More


  FOTOPLANURI. Buget mai mic, investiții mai mari la Satu Mare. Fondurile pentru investiții s-au dublat

  =

  Conducerea Primăriei municipiului Satu Mare are în vedere continuarea investițiilor pentru dezvoltarea orașului, în ciuda faptul că Bugetul pe anul 2018 este mai mic cu circa 30 de milioane de lei față de anul trecut. Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, la care au mai fost prezenți viceprimarul Doina Fever și city-managerul Masculic Csaba, principalele obiective pentru anul în curs.

  Buget mai mic, învestiții mai mari

  Încă de la începutul prezentării, primarul Kereskenyi a evidențiat faptul că bugetul pe anul 2018 al municipiului Satu Mare este cu circa 30 de milioane de lei mai mic față de cel de anul trecut din cauza faptului că impozitul pe venitul global a scăzut de la 16 la 10%. Astfel că, pentru acoperirea acestei găuri, s-a luat decizia reducerii cheltuielilor materiale la nivelul aparatului și instituțiilor subordonate Primăriei.

  În schimb, pentru investiții, au fost alocate, pentru 2018, circa 52 de milioane lei, aproape dublu față de anul trecut. Circa 25 de milioane de lei au fost alocate pentru modernizarea străzilor și a trotuarelor, printre care 11 milioane lei pentru modernizarea străzilor de pământ și a unor cvartale din cartierele Micro 16 și Carpați II, și 11 milioane lei pentru începerea lucrărilor la cel de-al treilea pod peste râul Someș. Pentru reparații sunt prevăzute 4,37 milioane lei, din care 3,9 milioane lei pentru finalizarea Podul Decebal.

  Proiecte finanțate din fonduri europene

  Totodată, în 2018 vor fi implementate și cele 16 proiecte ce vor fi fințatate din fonduri europene în valoare de 26,9 milioane euro.

  În cadrul acestor proiecte, în municipiul satu Mare vor fi construite o adevărată rețea de piste de biciclete, va fi construit un pasaj suprateran la Crinul, și vor fi reabilitate malurile Someșului, zona Cubic sau Turnul Pompierilor.

  Pentru investiții în învățământ, pentru 2018 a fost prevăzută suma de 15,34 milioane lei, iar pentru achiziționarea de autobuze noi – 3 milioane lei.

  Satu Mare SMART City

  Tot în acest an va fi funcțională și Satu Mare SMART City. Astfel, va exista un management integrat de documente, până în anul 2020 toate serviciile Primăriei se vor conecta pe această polatformă. În cadrul aceluiași proiect, Transurban Satu Mare va implementa sistemul modern de routin, utilizatorii având posibilitatea de a vedea instant poziția autobuzului așteptat.

  De asemenea, toate seviciile Primăriei și ale orașului (documente, sesizări, plăți, hartă, etc.) să fie interconectate și integrate în City App până în anul 2020.

  Bugetul va fi supus votului Consiliului Local în ședința de mâine.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img