Sătmărenii, îngenunchiați de bănci. Restanțele la plata ratelor s-au dublat

Tot mai mulți sunt sătmărenii care nu reușesc să țină pasul cu plata ratelor creditelor contractate acumulând astfel restanțe. Potrivit datelor prezentate de Banca Națională a României, valoarea restanțelor la plata ratelor aproape că s-a dublat în județul Satu Mare. Cu toate acestea, însă, a crescut și valoarea creditelor, ceea ce înseamnă că sătmărenii continuă să ia bani din bancă.

Credite tot mai multe

Analizele făcute de Gazeta de Nord Vest pe baza datelor BNR arată că pe parcursul anului 2017, valoarea creditelor contractate de sătmăreni a crescut cu 169 milioane lei, de la 2.771 milioane lei, în decembrie 2016, la 2.904,2 milioane lei în decembrie 2017.

Dacă luăm în calcul populația județului Satu Mare ar însemna că fiecare sătmărean are, în medie, credite la bănci în valoare de aproape 1.200 lei.

Dintre acestea, 1.871,2 miloane lei sunt în valuta națională (față de 1.609,2 milioane lei în decembrie 2016), în timp ce 1.069 milioane lei sunt în euro (1.162 milioane lei în 2016).

Mai puțin de jumătate la populație

Din valoarea totală a creditelor, mai puțin de jumătate, adică 791,5 milioane lei (41,6%) sunt contractate de populație, din care 791,5 milioane lei în valuta națională, respectiv 431,8 milioane lei în euro.

Dintre acestea, populația are credite pentru consum în valoare de circa 651 milioane lei (450,9 milioane lei în valuta națională, respectiv 200,3 milioane lei în euro) și 540 milioane lei pentru locuințe (316,3 milioane lei în moneda națională, respectiv 213,7 milioane lei în euro).

Restanțe aproape dublate

Îngrijorător este faptul că, pe parcursul anului 2017 valoarea restanțelor la plata ratelor creditelor contractate de sătmăreni aproape că s-a dublat. Asta înseamnă că sătmărenii fac tot mai greu față achitării acestor rate la bănci.

Astfel, dacă în luna decembrie a anului 2016 valoarea restanțelor la plata ratelor sătmărenilor la bănci era de 76,4 milioane lei (46,1 milioane lei în valuta națională, respectiv 30,3 milioane lei în euro), în luna decembrie 2017 valoarea acestor restanțe a crescut cu 53 de milioane lei, ajungând la 129,4 milioane lei (57,3 milioane lei în valuta națională, respectiv 72,1 milioane lei în euro).

Se poate astfel constata o creștere semnificativă, de aproape 42 milioane lei, a valorii restanțelor în euro în cursul anului 2017, ceea ce înseamnă că plata ratelor creditelor contractate în mondeda europeană este făcută din ce în ce mai greu de sătmăreni.

1 COMMENT

  1. E normal la noi,când sau luat credite în valuta a spus domnul guvernator ca de ce nu sau luat credite în moneda națională acuma sau schimbat multe credite în moneda națională și au crescut dobanzile șmecherie pe fata!!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

MOBILIZARE. ÎMPREUNĂ PENTRU MEDICII SĂTMĂRENI, ÎMPREUNĂ PENTRU VIAȚĂ

Membri Asociației Uniți pentru Satu Mare s-au mobilizat exemplar și până acum au reușit să adune fonduri pentru a ajuta medicii sătmăreni aflați în...

OFICIAL. Cadre Medicale de la AMBULANȚĂ, în IZOLARE. S-a intervenit la un CAZ SUSPECT de COVID-19

Mai multe cadre medicale ale Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Satu Mare sunt, de ieri dimineață, în izolare la domiciliu. Informația a fost confirmată...

DOTĂRI. Echipamente MEDICALE de aproape 1,25 MILIOANE lei pentru SPITALELE din Satu Mare

  Echipamentele instituțiilor de sănătate ale Județului Satu Mare sunt completate cu aparaturi medicale indispensabile tratamentului pacienților infectați cu virusul COVID-19! Valoarea totală a investiției...

OPINIE DE GAZETAR. DUMITRU ȚIMERMAN. Ajutoarele umanitare și Ideile generoase luptă  împotriva noului coronavirus

Starea de necesitate provocată de coronavirus a reușit să unească românii de pretutindeni sub cupola altruismului ( altruism : Dispoziția de a acționa dezinteresat,...

ANUNȚ IMPORTANT cu privire la TAXELE și IMPOZITELE locale

Primăria Municipiului Satu Mare informează sătmărenii despre faptul că toate serviciile de plată a taxelor și impozitelor locale sunt disponibile numai online. Pentru protejarea...