More

    ATENȚIONARE! Amenzi de până la 10.000 de lei pentru firmele care nu dețin analiza de risc la securitate fizică

    Legile în vigoare ne arată faptul că mai avem puțin timp până când suntem obligați să deținem un raport de analiză de risc la securitate fizică. Din 1 iulie analiza de risc la securitatea fizică, este obligatorie! În județul SATU MARE există specialiști în analiza de risc la securitate fizică. 

    Cadrul legal care reglementează alegerea și implementarea soluțiilor pentru securitatea obiectivelor cuprinde și Hotărârea de Guvern nr. 301/2012, hotărâre care este aplicabilă pentru toate obiectivele deținătoare de bunuri.
    Analiza de risc la securitatea fizică este, potrivit legislației în vigoare, un document obligatoriu pentru toate societățile comerciale, indiferent de natura capitalului social, care dețin bunuri sau valori cu orice titlu și sunt obligate să asigure protecția acestora.

    Având în vedere prevederile acestei Hotărâri pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 și a Actului 9/2013 emis de Ministerul Afacerilor Interne, lista entităților care trebuie să asigure paza bunurilor sau a valorilor cu orice titlu deținute se regăsește în Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.

    Astfel, au această obligație următoarele unități:
    – societăţile a căror activitate este reglementată de Legea societăţilor nr. 31/1990, indiferent de natura capitalului social: societăți pe acțiuni, societăți în nume colectiv, societăți în comandită simplă, societăți în comandită pe acţiuni şi societăți cu răspundere limitată;
    – ministere , organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale;
    – regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale;
    – institutele naţionale de cercetare-dezvoltare;
    – orice alte organizaţii care deţin bunuri ori valori cu orice titlu, indiferent de natura capitalului social, forma de organizare ori asociere, modul de deţinere a bunurilor ori a valorilor, conform completării aduse prin art. 2 din

    Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

    Societățile comerciale înființate după iunie 2012 sunt obligate să realizeze, la momentul începerii activității, o analiză de risc la securitate fizică, în timp ce pentru societățile înmatriculate înainte de data amintită obligația va intra în vigoare din iulie 2018. Reamintim știrea care a fost difuzata nu demult,  prin care am aflat că un cabinet stomatologic înființat în noiembrie 2012 a fost amendat de polițiști cu suma de 10.000 de lei, cuantumul maxim al amenzii prevăzut în legislație, pentru neefectuarea analizei de risc la securitatea fizică a apartamentului unde își desfășurau activitatea. Asta chiar dacă constatarea polițiștilor a venit după ce medicul le-a raportat acestora spargerea sediului unde lucrau.

    Evaluarea unei instituții presupune identificarea tuturor vulnerabilităților și a riscurilor la care se expune un obiectiv și indică metodele necesare pentru protejarea bunurilor și valorilor. Astfel, concluziile analizei se formulează într-un raport în care se propun una sau mai multe opţiuni de tratare a riscurilor în vederea încadrării în domeniul acceptabil al riscului de securitate fizică, menţionând concret dimensionarea dispozitivului de pază, zonele sau punctele controlate prin mijloace electronice de supraveghere video, efracţie, control acces şi alarmare, elementele de protecţie mecanofizică, precum şi alte măsuri. Conducătorii unităţilor deţinătoare de bunuri şi valori au obligaţia de a identifica şi stabili zonele funcţionale, corespunzător activităţii desfăşurate, şi de a adopta măsuri necesare asigurării protecţiei vieţii, integrităţii persoanelor şi siguranţei valorilor.

    Toate etapele acestei analize la risc sunt prestate numai de către un evaluator de risc autorizat de către Inspectoratul General al Poliției Române și care este înscris în Registrul Național al Evaluatorilor.

    Analiza de risc se efectuează înaintea instituirii măsurilor de securitate şi se revizuieşte în una din următoarele situaţii:
    ⦁ a) cel puţin o dată la 3 ani, pentru corelarea cu dinamica parametrilor interni şi externi care generează şi/sau modifică riscurile la securitatea fizică a unităţii;

    b) în cel mult 60 de zile de la producerea unui incident de securitate la unitatea respectivă;

    c) în cel mult 30 de zile de la modificarea caracteristicilor arhitecturale, funcţionale sau a obiectului de activitate al unităţii.

    Efectuarea analizei la risc urmată de implementarea soluțiilor identificate va avea ca rezultat găsirea metodelor pentru asigurarea securității bunurilor și valorilor specifice fiecărui obiectiv în parte, asigurând un echilibru corect între costul atribuit securității și paza eficientă a obiectivului.

    În județul SATU MARE există specialiști în analiza de risc la securitate fizică, iar cei interesați îi pot contacta la numerele de telefon: 0751042012

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE