More


  Se mai construieste un spital la Satu Mare. Unde și din ce fonduri

  - Advertisement -

  Consiliului Județean Satu Mare a primit o finanțare în valoare de 11,3 milioane de euro pentru construirea unui nou corp de clădire în curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Satu Mare.

  Comitetul de Monitorizare a Proiectelor pentru Programul Interreg V-A România-Ungaria, a decis că proiectul județului Satu Mare privind modernizarea SJU Satu Mare, este câștigător. 11,3 milioane de euro vor fi investiți într-o aripă nouă lângă spitalul deja existent.

  O infrastructură nouă, într-o clădire de 6 nivele, va face posibilă mutarea majorității secțiilor de la Spitalul Vechi, acolo urmând să rămână doar secțiile de Psihiatrie Acuți și Cronici. Va fi o clădire modernă, cu circuite corespunzătoare ultimelor standarde impuse în sănătate, iar heliportul va fi poziționat pe acoperișul viitorului imobil. În acest fel toate secțiile se vor putea reorganiza pentru a asigura reușita intervențiilor, cu accent pe sănătatea și siguranța pacienților. Atât conducerea Consiliului Județean Satu Mare, cât și cea a Spitalului Județean de Urgență își doresc ca sătmărenii să nu mai fie nevoiți să plece în alte județe atunci când vine vorba despre sănătatea lor și să aibă ”acasă” tot confortul și toate serviciile necesare.

  Prin acest proiect, Consiliul Județean Satu Mare va investi cele mai mari sume de bani în sănătate, din ultimii 50 de ani.

  “Din cele 11,3 milioane de euro va fi construită o nouă aripă și vor fi dotate 17 secții din cele 32 de secții ale Spitalului Județean. Din anul 1975, de când există Spitalul Județean Satu Mare nu s-a făcut o astfel de investiție privind infrastructura de sănătate din județ. În primele 6 luni de la semnarea actului va trebui să prezentăm studiul de fezabilitate iar apoi vom organiza licitația pentru proiectare și execuție. Vor urma apoi, conform programului de finanțare, maximum 24 de luni în care vor trebui încheiate lucrările. Așadar, cel târziu în anul 2022 investiția trebuie finalizată, însă dacă licitația nu va dura foarte mult, proiectul are șanse să fie finalizat chiar mai repede”, a declarat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

  Proiectul a fost depus spre finantare prin Programul Interreg V-A Romania-Ungaria, iar Satu Mare este partener cu două spitale din Szabolcs-Szatmár-Bereg și Kisvarda, din Ungaria, care vor beneficia de câte un million de euro prin acest proiect.

  O veste la fel de bună este și aprobarea modernizării Unității de Primiri Urgențe, un proiect extrem de important, în valoare de 1,5 milioane de euro, care a trecut de criteriile de eligibilitate administrativă.

  Totodată, începând cu data de 1 iulie, bucătăria Spitalului Județean va funcționa în regie proprie, asta după ce în ultimii 13 ani mâncarea a fost furnizată spitalului de firme private, nefiind întotdeauna la nivelul cerințelor impuse de regimul spitalicesc. În perioada următoare se are în vedere modernizarea spațiului destinat bucătăriei, dar fără ca beneficiarii să fie afectați.

  „Au început să sosească materiile prime, iar duminică la ora 6 vom începe să gătim. Prima zi de furnizare a hranei în regie proprie va fi duminică, 1 iulie. Pentru noi este o provocare și ne dorim să creștem calitatea hranei. Vrem ca mancarea pe care o vor primi bolnavii de acum înainte, să fie caldă și diversificată. Avem pe lângă meniul comun, 16 diete, iar așteptările pacienților sunt mari. Ne vom strădui să facem față tuturor cerințelor și credem că săptămâna viitoare vom avea și primele semnale legate de calitatea mâncării și a felului în care am reușit să ne organizăm”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență, Adrian Marc.

  Tot în cadrul Comitetului de Monitorizare a Proiectelor pentru Programul Interreg V-A România-Ungaria, a fost aprobat proiectul de reabilitare și dotare a Muzeului Județean Satu Mare, proiect demarat în colaborare cu alți 4 parteneri maghiari. Clădirea Muzeul Județean Satu Mare va fi modernizată la standarde europene printr-un proiect în valoare de 1,4 milioane de euro.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img