More


  Au fost puse bazele Asociației Ziariştilor, Artiştilor şi Scriitorilor Sătmăreni

  =

  Satu Mare a rămas printre puţinele judeţe din ţară care nu are asociaţii profesionale ale ziariştilor, artiştilor şi scriitorilor. Prin urmare, această categorie profesională nu se bucură de recunoaşterea publică pentru serviciile aduse comunităţii, dar nici de drepturile de care beneficiază colegii lor din ţară. Dată fiind această situaţie, ziariştii, scriitorii, artiştii plastici, oamenii de cultură, istoricii, români şi maghiari, s-au întrunit ieri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, la restaurantul Poesis la o întâlnire informală pentru punerea bazelor Asociației Ziariştilor, Artiştilor şi Scriitorilor Sătmăreni.

  La eveniment au fost prezenți principalii reprezentanți ai mass-media locale, a artiștilor și scriitorilor sătmăreni.

  Gazda acestui eveniment, directorul trustului Informația Zilei, Dumitru Păcuraru, a explicat de ce este necesară înființarea unei astfel de asociații. Astfel, nefiind organizaţi într-o asociaţie profesională, această categorie socio-profesională este discriminată faţă de alţi colegi, cum ar fi actorii şi muzicienii, deşi fără ziarişti, scriitori, artişti plastici, oameni de cultură, nu se poate scrie istoria unei comunităţi. Uniți, aceste categorii ar putea cere o serie de drepturi precum parcare gratuită, intrarea gratuită la expoziţii şi spectacole, circulaţie gratuită pe mijloacele de transport în comun din judeţ etc.

  La rândul său, managerul Nord Vest TV și Gazeta de Nord-Vest, Mircea Govor, a precizat că, odată cu înființarea unei astfel de asociații, toți reprezentanții mass-media sătmărene, dar nu numai, ar trebui să fie uniți: Toți pentru unu, și unul pentru toți. Acesta a mai arătat că reprezentanții presei locale nu sunt respectați cum ar trebui nici de autoritățile locale, nici de conducerile instituțiilor publice şi în general în ultimii ani presa a fost atacată şi discreditată dorindu-se chiar desfiinţarea mai multor instituţii de presă. Ar fi bine să nu uităm că presa nu este făcută să pupe-n dos pe toată lumea deoarece ea trebuie să arate realităţile de zi cu zi aşa cum sunt ele pentru că se ştie că presa este câine de pază al democraţiei.

  Tot cu aceeași ocazie, reprezentantul local al Uniunii Naționale a Ziariștilor Profesioniști din România, Dumitru Țimerman, a adus la cunoștință faptul că gazetarii sătmăreni se pot înscrie în această asociație, arătând, pe scurt, și pașii care trebuie parcurși.

  Realizatorul TV, editorialistul, scriitorul și profesorul Teodor Curpaș a declarat că salută această inițiativă, mai ales în situația în care mass-media locală din Satu Mare nu este respectată de autorități, și că nu este normal ca reprezentanții presei ”să se milogească” pentru un cupon de parcare la autorități. În cele din urmă, s-au împărțit cereri de aderare în asociație care au fost completate, iar mai apoi depuse de către cei care au dorit acest lucru. Urmează a fi elaborat un statut care va fi distribuit și asupra căruia se vor putea face modificări sau propuneri. Foarte probabil, în scurt timp va fi organizată și o ședință de alegeri ale Asociației Ziariştilor, Artiştilor şi Scriitorilor Sătmăreni.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img