More


  Centrul de îngrijiri a bolnavilor de cancer “Sf. Irina”

  =

  Voi, vremuri, voi, zile, anotimpuri ce au intrat, încet-încet, pe nesimţite, în tunelul timpului fără de întoarcere… mă obligaţi să încerc a scrie, acum, la început de 2019, despre lucruri cu care nu suntem obişnuiţi!

  O fac, drept semnal, că se poate să existe în zilele noastre, oameni ce fac fapte bune pentru semeni! O fac din spusele colegului meu de liceu, Excelenţa Sa, dl. Ioan Bar, fost ambasador în Brazilia (8 ani), consul la Paris, ambasador în Bolivia, cu un stat de funcţii de 25 de ani în diplomaţie, un ardelean sadea, cinstit, drept, cumpătat, omenos şi cu mult bun simţ. De ce? Să arăt lumii că noi, ardelenii, ştim să preţuim şi să apreciem valorile din jurul nostru, oameni ce au aplecare spre bine, spre ajutor dat celor care au nevoie de el, atunci când trebuie! Am auzit de tot felul de asociaţii şi fundaţii cu scopuri umanitare, care cer pentru a da şi… o fac “din an în paşte”, terminându-se cu chefuri şi autolaude. Iată că în Voluntari, judeţul Ilfov, există Centrul de Îngrijiri Paliative “Sfânta Irina”, fundaţie iniţial denumită Fundaţia Naturalia, în 1998, la iniţiativa familiei de medici creştini Chirilă, cu fondatorii: Chirilă Pavel (medic primar, dr. în medicină, profesor universitar, director executiv); Popescu (Chirilă) Ema Mădălina (medic specialist, dr. în medicină, preşedintele fundaţiei); Chirilă Lavinia (medic specialist); Chirilă Maria (medic specialist, cercetător grad I).

  În prezent, în fundaţie, lucrează 37 de angajaţi, cu diverse specializări : medici, asistenţi sociali, medicali, infirmieri, psihologi, sociologi, economişti, ingineri etc.

  Am citit cu atenţie mărturisirile, devenite jurământ, ale celor care conduc această fundaţie, care îndeamnă să rostim zilnic o rugăciune pentru bolnavii de cancer, avându-se în vedere că România are cea mai mare incidenţă a cancerului dintre toate ţările europene. Şi… culmea există rugăciuni pentru vindecarea acestor boli, rugăciuni la care putem adera necondiţionat! Cuvintele prof. dr. Pavel Chirilă, adevărate dogme, morale şi trăiri, ne învaţă că în fiecare om există o scânteie divină, chipul lui Dumnezeu în el, adică şansa unică de vindecare. Tocmai, îngrijirea bolnavilor l-a învăţat pe dr. Pavel Chirilă să descopere chipul lui Dumnezeu în om!

  Cristina Popa este convinsă că “pentru noi fiecare clipă contează!”. Ea crede în demnitatea persoanei umane şi în dreptul fiecăruia de a trăi frumos fiecare moment. Dincolo de cifre şi statistici, atât persoanele cu boli limitative de viaţă, cât şi apropiaţii acestora sunt oameni ce-şi poartă cu mult curaj suferinţa. Prin îngrijirea oferită se doreşte să le uşurăm calea şi să le amintim că nu sunt singuri în lupta pe care o duc!

  La fel, lector univ. dr. Andreea Bandoiu aminteşte că a avut şansa să-şi descopere devreme vocaţia, lângă patul omului în suferinţă. A fost cea mai impresionantă provocare a vieţii sale, văzând omul în cele mai dramatice momente, cunoscând din tainele ce le poate ascunde sufletul uman. Nu mai poate da înapoi, pentru că trecutul o obligă, prezentul o antrenează, iar viitorul o provoacă. Viaţa ei este frumoasă pentru că slujeşte omul în suferinţă…

  Amintesc contribuţia asistentei şefe a Centrului de Îngrijiri Paliative, Eugenia Butoi, a medicului specialist Leonte Janeta şi a coordonatorului program Tatiana Banyai.

  Colegul meu Ioan Bar nu poate uita ceea ce au făcut aceşti oameni adevăraţi, care formează un colectiv minunat pentru încercarea de a prelungi viaţa soţiei sale şi… le mulţumeşte şi în acest fel. Modul de a lucra cu bolnavii, de a-i ajuta, de a le alina suferinţa… este ieşit din comun. Aici, la acest Centru din Voluntari găseşti atâta bun simţ, atâta omenie, atâta compasiune şi dăruire cum rar se poate întâlni. O spune un aredelean convins, cunoscător al aspectelor multiple ale vieţii, trecut prin toate filtrele vieţii şi… o spune cu atâta admiraţie, pe care o poate face doar Excelenţa Sa, Ioan Bar. Îi transmitem familiei dragi condoleanţe şi… ca luptător pentru adevăr, înţelepciune şi pace, să poată trece peste acest mare necaz! El ştie bine că râurile se întorc la izvoare!

  Pentru cei interesaţi de acest Centru, numit excepţional “Sf. Irina”, din Voluntari, dau nr. de tel/fax :021.352.00.42/ 021.352.41.41.

  Să nu uităm, pentru noi fiecare clipă contează! Îi felicităm pe fondatori, pentru cei care se dăruiesc acolo, pentru cei care pot face obiectul emisiunii televizate “Oameni şi fapte” de la NVTV Satu Mare!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img