More  S-au împlinit 50 de ani de teatru românesc la Satu Mare

  Teatrul de Nord a sărbătorit, la acest sfârșit de săptămână, 50 de ani de la prima premieră a secţiei române. Conducerea de astăzi a teatrului, formată din managerul Nagy Orban şi directorul artistic al secţie române, Ovidiu Caiţa, au pregătit o serie de evenimente pentru a rememora evenimente importante din trecutul Teatrului de Nord.

  Manifestări de excepție
  Programul aniversării a început cu o ceremonie comemorativă la „Casa Frențiu” de pe strada Mircea cel Bătrân. ”Teatrul de Nord aparţine sătmărenilor. Prin spectacole, evenimente şi festivaluri, Teatrul de Nord acoperă o nevoie esenţială a populaţiei oraşului, nevoia de cultură. Ne mândrim cu faptul că publicul nostru creşte de la stagiune la stagiune. În anul 2018 secţia română a susţinut 159 de spectacole în faţa unui număr de 26.170 de spectatori. Deci avem săli pline. Ce este mai important este că din ce în ce mai mulţi tineri aleg să ne treacă pragul. Sunt rezultatele a 50 de ani de muncă, pentru care trebuie să mulţumim tuturor celor care au slujit cu dăruire scena sătmăreană. Eu personal am avut norocul să cunosc destul de mulţi actori pe parcursul celor 22 de ani de când lucrez la acest teatru, să îi urmăresc, să învăţ de la ei. Unii dintre ei, din păcate, nu mai pot fi alături de noi la această aniversare”, a declarat Nagy Orban, într-o conferinţă de presă oprganizată cu această ocazie.

  În cadrul întâlnirii, viceprimarul Adrian Albu i-a înmânat directorului artistic, Ovidiu Caiţa, în mod simbolic, o fotografie cu Teatrul de Nord.

  Mesajul primarului
  Cu această ocazie, primarul Kereskényi Gábor, transmite un mesaj insituției de cultură și colectivului, acum în prag de sărbătoare.

  “Se împlinesc 50 de ani de la înfiinţarea secției române a Teatrului de Nord Satu Mare. Sunt norocos că pot să fiu martor la un moment într-adevăr deosebit. Am fost, ca sătmărean, bineînțeles, de sute de ori la spectacole, la Teatrul de Nord, o instituție pe care o cunosc foarte bine şi ca structură, dar şi ca spirit. Cei 50 de ani ai Secției Române a Teatrului de Nord înseamnă mai mult decât o viaţă. Scena acestui teatru a fost înnobilată, de-a lungul timpului, de talentul, originalitatea și nu în ultimul rând, de bucuria de a juca a unora dintre cei mai apreciați artiști, atât cei de la Secția Română, dar și de la Trupa Harag György . Dacă ar fi să mulţumesc cuiva, atunci trebuie să mulţumesc actorilor, regizorilor, coregrafilor sau scenariști, precum și restului personalului, care care au dat prestigiu acestei instituții în toți acești ani. Și, nu în ultimul rînd, spectatorilor! Teatrul este al lor, al celor de ieri şi de azi, şi va rămâne generaţiilor viitoare. Dragostea și aprecierea publicului pentru toți cei care alcătuiesc familia Teatrului de Nord a consolidat, de-a lungul timpului, renumele instituției atât în țară, cât și peste hotare. Lor le suntem recunoscători, le mulțumim și îi felicităm! Vă invit să sărbătorim împreună această aniversare, să spunem cu toții: La mulți ani Teatrului de Nord! Mulțumim pentru momentele unice oferite!”, transmite primarul Kereskényi Gábor.

  Pavel Bartoș, la Satu Mare
  Trei spectacole ale secției române au fost programate în cele trei zile de aniversare, în Sala Mare a Teatrului de Nord: premiera spectacolului ”Despre oameni și șoareci” de John Steinbeck, regia Andrei Mihalache, ”Rețeta perfecțiunii în foarte mulți pași care nu duc nicăieri” un teatru fizic de Andrea Gavriliu și ”Tără(z)boi” de Mariana Starciuc, regia Ovidiu Caița. Vineri seara, la finalul premierei spectacolului ”Despre oameni și șoareci” de John Steinbeck, în regia Andrei Mihalache, directorul artistic al secţiei române, Ovidiu Caiţa, i-a invitat pe scenă pe actorii care au făcut parte din trupă. Printre aceştia s-a numărat şi vedeta Pro TV Pavel Bartoş, el fiind distribuit la Satu Mare după terminarea facultăţii de teatru. Spectatorii i-au răsplătit pe actori cu ropote de aplauze.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE