More


  Sfântul Apostol Timotei – o dublă sărbătoare pentru Episcopia noastră!

  =

  La 22 ianuarie, după calendarul nostru ortodox, îl sărbătorim pe Sf. Ap. Timotei, dar simţim obligaţia creştinească să ne gândim la Episcopul nostru, Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul! I-am admirat întotdeauna discursul şi am simţit o vibraţie interioară permanentă ce o transmitea de la înaltul altar al bisericilor unde slujea. Nu ştiu, dar întotdeauna când soborul de preoţi îl au ca invitat pe unul din episcopii noştri, masa de credincioşi prezenţi la Sfânta Liturghie trăieşte nişte momente aparte, de înălţare, de ascultare şi de dăruire, trăind la unison cu sentimentele celor din altar! Îmi aduc aminte de cuvintele IPS Justinian, cuvinte ce mergeau direct la sufletele credincioşilor, cuvinte atât de simple, dar pline de conţinut, transformate mereu în sfaturi demne de urmat. Nu întâmplător am reluat emisiunea realizată cu IPS Justinian “Glasul bisericii” (la rugămintea multor credincioşi din judeţ)!

  Referitor la sărbătoarea din 22 ianuarie, când numele PS Timotei este pe buzele multor credincioşi, îmi amintesc emisiunile televizate de-a lungul anilor, urmărindu-se obsesia dragostei pentru pământul natal, pentru ţara în care s-a născut, pentru valorile ei de necontestat cât şi pentru dreptul de a ne simţi români şi a trăi româneşte. Aceste lucruri le-a subliniat în emisiuni PS Timotei Sătmăreanul, cel care şi-a făcut înaltele studii în Grecia şi care s-a rugat pentru români, pentru credincioşi mult timp acolo, unde rugăciunea este, poate, mai primită de Dumnezeu, pe Muntele Athos!

  Se simte bine aici, unde-i este locul, alături de noi, care-l iubim şi-l cinstim! Nu ştiu dacă alte Episcopii se pot mândri cu astfel de conducători cum are Episcopia Maramureşului şi Sătmarului!

  PS Timotei este mereu prezent cu inima şi sufletul mare de român adevărat şi om de mare cultură, prezent mereu între credincioşi la marile sărbători, la cele locale, la cele bisericeşti, la sfinţiri de biserici, la întâlniri ale fiilor satului, reuşind prin cuvântul său să ne trezească sentimentul dragostei faţă de Dumnezeu, faţă de ţară şi de valorile ei tradiţionale şi culturale.

  PS Timotei, exact ca PS Iustin şi înaintaşul lor IPS Justinian, reuşeşte să ne trezească responsabilităţi comune pe care le avem fiecare indiferent de domeniul în care ne desfăşurăm activitatea. Uneori insistă, fără conflict de idei şi de principii, cu toţi aceia care nu vor o Românie unită şi sunt cu un comportament şovăielnic, în loc să ia decizii ferme fără târguială!

  În ce mă priveşte, cu ocazia emisiunilor realizate la NVTV şi a întâlnirilor din judeţ, i-am auzit rostind cuvinte ce rămân întipărite în conştiinţa oamenilor. Subliniau faptul că fiecare sat românesc îşi are însemnătatea şi încărcătura sa istorică, are trecutul său acoperit de timp şi de vicisitudinile vremii. Mereu PS Timotei vorbeşte, fiind convins de necesitatea şi de importanţa cunoaşterii trecutului nostru, de angajarea preoţilor, dascălilor, fiilor satului în munca de cercetare a istoriei satului lor, finalizându-se cu o lucrare cu puternic caracter monografic. Momentele trăite intens rămân cele de la Sfânta Liturghie, la care iau parte preoţii şi mulţi credincioşi.

  Oricum s-ar organiza momentele de cinstire a eroilor neamului, atunci când este prezent Episcopul, Slujba Parastasului pentru Eroii Neamului este o reuşită ce marchează sentimente întipărite adânc în sufletul nostru, pentru o viaţă! Acest lucru se transmite din generaţie în generaţie! În ultimul timp, nu de puţine ori, numele PS Timotei Sătmăreanul este pronunţat la diverse manifestări la care participă sau le organizează, el fiind un preţios om de cultură, o personalitate pe care, acum de ziua numelui său, avem ocazia s-o creionăm într-o veritabilă unicitate pentru domnia sa, când, în numele tuturor credincioşilor, putem să-i urăm, din adâncul inimilor noastre, un cald şi sincer “La mulţi ani!”. Să îl cunoşti pe cel aflat în această ipostază, PS Timotei, nu este deloc greu, deoarece orice maramureşean şi sătmărean care participă la Sf. Liturghie, aude de el, citeşte despre el şi se roagă împreună cu el! Sigur, ar trebui, cu ocazia Sf. Timotei, să-i prezentăm câteva repere biografice, dar importante sunt trăsăturile de caracter ce-l definesc atât de bine şi, desigur, originea de care este mândru şi o consideră “rang de veritabilă nobleţe”, născut în arealul românesc maramureşean. Oricum, eu îi cunosc multe trăsături omeneşti vrednice de admirat, ce rar se întâlnesc la un singur om! Sunt calităţile unui om de mare valoare, ale celui zămislit cu divinul har, de a fi în folosul nostru, al românilor ardeleni - calitate care uimeşte şi trebuie admirată. Din inima sa şi din puterea minţii sale izvorăsc ideile, îşi ordonează gândurile pentru mai binele nostru! La acest om, printre trăsături, tronează bunul simţ! Dacă notaţiile mele cu drag cuprinse aici sunt considerate potrivite, aş fi deosebit de fericit, urându-i sănătate, bucurii, împliniri şi “La mulţi ani!”.

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img