More


  87 de floretiste din 12 țări vin la Memorialul “Ecaterina Stahl”

  =

  Festivalul de floretă revine la Satu Mare în acest weekend. Chiar dacă după alegerile de anul trecut de la Federația Română de Scrimă majoritatea competițiilor naționale la floretă ocolesc Sătmarul și au fost mutate la București, la sala Alexandru Csipler avem totuși cea mai importantă competiție a anului.

  Întrecerea feminină de la Cupa Satu Mare, de sâmbătă, 9 februarie 2019, este etapă în Circuitul European de cadeți, iar la start sunt așteptați să se alinieze 87 de sportive din 12 țări.
  România are cea mai numeroasă delegație, cu câte 23 de sportive, Ungaria și Ucraina vin cu 19 floretiste, Polonia și Olanda cu câte 5, Slovacia și Suedia cu câte 4, Bulgaria cu 3, Cehia cu 2, Belgia, Croația și Germania cu câte una.
  De remarcat că la start o vom avea și pe campioana de anul trecut de la Satu Mare, ucraineanca Alina Poloziuk.
  Începând din 2015, la inițiativa organizatorilor – Primăria Municipiului Satu Mare, Consiliul Local Satu Mare, CS Satu Mare, DJTS Satu Mare și Federația Română de Scrimă – , Cupa Satu Mare la feminin se numește și Memorial „Ecaterina Stahl”.


  Din păcate, s-a renunțat la organizarea și a unui concurs la masculin din cauza numărului scăzut de participanți pe care l-am avut anul trecut. Există însă o intenție a organizatorilor ca Memorialul Vasile Costa la masculin să fie programat într-o altă perioadă , una în care programul internațional să permită sportivilor să ajungă și la Satu Mare într-un număr ceva mai mare.
  Astfel, în week-end vom avea etapa de Circuit European la cadete, atât la individual cât și pe echipe.
  Sâmbătă competiția va debuta la ora 9 iar în grupe se va trage atât în sala Csipler, cât și în sala de sport de la Colegiul Ioan Slavici. Finala ar trebui să înceapă la ora 19.
  De remarcat că cea mai bine clasată floretistă din Satu Mare la Cupa Satu Mare, de sâmbătă, 9 februarie 2019, va primi trofeul „Ecaterina Stahl”.
  „Pentru mine este o mare bucurie recunoașterea meritelor mamei mele. Această recunoaștere a valorii lui Kati – cum o numeau prietenii – reprezintă practic recunoașterea valorii scrimei sătmărene și a celei românești, care de foarte mulți ani reușește să aibă rezultate deosebite. Sper că asocierea concursului cu numele mamei mele va aduce de la an la an și mai mulți sportivi la Satu Mare”, a declarat Cristina Stahl, fiica regretatei Ecaterina Stahl.

  Despre Ecaterina Stahl

  Ecaterina Stahl a fost una dintre cele mai mari floretiste pe care le-a avut România până în prezent. Campioană mondială în 1975, dublă vicecampioană mondială în 1965 și 1970, dublă medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 1968 și 1972, de șase ori medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale în 1966, 1967, 1973, 1974, 1975 și 1977, Ecaterina Stahl a reprezentat un model pentru mulți scrimeri din Satu Mare. Mai mult, Ecaterina Stahl a fost prezentă la cinci ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, între 1964 și 1980. S-a retras din activitatea competițională în 1984 și a devenit antrenoare la CS Satu Mare.
  A pregătit generații întregi de campioni, iar printre aceștia s-a numărat și fiica ei, Cristina. Aceasta din urmă a fost de două ori vicecampioană mondială cu echipa României, în 2004 și 2005, și de două ori medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale, în 2002 și 2003. La Europene, palmaresul Cristinei este următorul: medalie de aur în 2004, medalie de argint în 2006, medalii de bronz în 2001 și 2005. Toate obținute cu echipa României.
  Ecaterina Stahl a decedat pe 26 noiembrie 2009, la 63 de ani.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img