More


  ALERTĂ! ELECTROLUX stă pe un butoi cu PULBERE. CONFLICT de muncă DESCHIS. GREVĂ JAPONEZĂ

  =

   

  Situația de la fabrica Electrolux din Satu Mare este foarte delicată în aceste momente din cauza fapotului că, cel puțin până acum, nu a fost semnat contractul colectiv de muncă. Cum negocierile dintre Sindicatul Samus din Electrolux și conducerea fabricii au eșuat. a fost deschis un conflict de muncă mediat de ITM. Între timp, muncitorii care fac parte din acest sindicat sunt în grevă japoneză și poartă banderole albe pe braț ca formă de protest și avertizare.

  Din cauza faptului că nu a fost semnat contractul colectiv de muncă pe anul 2019, Sindicatul Liber ”Sanus” din Electrolux a deschis și înregistrat la ITM un conflict de muncă.

  Potrivit unor surse de încredere ale Gazetei de Nord Vest, contractul colectiv de muncă nu a fost încă semnat din cauza unor neînțelegeri între muncitori și conducere. Astfel, sindicatul, în numele muncitorilor, a solicitat o creștere salarială de 620 de lei brut, adică circa 350 de lei net. Conducerea, în schimb a oferit doar o creștere salarială de 5% și un bonus de prezență de 150 de lei care poate fi pierdut, însă, chiar dacă muncitorul lipsește o zi chiar și din motive medicale.

   

  Conflictul este mediat de ITM. Însă azi a apărut un nou motiv de nemulțumire pentru sindicat și muncitori. La cererea conducerii Electrolux, ITM Satu Mare a amânat concilierea conflictului cu patru zile. Asta în ciuda faptului că Sindicatul a arătat că nu este de acord cu acest lucru pentru că salariații pierd, în fiecare zi, transferul contribuțiilor, dar și aproximativ 20% din salar sș tichetele de masă , specificații aflate în contractul colectiv de muncă.

  La cum decurg lucrurile în prezent, se poate ajunge și la acțiuni de protest mai radicale. Dacă ITM nu reușește să concilieze cele două părți ca să ajungă la o înțelegere, atunci este foarte posibil ca peste circa o săptămână să fie organizată o grervă de avertisment de două ore. Iar dacă nemulțumirile persistă, într-un scenariu mai radical, se poate ajunge și la grevă generală.

  Tot din cauza unor neînțelegeri în ceea ce priovește creșterilew salariale la semnarea unui nou contract colectiv de muncă, salariații din Electrolux, coordonați de Sindiucat, au mai organizat greve de aploare în 2010 și 2012. Ultima grevă, declanșată pe 20 ianuarie 2012, a durat o lună și jumătate.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img