More


  ALERTĂ! Virusul MORTAL lovește din nou. Un nou FOCAR depistat în județ

  =

  Un nou focar de pestă porcună africană a fost depistat, în această săptămână pe raza judeșului Satu Mare. De data aceasta vorbim despre o gosdpodărie din Necopoi. Anunțul a fost făcut astăzi, de directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, (DSVSA) Satu Mare, Nicolae Dumuța, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural prezidată de prefectul județului Satu Mare, Darius Filip.

  Despăgubiri de peste 230.000 lei

  Conform ordinii de zi, ședința a început cu prezentarea raportului de evaluare a activității desfășurate de către Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Satu Mare în anul 2018, realizată de lt. col. Adrian Relu Știrb, prim adjunct al șefului IJJ. În continuare, cms. șef de poliție Sorin Stan, inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare a realizat o analiză privind siguranța în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ pentru semestrul I a anului școlar 2018-2019.

  La punctul diverse de pe ordinea de zi, Nicolae Dumuța, director executiv al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare a făcut cunoscut faptul că Un nou focar de pestă porcină a fost identificat zilele trecute în localitatea Necopoi, dar a dat asigurări că situația este sub control.

  Tot cu aceeași ocazie, Nicole Dumuța a prezentat situația la zi privind evoluția pestei porcine africane (PPA) în județul Satu Mare și câteva rezultate de bilanț aferente anului 2018, astfel în acest moment în județ avem 24 de focare din care 20 sunt stinse, pentru 22 din ele s-au făcut plăți pentru despăgubire, s-au realizat 14652 analize pentru supravegherea serologică și 2389 analize virusologice, dintre care peste 1100 la mistreț. Din cei 89 de mistreţi găsiți morți, la 59 s-a confirmat virusul PPA iar dintre cei vânați doar 19 din 1103 au fost depistați pozitiv. Suma totală plătită asociațiilor de vânători pentru combaterea bolii depășește 230.000 lei în acest moment.

  Sătmarul, locul opt pe țară

  Directorul executiv al APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Satu Mare, Virgil Dragoș a realizat o sinteză a campaniei agricole 2018. Județul Satu Mare ocupă locul 8 la nivel național privind soluționarea cererilor de plată pe suprafață – din cele 18561 de cereri, s-au plătit deja 17142, respectiv peste 92%, cu o valoare totală a plăților directe de 41.500.000 euro la data de 25 februarie.

  În ceea ce privește campania 2019, depunerea cererilor de plată se va face strict în perioada 01 martie – 15 mai 2019, fără posibilitatea de a prelungi termenul. Șeful instituției a făcut un apel la fermieri de a respecta programarea pentru prezentare la centrele locale APIA, programare afișată la sedii precum și la toate primăriile din județ.

  În încheiere prefectul Darius Filip a reiterat solicitarea către șefii serviciilor publice deconcentrate de a interveni în cadrul ședințelor colegiului pentru a prezenta noutăți legislative în domeniu, proiecte ale instituțiilor pe care le reprezintă sau informări către cetățeni ori mediul de afaceri.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img