More  Ambițiile politice răutăcioase pot destrăma partide!

  De-a lungul istoriei politice postdecembriste am asistat la înființarea și destrămarea unor partide puternice, care în vremea lor au fost agreate de o mare parte dintre români. Cauzele destrămării unor partide politice s-au datorat în mare parte unor ambiții politice exclusiviste, dar și celebrei zicale pesimiste: „ Oricum ai face, nu poți să mulțumești pe toată lumea!”. De multe ori, certurile interpartinice, lipsa de respect, subestimarea, infatuarea, apucăturile paranoice propagate în interiorul partidelor, de către cei care “au gustat” din elixirul Puterii, au condus la o migrație masivă a colegilor de partid spre alte formațiuni politice. Împărțirea funcțiilor, după aflarea rezultatului alegerilor, uneori inechitabilă, a condus la foarte multe nemulțumiri printre membrii care s-au implicat serios în campaniile electorale sau preelectorale. Astfel de lupte au dus la slăbirea puterii unor partide , care au ajuns să se destrame, iar mai apoi au fost asimilate de marile forțe politice ale vremii. Unii lideri cu mari funcții „ după ce s-au văzut cu sacii în căruță” au uitat de colegii de partid, de votul românilor, care le-au fost aproape în momentele dificile necesare ascensiunii pe scena politică.

  Dramatic rămâne faptul că foarte mulți lideri și politicieni români n-au învățat mare lucru din aceste experiențe nefaste pe care le-au trăit unii politicieni de-a lungul noii Democrații din România. Unii confundă votul poporului dat unui partid cu propria lor persoană și ajung să creadă că sunt invincibili. Stilul ușor „dictatorial” al unor lideri politici a demoralizat pe foarte mulți politicieni inteligenți, cărora nu le-au fost ascultate opiniile, ideile constructive și observațiile critice. Avem nenumărate cazuri în care politicieni extrem de capabili s-au retras definitiv din politică pe considerentul că nu le-a fost respectată personalitatea, au fost de nenumărate ori subestimați pe nedrept și ignorați numai și numai pentru că au avut curajul „să spună lucrurilor pe nume” pentru a preveni anumite disfuncționalități în interiorul partidului, dar și în ceea ce privește luarea unor decizii greșite, care s-au dovedit ulterior a fi în afara realităților existente în viața de zi cu zi a românilor.

  Este foarte periculoasă această fărămițare a românilor în tot felul de partide și partidulețe. Certurile și scandalurile din lumea politicii românești creează o imagine sumbră asupra viitorului acestei țări, iar încrederea în clasa politică a început să scadă din ce în ce mai mult, dovadă sunt plecările din țară ale românilor. Instabilitatea politică, economică și socială ar trebui să dea serios de gândit celor care au puterea de a lua decizii corecte pentru ca în România să domnească o Armonie a inteligenței. Mai există români cu experiență de viață, bine pregătiți din punct de vedere profesional, dar care nu vor să intre într-un partid sau altul, pe motiv că în interiorul acestora există încă mentalități învechite, oameni nepregătiți și anumite „interese de grup”. Fundamentarea deciziilor în interiorul partidelor ar trebui să se bazeze în principal pe cele mai bune idei sustenabile și nu pe exclusivismul unor ambiții sterile. Poate că nu e prea târziu pentru unele partide politice să-și reconsidere strategiile de coagulare a celor mai bune idei, iar modestia și răbdarea să fie antidotul necesar reunificării prin alianțe a tuturor românilor. Europarlamentarele sunt aproape, iar numărătoarea inversă a început cu primele semne ale unor campanii electorale ascunse, sau cum se spune: „mai pe față, mai pe dos!”, inițiate de politicieni care doresc cu orice preț să „conecteze” România la marile Puteri externe. Fără unitate în diversitate nu putem vorbi de strălucitorul Interes Național al tuturor românilor!

  Dumitru Ţimerman

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE