More  ASOCIAȚIA SOCIO-CULTURALĂ ȚARA OAȘULUI ȘI REÎNVIEREA TRADIȚIILOR STRĂMOȘEȘTI DE IARNĂ

  Conform tradițiilor strămoșești specifice Țării Oașului: sacrificatul porcului, săniușul, colinda la fereastră, obiceiul Kyrie eleison, sfințitul caselor și focul de tabără sunt câteva din nestematele nepieritoare a felului de a fi și a trăi specifice oșenilor. Pentru a imortaliza pe peliculă aceste obiceuri tradiționale, reprezentanții Asociației socio-culturale ȚARA OAȘULUI în colaborare cu ȘTEFANU’ LU’ BODI (ȘTEFAN BERINDE), din Negrești Oaș, au organizat de curând derularea acestor minunate tradiții într-un cadru pitoresc. Acestea s-au desfășurat în mirifica zonă deluroasă a orașului Negrești Oaș, la Pensiunea lui BODEA-OȘANU, în apropiere de celebra zonă turistică LUNA ȘES. După cum ne-a spus VASILE LUCUȚ – prim-vicepreședintele Asociației, în vremurile de altădată, când porcii nu se tăiau în postul Crăciunului, aceștia se sacrificau și se colinda până la sărbătoarea celor trei ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan.

   

  Tăiatul porcului
  Conform datinei oșenești, la tăiatul porcului au venit și țâpuritoarele însoțite de ceteraș și zongoraș, iar înainte de sacrificarea porcilor, oaspeții au servit câte un pahar de țuică fiartă și vin fiert pe fondul unor țâpurituri adecvate pentru acest eveniment tradițional. Gazda a propus pentru sacrificare două scrofițe, una de 200 de kilograme, iar cea de-a doua de 400 de kilograme. După sacrificare, acestea au fost pârjolite cu paie de grâu, iar buna dispoziție a cuprins fețele tuturor participanților la tăiatul porcului. Conform datinei străbune, după pârjolirea celor două scrofițe, acestea au fost sfințite și botezate. Una a primit numele de Magdalena, iar cealaltă de Ilinca (Irina). După pârjolirea celor două scrofițe, a urmat operațiunea de spălare a acestora cu apă fierbinte, iar cu ajutorul cuțitelor au fost răzuite firele de păr rămase în urma pârjolitului. A urmat momentul în care o parte dintre oaspeți au gustat pe îndelete din cozile, urechile și șoricul celor două scrofițe sacrificate. În timpul delicioasei degustări, oaspeții au gustat din palinca tradițională fiartă și din vinul fierbinte înnobilat cu tot felul de mirodenii aromatice. A urmat un moment deosebit în care Ștefanu’ lu’ Bodi a făcut o demonstrație de tranșare a porcului. În doar câteva secunde el a reușit să tranșeze șuncile și slăninile, spre mirarea celor prezenți. În continuare, gazdele s-au ocupat de jumări, cârnați și caltaboși, iar în final Ștefanu’ lu’ Bodi a așezat în cădița de lemn slăninile, șuncile și jamboanele, care în prealabil au fost sărate.

  La săniuș…

  În vremurile de altădată, copiii și tinerii mergeau la săniuș în ziua în care era tăiat porcul și se reîntorceau acasă abia după ce erau gata preparați cârnații și caltaboșii. Reprezentanții Asociației ȚARA OAȘULUI au venit la tăiatul porcului cu o sanie nouă, numai bună de tras de cai, dar și cu săniuțe destinate copiilor. Ștefanu’ lu’ Bodi le-a pus la dispoziția oaspeților încă două sănii din lemn trase de cai, iar cu ajutorul acestora oaspeții au pornit la săniuș pe dealurile din apropierea Pensiunii Bodea-Oșanu, unde zăpada era de o jumătate de metru. Din săniile pline n-au lipsit reprezentanții Formației Asociației ȚARA OAȘULUI, care i-au încântat pe ceilalți membri cu minunatele țâpurituri oșenești. La un moment dat, săniile au fost oprite pe coama unui deal înzepezit, unde, la fel ca în vremea copilăriei, membrii Asociației s-au întrecut în aruncatul bulgărilor de zăpadă asupra oșencelor. N-au lipsit nici tumbele făcute prin zăpadă de câțiva membri ai Asociației, care au stârnit hohote de râs.

   

  Colindatul la fereastră
  Iată un alt obicei reînviat de către membrii Asociației, la Pensiunea lui BODEA-OȘANU. Colindătorii s-au așezat în fața unei ferestre a Pensiunii, apoi au strigat din toate puterile:” Slobodu-i a veseli?”, iar gazda, Ștefanu’ lu’ Bodi le-a răspuns cu mare bucurie în glas: ”Slobod, cât îți birui!”. După ce colindătorii au interpretat colindele tradiționale, Ștefanu’ lu’ Bodi le-a dăruit pe fereastră colaci, conform obiceiului de altădată al oșenilor.

  Obiceiul „Kyrie eleison” și sfințitul casei
  Acest obicei străvechi era practicat în Țara Oașului în vremurile de demult, iar acum a fost reînviat de către reprezentanții ȚĂRII OAȘULUI. Colindătorii strigă în fața gazdei: „Kyrie eleison, Kyrie eleison,Kyrie eleison”, iar aceasta le dăruiște nuci și mere. Cuvântul, adoptat în Țara Oașului, înseamnă, în traducere din limba greacă, DOAMNE MILUEȘTE. După acest moment plin de bucurie sufletească, ADRIAN PAUL – preotul paroh din Certeze a săvârșit rugăciunile specifice sfințirii casei, care s-au păstrat nealterare de-a lungul secolelor, la care a fost adaugată binecunoscuta cântare: “ În Iordan botezându-te tu, Doamne/ Închinarea Treimii s-a arătat…”.

   

  Focul de tabără
  Tradițiile oșenești de la Pensiunea lui BODEA-OȘANU s-au încheiat cu un foc de tabără, la care au participat reprezentanții Asociației ȚARA OAȘULUI, alături de care s-au aflat și președintele acesteiaVASILE CIOCAN și prim-vicepreședintele VASILE LUCUȚ. Despre semnificația acestei datine străbune, a focului, Ștefanu’ lu’ Bodi ne-a povestit că acest obicei a făcut parte din viața oșenilor, mai ales pe timp de iarnă. Ei se duceau cu săniile după fânul, care era depozitat în clăi pe culmile dealurilor, iar pentru a alunga urșii sau alte sălbăticiuni ale pădurii ei aprindeau astfel de focuri. În acest fel, sălbăticiunile pădurii speriate nu mai luau urma săniilor, care se întorceau acasă încărcate cu fânul necesar pentru hrana vitelor și a cailor. Reînvierea tradițiilor oșenești va continua și în acest an, iar detalii despre cele petrecute la Pensiunea lui BODEA-OȘANU veți putea afla din emisiunea VIAȚA LA ȚARĂ, difuzată la NORD VEST TV, duminică, 10 februarie, de la ora 13.00.

  Dumitru Ţimerman

   

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE