More  Avocatul Coriolan Şteer, reprezentant de seamă al românilor tăşnădeni la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1918

  Printre reprezentanții de seamă ai românilor din părțile Tășnadului se numără și avocatul dr. Coriolan Șteer. De numele lui se leagă fondarea Despărțământului ASTREI și fondarea băncii ”Vulturul” din localitate. El i-a reprezentat cu cinste pe tășnădeni la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia și ulterior în Parlamentul României Mari.

  S-a născut la 11 iunie 1879 în localitatea bihoreană Santău Mare (alţi autori vorbesc de Beliu ca loc al naşterii) din părinţi cu rădăcini sătmărene. A urmat studiile gimnaziale şi primele trei clase de liceu la Liceul Premonstratens din Oradea.


  În ultima clasă de liceu îl găsim la Beiuş, acolo absolvind în anul 1897. S-a înscris la Academia de drept din Oradea. În timpul studenţiei, în anul 1899 a fost exmatriculat pentru apărarea memoriei lui Avram Iancu şi pentru gesturile de solidaritate cu Lucian Bolcaş, continuându-şi studiile din anul 1900, la Universitatea din Cluj. După terminarea facultăţii şi susţinerea doctoratului în 26 septembrie 1903 la Budapesta, se stabileşte la Tăşnad, unde deschide un birou de avocatură.
  Se implică în toate acţiunile înscrise pe linia propăşirii politice şi cultural-spirituale a românilor din zonă. Coriolan Şteer era talentat şi artistic, jucând în piese de teatru alături de Iosif Vulcan. Este reprezentat într-o fotografie a grupului de “diletanţi” care au jucat în piesa “Gărgăunii dragostei”. În alegerile generale din 1906 a fost unul dintre candidaţii români din părţile noastre, el reprezentând electoratul din cercul Tăşnad nereuşind însă să fie ales. În 7 aprilie 1907 se alătură mulţimii de intelectuali din zonă care au protestat împotriva legii şcolare Apponyi.


  A fost printre cei mai activi membri, propunând încă de la înfiinţarea despărţământului tăşnădean al Astrei, de la prima adunare generală, ţinută în 14 iulie 1907 la Santău, înfiinţarea unor biblioteci, „fără amânare”. Ca secretar al Astrei este permanent preocupat de îmbogăţirea fondului de carte. Un rol deosebit l-a avut la constituirea Băncii “Vulturul” din Tăşnad, înfiinţată în 12 martie 1908. În lista membrilor fondatori se regăsesc preoţi, avocaţi, învăţători, proprietari, dar şi simpli ţărani, economi cum li se spunea în limbajul epocii, ţărani harnici. Astfel îi regăsim pe: Ştefan Cicio Pop (surprinzător, dar viitorul om politic român, rămas orfan de mic, a fost crescut în casa unchiului său, canonicul greco-catolic Vasile Pop, fost preot în parohia Santău), Coriolan Ardelean (arhidiacon la Carei), Grigore Pop (paroh la Unimăt), Demetriu Coroian jun., (preot la Santău), Vasile Pătcaşiu (preot la Hotoan), Ioan Lobonţiu (paroh la Sărăuad), Vasile Sfura (preot la Blaja), Vasile Hoblea (preot la Cig), Patriciu Lobonţiu (preot la Silvaş), Paul Nodiş (capelan la Silvaş), Vasile Mureşan, George Filep, Ioan Trufaşiu, învăţătorii Grigore Rus (Tăşnad) şi Teodor Mureşan (Blaja), proprietarii George Pop de Băseşti, Vasile Pustai (Săuca), George Molnar (Tăşnad), Ioan Filip (Santău), George Pop, Vasile Plosca etc. Adresa redactată la înfiinţarea băncii era semnată de avocatul tăşnădean dr. Coriolan Şteer, sufletul ideii de a înfiinţa o bancă românească în aceste ţinuturi.


  Un rol important a avut şi în zilele premergătoare Marii Uniri, fiind ales în 22 noiembrie 1918 în Comitetul Naţional Român din Tăşnad. Delegat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, a avut marea bucurie de a fi fost ales în Marele Sfat Naţional Român, ca reprezentant al cercului Tăşnad. Din cauza represiunilor soldaţilor secui, Coriolan Şteer a fost silit a se refugia după Adunarea de la Alba Iulia. După liniştirea apelor Coriolan Şteer a fost ales în unanimitate senator la alegerile din noiembrie 1919, fiind de altfel şi singurul candidat al cercului Tăşnad.
  A trecut în eternitate, în plină putere de muncă, în anul 1924.

  Sursa: Oameni ai Tăşnadului – Anca Deaconu, Diana Kinces

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE