More  Cripta de la Căpleni – unul dintre cele mai frumoase obiective turistice ale judeţului Satu Mare

  La numai câțiva km distanță de Carei se situează localitatea Căpleni. Aici se găsește cripta familiei Károlyi, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice ale judeţului Satu Mare, unde își găsesc și azi locul de odihnă veșnică membrii acestei familii nobiliare. Ideea de a ridica un mausoleu sub biserică pentru familia sa provenea de la contele Alexandru Károlyi. Aici a fost înmormântat și el în data de 22 iunie 1744, dar mănăstirea și cripta au fost distruse de un cutremur în anul 1834.

  Noua criptă a fost construită după planurile renumitului arhitect Miklós Ybl. Cripta a fost renovată de Tibor Károlyi în anul 1892. În cadrul acestor lucrări a fost comandat și crucifixul sculptat dintr-o singură bucată de marmură de Carrara, opera artistului italian Pietro Bazzanti.


  Turiștii care intră în criptă pot vedea un sarcofag din bronz care datează din anii 1600, dar și sicrie din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, foarte asemănătoare sicrielor din cripta imperială din Viena. La Căpleni sunt înmormântați 36 membri ai familiei Károlyi. Vizitarea criptei este posibilă numai din 1948.
  Cripta familiei Károlyi poate fi vizitată zilnic între orele 10.00-12.00, după masa între orele 14.00-17.00. Programările se fac la numărul de telefon 0040-261-873-004.

  Cripte fabuloase şi sarcofage arămite
  Un număr de 36 de sicrie cu membrii aceleiaşi familii nobile stau aliniate de zeci şi sute de ani în cripta de la subsolul bisericii din Căpleni.


  Cel mai vechi sicriu este al nobilei doamne Lapispataki Seghnyei Borbala, decedată în 1653, iar cel mai recent al grofului Karolyi Imre, decedat în 1943. Oriunde au murit în lume, reprezentanţii familiei Karolyi, care deţineau întinse suprafeţe de terenuri în zona Careiului, au fost aduşi şi înmormântaţi aici cu onoruri. Ca într-o poveste de iubire a vremii, după moarte, inimile soţiilor au fost îmbălsămate şi puse în urne de argint chiar peste sicriele a doi grofi şi se află şi azi în acelaşi loc.

  Prima atestare documentară a satului Căpleni este în 1080. Pe locul actualei biserici, ridicate în stil neoromanic, a existat înainte o bazilică înălţată pe la 1200. Pe ruinele acesteia, groful Alexandru Karolyi, general glorios al lui Francisc Rakoczi al II-lea, a construit o biserică şi o mănăstire franciscană.


  La 15 octombrie 1834 un cutremur devastator distruge întreg ansamblul religios, iar cea de a treia biserică, cea care poate fi văzută şi astăzi, a fost construită de arhitectul Ybl Miklos, între 1841 – 1848, cheltuielile fiind suportate de contele Karolyi Gyorgy. La intrarea în cripta de la subsolul bisericii se află somptuosul sicriu al Krisztinei Csaki, soţia lui Karolyi Ferenc, care a murit la vârsta de 30 de ani, în 1736. Călugării povestesc că tatăl contelui nu a fost de acord cu această căsătorie din motive politice şi, pe când acesta şi-a dat acceptul, tânăra soţie a fiului îşi dădea obştescul sfârşit.

  Trupul femeii a fost îmbălsămat şi a fost îngropat abia după o lună, când soţul ei s-a întors din război. Se spune că însuşi împăratul a trimis sicriul şi un dric tras de şase cai în valtrapuri de mare doliu. Cripta este fabuloasă, iar sarcofagele arămite sunt lucrate cu mare măiestrie. În spatele altarului sculptat din marmură de Carrara se află o răstignire, operă a sculptorului florentin Pietro Bazzanti, monument sculptat dintr-o singură bucată de marmură. Tot aici se află blazonul original al familiei Karolyi, cusut cu fir de aur la 1791.


  Pe sicriele grofilor Karolyi Antal (1732 – 1798) şi al fiului acestuia, Karolyi Jozsef (1768 – 1803), se află câte o urnă de argint în care sunt inimile îmbălsămate ale soţiilor lor.

  Interesant este că există şi trei sicrie care nu au niciun nume inscripţionat, acestea aparţinând membrilor familiei care s-au căsătorit cu persoane de rang inferior, motiv pentru care familia i-a pedepsit cu eternul anonimat. Sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial nu a trecut fără consecinţe pentru criptă: nişte soldaţi sovietici beţi s-au distrat ciuruind cu gloanțe unele dintre sicrie. Urmele acestora se pot vedea şi astăzi. În timpul regimului comunist, cripta familiei a fost zidită şi aşa a rămas până după Revoluţie. Ultimul deţinător al titlului de conte Karolyi a fost înhumat în criptă în aprilie 2010. Karolyi Lajos a părăsit forţat România în anul 1944, din cauza evenimentelor de la acea vreme, lăsând în urma sa o avere fabuloasă, printre care şi castelul din Carei.

  Nicolae Ghişan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE