More  Delegație din Satu Mare la aniversarea maestrului Grigore Leșe

  Grigore Leșe, unul dintre cei mai apreciați artiști români, a fost sărbătorit la Ateneul Român, la împlinirea vârstei de 65 de ani, în spectacolul-eveniment intitulat „Căutarea tonului”, care a avut loc pe 19 februarie. Alături de sutele de spectatori din țară și străinătate, și județul Satu Mare a fost reprezentat de o delegație sătmăreană, formată din: Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul, Arhiereu vicar și Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Robert Laszlo – managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Ovidiu Duma- primarul orașului Ardud, Vasile Pop Negreșteanu- artist plastic, Vlad Jurchiș – taragotist, Cornel Pop- părintele paroh al localității Soconzel, și Simina Pop – profesoară la Școala Gimnazială Socond.

  Aprecieri din partea Episcopiei și a sătmărenilor
  Episcopia Maramureșului și Sătmarului a fost reprezentată de către: Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte TIMOTEI Sătmăreanul, Arhiereu vicar și Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic.

  Cu prilejul acestui concert extraordinar, Preasfințitul Părinte IUSTIN i-a conferit marelui artist, Grigore Leșe, fiu al Țării Lăpușului, cea mai înaltă distincție a Eparhiei pentru mireni și anume, Crucea Voievodală Maramureșeană, iar Vasile Pop Negreșteanu, Robert Laszlo și Ovidiu Duma i-au oferit în semn de înaltă apreciere un tablou cu portretul interpretului, realizat de cunoscutul artist negreștean.

  La finalul spectacolului maestrul Grigore Leșe, a mulțumit unor prieteni apropiați pentru prezența lor la spectacolul aniversar, printre care a amintit și de „prietenii din Satu Mare și Ardud”, spunând că a realizat la începutul acestui an un spectacol formidabil la Satu Mare.

  Spectacol de excepție
  Spectacolul a adus în atenție simbioza perfectă a muzicii tradiționale românești cu cea clasică și contemporană, în care sunetul de aur al lui Ion Bogdan Ștefănescu s-a contopit cu vocea fără seamăn a lui Grigore Leșe. Concepută ca un omagiu adus instrumentelor de suflat, inedita asociere a fost prezentată în premieră la București, într-un concert unic, gândit de doi muzicieni de calibru: Grigore Leșe și Ion Bogdan Ștefănescu (prim-flautist al Filarmonicii „George Enescu”, profesor de flaut la Universitatea Națională de Muzică din București).

  Programul a cuprins muzică tradițională românească, interpretată vocal și instrumental de Grigore Leșe, și lucrări de Johann Sebastian Bach, Marin Marais, Georg Philipp Telemann, Doina Rotaru, Dan Voiculescu, Ion Bogdan Ștefănescu și Ștefan Diaconu, interpretate de Ionuț Ștefănescu la celebrul său flaut, confecționat din aur, alături de prima orchestră de flaute din România, “Flaut Power”, compusă din muzicienii 1Daria Tofănescu, Carina Geanina Boanță, Salomeea Lois Bodea, Iulia Lupaș, Lorena Palade, Carla-Maria Stoleru, Elena Teodora Greciuc, Borsazi David, Vincențiu Mantu, Teodora Iliescu, Anca Cristescu, Vlad Rațiu, Ștefan Diaconu și Mihai Vaida.

  Raluca Jofi

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE