More  Doctrine politice în derivă!

  Doctrină – “ Corp de idei, teze, principii și modele politice adoptate de un partid politic pentru elaborarea unei concepții de guvernare (ex. doctrina: liberală, socialistă, social-democrată, național-democrată, fascistă etc.)”. Aceasta este una din definițiile “Doctrinei” cuprinsă în Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

  Noțiunea de doctrină politică a început să se „topească” în creuzetele unor confuzii politice cointeresate pentru obținerea unui capital electoral în urma viitoarelor alegeri, indiferent care ar fi „prețul plătit ” pentru acest demers haotic și pueril. Altădată, doctrinele politice erau foarte bine definite pe scena politicii românești. Politicienii de atunci știau să militeze în așa fel încât doctrina lor politică, aceasta era „inima” partidului, să „țintească” anumite coordonate economice și sociale menite să dezvolte România. În zilele noastre doctrinele politice se întrepătrund, iar îndepărtarea acestora de esența lor reală se intersectează cu sfera ridicolului, de nu mai știe aproape nimeni, vorba cuiva, în ce „epocă” trăim.

  Măsurile populiste plasează unele doctrine istorice în imponderabilitatea neputinței de a găsi soluții economice și sociale dinamice pline de consistența susținerii publice. Adepții unor doctrine politice s-au transformat în vânători de greșeli, stau la pândă și speculează tot felul de decizii ale unor colegi politicieni, ”își dau cu presupusul”, iar apoi fuga-fuguța se duc în „gura presei” pentru ca aceasta, poate-poate, o să „discrediteze” autorii ipoteticelor greșeli nesustenabile financiar. Acest stil de politică face parte din rigurozitatea unei doctrine politice ? Ce fel de doctrină politică este aceea în care „acuzațiile murdare” sunt prezente pe anumite posturi de televiziune, de radio și în ziarele din România ? Misiunea unei doctrine politice adevărate este aceea de a ieși în spațiul public, fără noimă, cu tot felul de „găselnițe” artificiale umflate ca niște baloane de săpun ? Unde sunt ideile serioase ale unei doctrine originale și puternice ? Fâsâielile demagogice ornate cu câte o măsură de protecție socială sunt de-a dreptul rușinoase pentru o doctrină politică istorică. În lipsa unor idei politice năstrușnice, unele doctrine se agață și de un pai numai să atragă atenția opiniei publice, implicit a electoratului. Da, știți cum e, „românii nu e proști” !

  Doctrinele politice de specialitate ar trebui probabil să vizeze inițierea unor acțiuni aducătoare de plus valoare în mediul de afaceri românesc. Valorificarea potențialului avuției naționale și dezvoltarea sau consolidarea unor pârghii economice, specifice economiei de piață, cum ar fi parteneriatele public-private etc., ar putea atrage noi surse de venit la bugetul consolidat al statului. România a trăit astfel de perioade de dezvoltare când doctrinele politice și-au văzut fiecare de strategiile lor originale. Marionetele politice din zilele noastre nu mai țin cont de autenticitatea doctrinelor . Ele sunt împuternicite cu tot felul de misiuni misterioase și strategice venite din „sânul partidului”. Marionetele sunt ca niște papagali credincioși, care spun în fața lumii celebra poezie: „Cățeluș cu părul creț/ Fură rața din coteț/ El se jură că nu fură/ Și l-am prins cu rața-n gură…”. Ei, ce o fi o fi ! Cine-o fi, o fi! Flacăra conștiinței naționale e cu ochii pe voi, demolatorilor de doctrine politice.

  Dumitru Ţimerman

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE