More  GREVĂ la ELECTROLUX. Deocamdată de avertisment


  Angajații Electrolux au decis astăzi să intre în grevă din cauza faptului că nu s-a ajuns la un acord cu patronatul în ceea ce privește semnarea noului contract colectiv de muncă.

  După rundele de negocieri purtate până acum între Sindicatul Liber Samus și conducerea fabricii Electrolux, mediate de ITM, muncitorii au decis să declaneșze greba.

  Astfel, potrivit președintelui de sindiucat, Sorin Faur, astăzi a fost efectuat un sondaj în rândurile anagajaților cu privire mla declanșarea grevei. După numărarea voturilor, 355 de angajați au semnat pentru grevă, din cei 508 câți sunt în total.

  ”Trebuie să ținem cont de faptul că în rândul muncitorilor, procentul celor care au semnat pentru grevă este de 95%. Diferența este făcută de personalul TESA care nu prea au fost de acord cu greva, dar și de cei aflați în concedii de odihnă sau de boală, care nu se afalu în fabrică în momentul în care a fopst făcut referendumul”, a explicat Sorin Faur.

  Liderul de sindicat a precizat că, de săptămâna viitoare, marti ,miercuri, joi și vineri va fi organizată cître o grevă de avertisment de câte două ore atât la schimbul unu cât și la schimbul doi.

  Reamintim faptul că din cauza faptului că nu a fost semnat contractul colectiv de muncă pe anul 2019, Sindicatul Liber ”Samus” din Electrolux a deschis și înregistrat la ITM un conflict de muncă.

  Contractul colectiv de muncă nu a fost încă semnat din cauza unor neînțelegeri între muncitori și conducere. Astfel, sindicatul, în numele muncitorilor, a solicitat o creștere salarială de 620 de lei brut, adică circa 350 de lei net. Conducerea, în schimb a oferit doar o creștere salarială de 5% și un bonus de prezență de 150 de lei care poate fi pierdut, însă, chiar dacă muncitorul lipsește o zi chiar și din motive medicale.

  Dacă nemulțumirile persistă, într-un scenariu mai radical, se poate ajunge și la grevă generală.

  Tot din cauza unor neînțelegeri în ceea ce priovește creșterile salariale la semnarea unui nou contract colectiv de muncă, salariații din Electrolux, coordonați de Sindicat, au mai organizat greve de aploare în 2010 și 2012. Ultima grevă, declanșată pe 20 ianuarie 2012, a durat o lună și jumătate.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE