More


  ÎNGRIJORARE. Bugetul Sătmarului, un pic MAI MIC ca anul trecut. Din cauza VENITURILOR progonozate

  =


  Primăria municipiului Satu Mare a publica recent Proiectul bugetului local de venituri şi cheltuieli al municipiului Satu Mare pe anul 2019, pe prima pagină la secţiunea „Dezbateri și Informații Publice”. La o primă analiză, constatăm că veniturile prognozate pentru 2019 sunt cu peste 3 milioane de lei mai mici față de anul trecut, în timp ce cheltuielile au rămas, în principiu, la fel.

  Venituri cu aproape 3,3 milioane lei mai mici

  Dacă veniturile realizate pe parcursul anului trecut, de Primăria Satu Mare au fost cifrate, conform anexelor proiectului de buget, la 178.675.053 lei, cele prognozate pentru acest an sunt cu 3.328.690 mai mici, adică 175.344.424. Acesta este, de altfel, și bugetul pe anul 2019 al municipiului Satu Mare, cu 135.256 lei mai mic decât cel de anul trecut.

  Interesant este și faptul că municipiul Satu Mare primește de la stat cu peste 28 de milioane de lei mai mult față de anul trecut, însă acești bani urmează a fi folosiți pentru niște cheltuieli care anul trecut nu erau în subordinea primăriei, cum ar fi diferitele subvenții, dar cea mai mare parte a acestui plus va merge la cheltuielile de personal, peste 3,5 milioane lei.

  De unde se taie, unde se pune

  Pentru a echilibra bugetul, specialiștii din cadrul Primăriei Satu Mare au decis să facă economii de aproape 2 milioane lei în învățământ, din care 1,4 milioane cheltuieli materiale, din asistența socială – 4,17 milioane lei, din care 2,9 milioane la plata asistaților social, sau 2,7 milioane lei de la capitolul Locuințe, servicii și dezvoltare publică.

  În același timp, a față de anul trecut, a fost suplimentat bugetul pentru cheltuieli de personal cu 5,6 milioane lei, cu POliția Locală, 1,4 milioane lei, Sănătate, 1,32 milioane lei, sau Teatru – aproape 2 milioane lei.

  Mențiuni despre buget

  Menţionăm faptul că aceste sume au fost incluse în bugetul municipiului Satu Mare la nivelul necesarului estimat pentru anul 2019, sau raportat la nivelul cheltuielilor realizate la finele anului 2018, urmând a fi modificate în urma comunicărilor care ne vor fi transmise din partea D.G.R.F.P Cluj Napoca, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Satu Mare, Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare, respectiv Consiliul Judeţean Satu Mare.

  În ceea ce privește Secțiunea de dezvoltare a bugetului local, respectiv listele cheltuielilor de capital (investiții, dotări, studii de fezabilitate, proiecte tehnice, reparații capitale, achiziții imobile și terenuri) acestea cuprind nevoile identificate de către autoritatea publică locală. După comunicarea sumelor alocate municipiului Satu Mare din surse de la Bugetul de stat aceste liste vor fi actualizate în limita fondurilor disponibile.

  Sugestii și propuneri

  Cei interesaţi pot transmite în scris, propuneri, sugestii cu valoare de recomandare privind conţinutul bugetului, în termen de 15 zile de la data publicării, adică până vineri, 1 martie. Sugestiile şi propunerile dumneavoastră vor fi analizate până la data prezentării bugetului în cadrul şedinţei Consiliului local de aprobare a Bugetului local pe anul 2019.

  Proiectul de buget poate fi găsit pe site-ul Primăriei municipiului Satu Mare la http://www.satu-mare.ro/stiri/proiectul-bugetului-local-de-venituri-si-cheltuieli-al-municipiului-satu-mare-pe-anul-2019  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img