More  Libertățile atitudinilor mențin trează conștiința publică

  Nu cred că este benefică tăcerea unor intelectuali români, care nu vor să ia atitudini ferme referitoare la anumite anomalii existente în societatea românească democratică. Această stare nefastă, adoptată ca o revoltă împotriva prostiei și superficialității unor decizii legiferate, nu este benefică pentru dezvoltarea de strategii menite să conducă România pe drumul Normalității. Dintre atâtea bogăţii naţionale pe care le-am avut, în zilele noastre ne-au mai rămas atitudinile. Dreptul de a ne expune punctul de vedere, într-o problemă sau alta, ne permite să ne refulăm, să ne descongestionăm nervii, mai ales atunci când constatăm anumite deficienţe economice, politice sau de altă natură existente în societatea democratică în care trăim. Atitudinile sunt un fel de terapie psihologică, pentru că ne permit, în anumite momente, să spunem ce avem pe suflet, să ne revoltăm sau să oferim soluţii gratuite eficiente pentru rezolvarea unei probleme din viaţa noastră. De câte ori nu ne-am lamentat în fața televizorului atunci când am constatat că informațiile sunt deformate sau mincinoase ?

  Nu toate atitudinile noastre sunt de „bun augur”, deoarece ele nu reuşesc să surprindă prea bine anumite fenomene sociale, tendinţe politice sau hotărâri legislative. Pentru a lua atitudini pertinente, în spatele acestora trebuie să existe multe cunoştinţe de specialitate, informații suplimentare nespuse în mod oficial, care în permanenţă ar trebui să fie reactualizate cu altele proaspete, bine documentate. Altfel, atitudinile noastre pot cădea în dizgraţia înţelepciunii populare, conform căreia: „Toată lumea se pricepe la fotbal şi agricultură!”.

  „Limbile se dezleagă” la câte-o petrecere, la o partidă de cărţi, după ce „prietenii” consumă câte-un pahar de „tărie”. Ca o cascadă curg atitudinile în mediul petrecăreţilor. Fiecare este mai deştept decât celălalt. Punctele de vedere divergente se bat „ca berbecii cap în cap”. Mai intervine câte-un „moderator” onorific, care reuşeşte să tempereze spiritele încinse de culorile „curcubeului politic”. De multe ori, omul trebuie să fie atent și să descopere în timp util cam de ce parte a eșichierului politic se află interlocutorii, din dorința de a nu declanșa certuri gratuite din cauza unor atitudini politice realiste. Oricum, e greu „să împaci și capra și varza” când ai de-a face cu tot felul de adepți fanatici, care fac parte dintr-un partid sau altul.

  Nu întotdeauna sunt agreate atitudinile false, care răsar din gură „ca ciupercile după ploaie”. Liderii de opinie din popor, care nu sunt chiar atât de bine pregătiţi în domeniul limbajului politic, pot să răspândească o percepţie falsă în comunităţile din mediul urban sau rural. În mediile respective nu prea există persoane curajoase, care să riposteze în faţa atitudinilor false sau contrafăcute. Vorbele se răspândesc prin comunităţile respective, iar unii le repetă ca nişte „papagali” fără să fie: procesate, analizate şi comparate pentru a se constata dacă acestea sunt false sau adevărate. Eticheta dată acestor localnici inconştienţi este: „Cap ai, minte ce-ţi mai trebuie?”.

  Mai avem de-a face, în viaţa noastră de zi cu zi, cu atitudinile răutăcioase. Acestea sunt aruncate asupra unor oameni nevinovaţi, care „n-au nici în clin, nici în mânecă” cu emiţătorii de atitudini. E greu să ripostezi, pentru că reacţiile năbădăioşilor „revoluţionari” sunt imprevizibile în funcție și de interesele lor electorale. Atitudinile constructive sunt confundate câteodată cu atitudinile răutăcioase, mai ales dacă acestea nu sunt transmise într-un limbaj comun, cu multe exemple, „să-nţăleagă tăt’ omu’ ” de pretutindeni. Psihologul nonconformist Pera Novacovici, în urma unor cercetări, a ajuns la concluzia unei conștientizări în ceea ce privește atitudinile: ” Să știi ce vrei, să ceri ce vrei, să lupți pentru ceea ce vrei. Să mergi noaptea la culcare știind că tu ai făcut tot ceea ce stătea în puterea ta pentru a aduce lucrurile pe care le dorești în viața ta. Asta înseamnă trezirea. Asta înseamnă atitudinea de personalitate alfa. Tu ce atitudine ai adoptat astăzi ?”.

  Dumitru Ţimerman

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE