More


  Liturghie arhierească cu doi episcopi în Catedrala Ortodoxă Negrești Oaș

  =

  Duminică, 10 februarie 2019, Preasfinţitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala din oraşul Negreşti Oaş, în fruntea unui sobor de preoţi și diaconi.

  Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Arhim. Ghelasie Maxim, consilier eparhial onorific, Arhim. Dr. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, Pr. Marcel Malanca, protopopul de Oaş, Pr. Mihai Feher, proin-protopop de Oaş, Pr. Adrian Bucşa, secretar protopopesc și parohul din Prilog, Pr. Ioan Pop, paroh, Pr. Nicolae Robaş, slujitor la Schitul “Sfântul Arhidiacon Ştefan” Luna Şes, Pr. Radu Rusu, paroh Tur, Pr. Gavrilă Botiş, paroh în Moişeni, Pr. Dacian Ovidiu Chira, slujitor la capela Spitalului orăşenesc și diaconi.

  Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic “Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă a cântat preoteasa Ioana Botiş.

  În rândul credincioşilor s-au aflat prefectul Darius Filip, primarul Aurelia Fedorca, viceprimarul Costică Fanea, fostul ministru Ovidiu Silaghi, oamenii de afaceri Gică Cârciu şi Crişan Mihai, consilieri orăşeneşti, binefăcători din municipiu şi din străinătate.

  Cuvântul de învăţătură
  Un cuvânt de învăţătură a rostitPreasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, pornind de la Sfânta Evanghelie a duminicii, care ne vorbeşte despre femeia cananeancă, respectiv ce învăţături este bine să desprindem din parabola evanghelică, prin care această femeie Îi cere Domnului Iisus Hristos să-i vindece fiica:

  “Femeia aceasta este pildă pentru noi, a spus Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul. Pildă de credinţă profundă, statornică şi neîndoielnică. De multe ori noi, dacă nu ne aude Dumnezeu şi nu răspunde la rugăciunile noastre imediat, ne supărăm. Şi ne supărăm pe biserică. Ne supărăm pe Hristos şi ne supărăm pe Dumnezeu. Pentru că Domnul Hristos le spune Apostolilor şi prin ei, nouă: nu ştiţi să cereţi. Nu ştiţi să vă rugaţi. De aceea, Domnul Hristos îi învaţă pe Apostoli rugăciunea “Tatăl Nostru”, pentru că ei, ca oameni, nu ştiau ce să ceară de la Dumnezeu. Sau cereau lucruri din acestea trecătoare, care nu sunt foarte potrivite. De aceea Domnul Hristos îi învaţă pe Apostoli rugăciunea “Tatăl Nostru”. Şi de atunci, până la sfârşitul veacurilor, noi avem această rugăciune, Rugăciunea Domnească, prin care Îl recunoaştem pe Dumnezeu şi toate cele pe care noi ni le asigurăm în momentul în care spunem Tatăl Nostru. Deci, modelul pe care femeia cananeancă ni-l oefră nouă este demn de urmat. Credinţă neîndoielnică în Dumnezeu. Credinţă în Dumnezeul părinţilor noştri. Credinţă puternică şi neşovăielnică, chiar dacă Dumnezeu, de multe ori, ca un pedagog şi ca un părinte al nostru, nu răspunde promt la rugăciunile noastre, pentru că ştie Dumnezeu de ce avem noi nevoie înainte de a-I cere. De la noi cere credinţă neşovăielnică, rugăciune curată şi neîntinată, rugăciune smerită şi cumpătată, şi Dumnezeu, la vremea rânduită, când ştie El de ce ne este dor, intervine în viaţa noastră, cum ştie El, pentru că El este Părintele nostru şi Tatăl Nostru. Acesta considerăm şi credem că este mesajul central al Evangheliei: al credinţei neîncetate în Dumnezeu Cel Mare şi Sfânt, în puterea Lui cea nemărginită, ca un Părinte şi Tată al nostru. Să ne ajute bunul Dumnezeu ca şi noi să avem credinţa aceasta puternică, mărturisitoare, plină de curaj şi de demnitate în această lume în care ne aflăm şi care este foarte zbuciumată, să rămnem fideli în Biserica Domnului nostru Hristos, să rămânem aproape de Maica Domnului, de Sfinţii Apostoli, de Sfinţii Evanghelişti şi să rămânem aproape în credinţa moşilor şi a strămoşilor noştri. Să nu avem credinţă din aceasta îndoielnică, să avem credinţa aceasta a femeii cananeence, puternică şi nezdruncinată”, i-a mai sfătuit pe credincioşi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul”.

  Distincţii
  Preasfinţitul Părinte Episcop IUSTIN a acordat distincţia de sachelar (brâu albastru) părintelui Dacian Ovidiu Chira, slujitor la capela Spitalului orăşenesc, „în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în cei 7 ani de slujire în cadrul Protopopiatului Oaș”.

  De asemenea, Preasfinţitul Părinte Episcop IUSTIN a acordat Diploma de vrednicie Grupului de voluntari și profesori din Negrești-Oaș „în semn de înaltă apreciere și prețuire pentru susținerea Protopopiatului Oaș în organizarea celor șase ediții (2013-2018) ale taberei tinerilor creștini „Hristos în mijlocul nostru” și pentru contribuția adusă la buna desfășurare a concursului catehetic „Bucuria de a fi român”, dedicat Anului Centenar 2018.”

  După înmânarea distincţiilor, Preasfinţitul Părinte Episcop IUSTIN a făcut un apel pentru salvarea valorilor sfinte şi a credinţei, precum şi pentru ca cei plecaţi peste hotare la lucru să se întoarcă acasă:
  “Să ne ajute Dumnezeu să salvăm valorile noastre sfinte, să rămânem în credinţa adevărată şi sfântă, strămoşească, ortodoxă a moşilor şi a strămoşilor noştri, să ne mângâie familia şi să nu deznădăjduim şi să-i chemăm mereu pe ai noştri să vină de unde au plecat, să se întoarcă înapoi acasă, pentru că-i prea mult pustiu în satele noastre din Maramuereş şi Sătmar şi prea multe lumini stinse noaptea. Nu e lumină decât la a cincea, a şasea, a şaptea casă; în rest sunt stinse luminile”.

  Andrei Fărcaş,
  redactor la revista “Graiul Bisericii Noastre”  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img