More


  Ocna Şugatag, locul unde afecţiunile grave îşi găsesc leacul datorită tratamentului cu apă miraculoasă

  =

  Ţinut de istorie şi legendă, amplasat într-un decor natural de o excelentă frumuseţe peisagistică, la poalele munţilor Gutâi, cu o panoramă vastă de unde pot fi admiraţi munţii Maramureşului care închid aidoma unui zid de cetate Depresiunea Maramureşului, Ocna Şugatag se află la întretăierea unor drumuri datate din timpuri istorice, astăzi localitatea reprezentând o vestita zonă turistică.

  Graţie poziţiei sale geografice în cadrul depresiunii Maramureşului si a dezvoltării sale economice, localitatea deţine o puternică retea de şosele asfaltate realizând legături cu celelalte localităţi de pe Valea Izei şi Vişeului.


  Sub aspect turistic, prin valorificarea resurselor naturale a apelor cloro-sodice şi beneficiind de factori climaterici specifici şi a efectelor acestora, comuna Ocna Şugatag se bucură de o afluenţă turistica impresionantă, fiind cea mai căutată zonă din acest colţ de ţară, renumită pentru tratamentul afectiunilor reumatismale, a asteniei şi surmenajului cât si pentru combaterea proceselor inflamatorii cronice.

  Frumusetea peisagistică a locurilor, aerul pur montan, plasarea staţiunii balneo-climaterice lângă ,,Pădurea Craiască,, rezervaţie naturală(cu arbori seculari de stejar şi larice), obiceiurile şi tradiţiile populare (precum Tânjaua – sărbătorirea primului gospodar ieşit cu plugul la arat), târgul săptămânal de vite, măreţia şi splendoarea altor obiceiuri locale, arhitectura construcţiilor în stil local, existenţa în satele aparţinătoare a unor izvoare naturale (borcutul din satul Breb), constitue un loc de odihnă şi recreere în concedii şi sfârşit de săptămână.


  Atestată documentar în 1360, staţiunea Ocna Şugatag a cunoscut o puternică dezvoltare în ultimii ani. Zeci de pensiuni au apărut în zonă şi majoritatea dintre ele pun la dispoziţia turiştilor bazine cu apă sărată.

  Baza de la Ocna Şugatag funcţionează de peste 40 de ani, iar acum le oferă turiştilor cinci bazine cu apă sărată, dintre care două sunt de interior, cu apă încălzită la 37 de grade. Apa sărată se extrage dintr-o veche mină inundată aflată la o adâncime de 200 de metri.


  Benefică pentru întreaga regiune, Staţiunea balneo-climaterică şi-a căpătat un renume prin efectele ei specifice de hoteluri pentru cazare cu dotările aferente, baze de tratament moderne, cantina proprie, spatii de practicare a unor activităţi sportive, cluburi, bazine acoperite, bazine în aer liber.

  Staţiunea dispune de:

  • ape minerale clorurate, sodice şi calcinate;

  • două bazine mari şi unul mic cu apa minerala rece pentru băi si aerohelioterapie;

  • instalaţii pentru electroterapie;

  • instalaţii cu aerosol;

  • două bazine şi trei văni cu ape minerale încălzite;

  • instalaţii pentru fizioterapie;

  • împachetări cu parafină;

  • duş subacval şi băi galvanice

  La o distanţă de 112 kilometri de Satu Mare în Ocna Sugatag se poate ajunge pe şosea urmând drumul naţional DN18 care leagă Baia Mare de Sighetu Marmaţiei sau pe calea ferată până în gara din oraşul Sighetu Marmaţiei de unde se pot lua mijloace auto până în staţiune.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img