More


  Am intrat în Postul Mare

  - Advertisement -

  Postul Paştelui sau Postul Mare a început luni și se încheie pe data de 28 aprilie, odată cu sărbătoarea Învierii Domnului, fiind cel mai lung şi mai aspru din cele patru posturi de durată de peste an. A fost statornicit de Biserică pentru curăţarea sufletească şi trupească, astfel încât creştinul să primească purificat marea sărbătoare a Învierii Domnului.

  Așadar, conform calendarului bisericesc, Postul Mare începe pe 11 martie 2019 și se termină pe 28 aprilie 2019, când va fi sărbătoriut Paștele Ortodox.

  După ce credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici au serbat duminică Lăsatul secului, fiind ultima zi în care se mai poate mânca tot ce pofteşte inima, începând de azi se intră în Postul Mare. Acest post are ca model cele 40 de zile de postire ale Mântuitorului înainte de începerea activităţii Sale mesianice. De aceea, se mai numeşte şi Patruzecime sau Păresimi. Postul Mare este împărţit în două, şi anume perioada de până la Florii, de 40 de zile, căreia i se adaugă Săptămâna Patimilor, de la Florii la Înviere. Pe perioada postului nu se mănâncă deloc carne, ouă, lapte sau brânzeturi. De asemenea, nu se consumă nici peşte, untdelemn şi vin, decât în zilele de dezlegare la untdelemn şi vin şi dezlegare la peşte (la 25 martie, de Bunavestire, şi în Duminica Floriilor).

  În prima săptămână şi în ultima a Patimilor, postul este mai aspru şi cere mai multă evlavie. Astfel, luni şi marţi, primele două zile din Post, se mănâncă o singură dată pe zi, seara, numai pâine şi apă. La fel, în Săptămâna Patimilor, cu excepţia zilei de joi, a Cinei celei de Taină, când se mănâncă de două ori. Vinerea şi sâmbăta dinainte de Înviere este post negru, cu abţinere totală de la orice aliment şi apă. Este recomandat, totuşi, ca fiecare credincios să îşi întrebe duhovnicul ce regim trebuie să respecte, ţinând cont de vârstă, eventuale boli, tipul de activitate, călătorii şi altele.

  Dar postul este cu mult mai mult decât o dietă alimentară. Este o pregătire purificatoare, sufletească şi trupească, pentru a trăi şi primi cum se cuvine Jertfa şi Învierea lui Hristos. Sfinţii Părinţi spun că orice abţinere, cât de mică, orice înfrânare de dragul credinţei este primită ca jertfă în Cer. La fel, orice faptă bună, milostenie sau rugăciune. În acest an, Paştele ortodox este prăznuit pe 8 aprilie.

  Raluca Jofi  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img