More  De ce sunt fascinaţi oamenii să facă miraculosul pelerinaj pe drumul Camino de Santiago – 1.000 de kilometri pe jos până la mormântul Sfântului Iacob

  Camino de Santiago este o rută care se parcurge în medie într-o lună şi jumătate, pleacă din Franţa şi traversează Pirineii în Spania pentru a ajunge la marginea Europei, pe stânca unde odinioară se credea că se termină Pământul. Punctul culminant al călătoriei iniţiatice este mormântul întâiului apostol martir al creştinătăţii, Sfântul Iacob, de la Santiago de Compostela.

  De 1.000 de ani, pelerini din toată lumea se adună în sudul Franţei pentru a pleca în călătoria vieţii lor. Unii pornesc din Saint-Jean-Pied-de-Port, mica aşezare de la poalele Pirineilor, o piatră de hotar între Franţa şi Spania. Alţii iau startul din Paris sau din orăşelul Le Puy, pe care înşişi papii de la Roma, Cidul şi Carol cel Mare l-au vizitat în pelerinaj. Aici, în fiecare dimineaţă la ora 7.00, pelerinii se adună la catedrala închinată Fecioarei Maria ca să primească, în faţa statuii Sfântului Iacob, binecuvântarea pentru lunga călătorie. Vor traversa graniţa cu Spania, vor trece prin Pirinei şi vor ţine linia ţărmului Mării Cantabrice (Golful Biscaya). Se vor opri abia la marginea continentului, acolo unde se credea în antichitate că se sfârşeşte Pământul.


  De ce merg oameni pe Camino de Santiago? Întrebarea aceasta se găsește și pe formularul pe care trebuie să-l completezi la sfârșitul pelerinajului, în Santiago de Compostela. Unii îl fac din motive religioase, alții din motive sportive, iar alții pur și simplu pentru a vedea niște locuri care din viteza mașinii ar fi doar interesante, însă, parcurse cu pasul, devin atât de intense și de frumoase, încât parcă ajung parte din tine. Mult timp după ce ai ajuns încă acasă, încă mai mergi, cumva, pe Camino și de-abia aștepți să-l începi pe următorul.

  Un pelerinaj te marchează, indiferent cum îl parcurgi, spun cei care au făcut astfel de călătorii iniţiatice. Important e să porneşti la drum, iar timpul petrecut cu tine însuţi îţi va revela trăsături ale firii şi o forţă a capacităţii tale pe care înainte nu le-ai fi bănuit. Ţinta unei astfel de călătorii spirituale nu ţine de momentul de reculegere de la căpătâiul întâiului apostol martir. Ţine de puterea de a crede cu tărie în ceva, iar primul lucru în care trebuie să crezi este propria persoană. Astfel că pelerinajul pe Camino de Santiago poate fi caracterizat în numeroase feluri. Este despre decizia de a pleca pe un drum necunoscut, despre voinţa de a-l continua, despre soluţiile pe care trebuie să le găseşti pe parcurs, despre bucuria împlinirii unui scop, despre privilegiul cunoaşterii unor oameni pe care viaţa ţi i-a scos în cale. Şi, mai presus de toate, este despre miracolul întâlnirii cu tine, călăuză bună pe drumul vieţii.


  Simbolul pelerinajului de pe Camino este scoica, pe care pelerinii o primesc, ca distincţie onorifică, la terminarea călătoriei. Scoicile sunt însemnele rutei, fiind găsite încastrate pe ziduri şi postamente sau lipite pe obiectele pelerinilor. Marcajul traseului este o scoică stilizată, care împrăştie raze de soare.

  Pentru o lună în care ai parcurge tot traseul, ai nevoie de un buget estimat la 1.000 de euro. Preţurile de cazare şi hrană sunt accesibile spre modice, dar durata de timp este destul de mare, iar costul transportului până în Franţa/Spania şi retur este cel practicat de agenţiile de turism. Pelerinii spun că poţi avea o masă copioasă cu doar 1 euro, dacă te gospodăreşti împreună cu ceilalţi tovarăşi de drum.

  Sătmăreanca care a străbătut traseul pentru un scop caritabil
  Veronica Soare este printre foarte mulţii pelerini care au străbătut acest legendar traseu( în 2016) însă ce a făcut-o cu adevărat specială, mai ales pentru sătmăreni, (ea fiind originară din Sătmar) este faptul că a ales să facă acest drum pentru un scop nobil. Sătmăreanca și-a pus pașii la bătaie și a reușit să strângă 40.000 lei pentru “Inima Copiilor”. A străbătut Camino de Santiago în 40 de zile, doar cu un rucsac în spate și mult entuziazm. A mers pe jos 910 km iar prietenii virtuali au susținut-o și i-au cumpărat simbolic pașii parcurși, toată aventura fiind povestită pe facebook.


  A plecat pe El Camino cu un rucsac de 7 kg, în care a împachetat două perechi de pantaloni, trei tricouri și o rochie. În fiecare seară spăla hainele pe care purta pentru a le putea folosi a doua zi. Pentru hrană, poposea în localurile pe care le întâlnea pe drum, iar cazarea era la comun cu ceilalți pelerini în hostelurile numite albergue.

  Veronica Soare este o tânără cunoscută în mediul online pentru implicarea sa activă în diverse acțiuni de binefacere.


  Aventura Veronicăi a fost urmărită zilnic pe Facebook de prietenii ei virtuali, care s-au arătat impresionați de modul în care tânăra s-a decis să strângă fonduri și au cumpărat pașii acesteia, donând în total aproape 40.000 de lei. Deși drumul a fost extrem de greu, nu s-a gândit nicio clipă să renunțe.


  Banii strânși din cumpărarea pașilor Veronicăi au mers către Asociația Inima Copiilor, care are în grijă nou-născuți cu probleme grave și copii cu afecțiuni cardiace și care a construit secția de cardiochirurgie a spitalului Marie Curie si cea mai modernă secție de terapie intensivă nou-nascuți din sud-estul Europei.

  Nicolae Ghişan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE