More


  Elevul Mihnea Nastai, calificat în lotul României pentru EUSO 2019, prezentat la CN Mihai Eminescu

  - Advertisement -

  Poate cea mai importantă performanță a învățământului sătmărean din ultima vreme a fost obșinută de elevul sătmărean Mihnea Nastai, nimeni altul decât fiul antrenorului secund de la FCSB, Dacian Nastai. Mihnea a reușit performanța de a se califica în lotul României pentru Olimpiada de Științe a Uniunii Europene (The European Union Science Olympiad) – EUSO 2019. Acesta a fost prezentat ieri în cadrul unei conferințe de presă care s-a desfășurat la CN ”Mihai Eminescu”, la care au mai fost prezenți directorul Liviu Rotaru și profesoara de Biologie Laura Groza, care se ocupă de pregătirea elevului.

  Cine este Mihnea Nastai
  Nastai Mihnea este elev în clasa a X-a D la Colegiul Național Mihai Eminescu, profil științele naturii bilingv engleză și urmează cursurile Centrului Județean de Excelență – grupa biologie, începând din anul școlar 2017-2018, coordonator prof. dr. Laura Groza. Seria performanțelor naționale la biologie a început în clasa a VII-a, când Mihnea a obținut mențiune la etapa națională a Olimpiadei de biologie, sub coordonarea d-nei prof. Aurica Matei de la Școala Lucian Blaga, unde elevul a absolvit gimnaziul.

  În anul școlar 2017-2018, în clasa a IX-a, elevul eminescian – coordonat de prof. dr. Laura Groza – a obținut premiul III la faza națională a Olimpiadei de biologie, desfășurată în 1-6 aprilie 2018 la Piatra Neamț și s-a calificat în lotul lărgit al României pentru Olimpiada de Științe a Uniunii Europene (The European Union Science Olympiad) – EUSO 2019.

  Din aprilie 2018 au început pregătirile pentru această olimpiadă internațională care necesită realizarea practică a experimentelor de laborator din biologia de clasele IX-XII și interpretarea rezultatelor acestora. Pentru o pregătire temeinică a acestora, Mihnea și-a însușit și cunoștințele teoretice din programa de biologie pentru clasele IX-XII, precum și din literatura de specialitate din bibliografia pentru această competiție europeană. Pregătirea s-a realizat la Colegiul Național Mihai Eminescu și la Centrul Județean de Excelență și a implicat un mare volum de studiu individual. Activitățile de pregătire pentru competițiile naționale și internaționale se desfășoară sub coordonarea prof. dr. Laura Groza.

  Selecția pentru lotul României care va participa în perioada 4-11 mai 2019 la EUSO în Almada, Portugalia, a avut loc în 14 martie 2019 la Facultatea de Biologie din București și a constat în realizarea unei probe practice de biologie-genetică și rezolvarea unui test grilă pe baza rezultatelor obținute. În urma acestei selecții, la care a obținut punctajul maxim de 100 de puncte, Mihnea va face parte din una din cele două echipe ce vor reprezenta România la EUSO, alături de alți doi elevi olimpici naționali la chimie, respectiv la fizică.

  Mihnea, mândria CN ”Mihai Eminescu” și a județului
  Așa după cum spunea însuți directorul școilii, Liviu Rotar, Mihnea Nastai reprezintă o mândrie atât pentru CN ”MIhai Eminescu”, cât și pentru întreg județul. ”Suntem încrezători în capacitatea de muncă și buna pregătire a lui Mihnea, alături de profesoara sa coordonatoare dr. Laura Groza, și îi dorim mult succes la competiția din Portugalia, un loc pe podium și o nouă calificare la viitoarele competiții internaționale de biologie.

  Pregătirea pentru competiția europeană se va desfășura în continuare la Satu Mare, în paralel cu pregătirea pentru faza națională a Olimpiadei de biologie ce va avea loc în perioada 21-26 aprilie 2019 la Oradea, deoarece în urma fazei județene a acestei olimpiade, desfășurate la Satu Mare în 17 martie 2019, Mihnea s-a situat pe primul loc la clasa a X-a.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img