More


  FOTOREPORTAJ ÎN EXCLUSIVITATE. Artista Smaranda Milu Némethi s-a ridicat la Ceruri pentru a-și vernisa Expoziția Eternă

  - Advertisement -

  Vineri 15 Martie, sub un cer mohorât … ascuns sub norii plumburii ai tranziției vremelnice a cenușiului spre lumină, la Capela ortodoxă din cadrul cimitirului ”Mesterészi” din Carei, s-a săvârșit slujba și rânduiala înmormântării artistei plastice Smaranda Milu Némethi, moment care a adunat zeci de persoane, rude, prieteni, colegi și admiratori, veniți pentru a-i fi alături pe ultimul și cel mai important drum … spre CER, dar și a consola familia rămasă.

  Lacrimi de iubire, coroane și rugăciuni înălțate tot timpul pentru Smaranda

  De altfel încă din ziua decesului, pe paginile oficiale de Facebook a campaniei ”HELP SMARANDA” au început să curgă mesajele de condoleanțe și de susținere.

  ”Astăzi la 16:30 Smaranda s-a dus într-un loc mai bun. După 5 ani de cancer și 6 luni de suferință continuă” … anunța plin de durere soțul Smarandei, Dan Milu, omul care a făcut tot ce era uman cu putință ca soția lui să se vindece … să trăiască;

  ”Dulcea mea Smaranda Milu Némethi a plecat pe vecie….ieri 13 martie 2019. Dormi in pace Soarele meu!” … cuvinte prin care doamna Stela Némethi își plângea copila trecută la Veșnicie;

  ”Dragii mei, ieri dimineață a plecat la îngeri artista Smaranda Milu Némethi să încânte și să picteze cu talentul ei deosebit la Bunul Dumnezeu. Să v-o amintiți mereu zâmbind , așa și-a trăit viața. A FOST UN OM DEOSEBIT, modest, bun, sensibil, blând , deși avea probleme mari de sănătate i-a ajutat la rândul ei pe cei suferinzi. Te-am iubit SMARANDA pentru curajul cu care ne-ai făcut să-ți fim părtași zi de zi la suferința ta. Drum lin către stele! Dumnezeu să te aibă în paza Sa! Condoleanțe mamei Nemethi Stela Prăjitureasa lui Dan si întregii familii” … citim de asemenea în mesajul postat de doamna consilier județean Rodica Maxi.

  Smaranda Milu Némethi, rămâne în mentalul colectiv ca o luptătoare neobosită pentru viaţă

  Smaranda a intrat de mult timp în galeria artiştilor plastici sătmăreni consacraţi. Absolventă a Liceului de Artă “Aurel Popp” din Satu-Mare, secţia Arte Frumoase – promoţia 1996 – 2000, a Academiei de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca promoţia 2000 – 2004 şi a Academiei “di belle arti – Abadir” – din Italia, prin bursă Erasmus, Arte Frumoase, promoţia 2002 – 2003; masterantă a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca – promoţia 2005 – 2007, Smaranda s-a stabilit de ceva timp la Bucureşti, lucrând şi în domeniul publicitar, devenind un prosper “ publicity – leader” conducând firme de publicitate recunoscute în ţară şi-n străinătate.

  Din luna decembrie a anului 2013, i s-a descoperit o formă rară şi agresivă de cancer pulmonar, maladie care i-a schimbat radical optica şi modul de viaţă, după două luni petrecute prin spitale românesti ea plecând în Germania unde a fost diagnosticată cu “Carcinom Bronhopulmonar ALK pozitiv”, adică Cancer la plamâni cu mutaţie genetică foarte rară ALK.

  Cu toate că Smaranda a urmat tratamente sofisticate și scumpe (numai la un medicament citostatic cu acțiune locală care acționează asupra acestor celule canceroase mutante cu posibilitatea de remisie totală care se numeste Crizotonib 250 mg, tratamentul lunar costă aproximativ 7000 de euro, Smaranda trebuind să facă acest tratament măcar timp de patru luni, probabil în combinaţie cu citostatice clasice, datorită metastazelor din ganglionii mediastinali şi din creier) … și cu toate că exista posibilitatea ca după 4 luni de tratament cu Crizotinib, dacă cancerul se retrăgea putând fi localizat numai în plămâni, medicii de la Greifswald trecând la pasul următor prin efectuarea unei operații de rezecţie a plămânului, urmată apoi de o terapie de recuperare/preluare a funcţiilor plămânului … după o perioadă de aparentă refacere, au urmat șase luni fatidice în care boala a recidivat, pentru ca în data de 13 martie a.c., corpul suferind ei să piardă lupta cu moartea.

  ”Cu sfinții odihnește Hristoase sufletul servei Tale /
  unde nu este durere nici întristare nici suspinare / ci viață fără de sfârșit!”

  Astfel s-au consumat ultimele momente triste, sfâșietor de triste, ale slujbei de înmormântare a Smarandei Milu Némethi, … la catafalcul artistei, preoții ortodocși Cosmin Bontea și Călin Buzura – Beraru împreună cu toți cei adunați în fața micuței capele din cimitirul careian, încredințându-i Domnului Învierii sufletul răposatei … sub cerul plumburiu … dar odată cu intrarea în mormânt a sicriului răsărea soarele străpungând perdeaua de nori ce acoperea până atunci Careiul. Urma Învierea!

  Valeriu Ioan

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img