More


  GREVĂ. Mesajul muncitorilor către conducerea Electrolux: NU CEDĂM! A doua zi de grevă

  - Advertisement -


  Muncitorii de la fabrica de aragaze Electrolux se află astăzi în cea de-a doua zi de grevă. La fel ca și ieri, ei au fost nevoiți săî se adune în pacrarea din fața fabricii doarece conducerea nu le-a dat voie să intre în unitate. Cu toate acestea, greviștii au transmis un mesaj ferm conducerii fabricii: NU CEDĂM. DE asemenea, au mai cerut și demisia conducerii.

  Din nou în stradă

  Din cauza faptului că nu au fost lăsați să intre în incinta fabricii, greviștii de la Electrolux au fost nevoiți să se adune în pacrarea din fața unității, la fel ca ieri. Lor li s-au adresat, rând pe rând, președintele Sindicatului Liber ”Samus” din Electrolux, Sorin Faur, vicepreședintele Radu Matica, dar și secretarul Confederației Sindicale Cartel Alfa, Filiala Satu Mare, Vasile Dârle.

  ”NU CEDĂM!” ”DEMISIA!”

  Astfel, muncitorii au fost înrebați dacă dau un alt mamdat în cazul în care vor fi chemați la negocieri, în afară de ceea ce au cerut până acum, iar muncitorii au spus clar că NU. Totodată, grevești au mai fost întrebați dacă sunt pregătiți să ducă această luptă sindicală până la capăt, moment în care muncitorii au scandat: ”Nu cedăm!!!”

  Demn de remarcat este și faptul că muncitorii solicită și demisia conducerii fabricii motivând faptul că nu au capacitatea de a se ocupa de muncitori și de a le rezolva măcar o parte din probleme.

  ”Suntem sclavi la noi acasă”

  Totodată, muncitorii i-au acuzat și pe cei din conducerea românească a fabricii că-i supun la munci extenuante.

  ”Lucrăm ca niște roboți. Trebuie să ne încadrăm în timpul impus de ei. Înainte, la 600 de muncitori, aveam de făcut 300 de bucăți, acum, la jumătate ca număr de muncitori, avem de făcut 350 de bucăți. Ne îmbolnăvim aici și fizic, dar si psihic. Suntem sclavi la noi acasă. Să plece dacă nu sunt capabil”, a spus una dintre angajatele aflate în grevă.

  Atenție la ”plasa” conducerii

  De asemenea, Sorin Faur le-a mai atrasa atenția muncitorilor să nu cadă în plasa conducerii care-i va chema, probabil, să semneze un act adiționalk la vechiul contract colectiv de muncă.

  ”Dacă-l semnați, ar putea interpreta că sunteți de acord cu fostul salariu”, i-a atenționat Faur.

  Astfel, muncitorii de la Electrolux au decis să continue greva urmând să se întâlnească și mâine, în același loc. Totodată, Vasile Dârle a precizat că există posibilitatea să fie organizate și marșuri, la fel ca în 2012.

  Doi lei pe oră

  Acțiunea de protest a angajaților din Electrolux a fost declanșată din cauza faptului că nu a fost semnat contractul colectiv de muncă din cauza unor neînțelegeri apărute între conducerea fabricii și muncitori, mediate de sindicat.
  Astfel, sindicatul, în numele muncitorilor, a solicitat o creștere salarială de 620 de lei brut, adică circa 350 de lei net. La un calcul aproximativ, ar fi vorba despre circa doi lei pe oră.

  Conducerea, în schimb a oferit doar o creștere salarială de 5% și un bonus de prezență de 150 de lei care poate fi pierdut, însă, chiar dacă muncitorul lipsește o zi chiar și din motive medicale.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img