More  Iarna, alungată cu foc la Ardud

  Funka, un inedit dar străvechi obicei al comunităţii şvăbeşti, s-a desfăşurat sâmbătă seara în oraşul Ardud. Sute de ardudeni s-au adunat pe un câmp de la periferia oraşului şi au aprins focul pentru a alunga iarna şi spiritele rele şi pentru a grăbi venirea primăverii şi începerea unei noi vieţi.

  Ce este Funka?
  Funka este un obicei rămas moştenire de la înaintaşi care are drept scop alungarea iernii şi a spiritelor rele şi grăbirea venirii primăverii şi începutul unei noi vieţi, mai curate spiritual. Cu excepţia semnificaţiei sale spirituale, Funka este un eveniment foarte spectaculos, astfel că sute de ardudeni, dar şi oaspeţi din alte localităţi au dorit să vină să-l vadă pe viu.

  La Funka de sâmbătă au participat mulți localnici de toate naționalitățile din Ardud, printre care s-a numărat și primarul Ovidiu Duma, ei sărbătorind împreună, la un adevărat foc de tabără, sfârșitul iernii, în așteptarea primăverii.

  Cruce uriașă  în flăcări
  În prima parte a manifestării, organizată pe un teren de la periferia oraşului, a fost aprins un foc uriaş, care semnifică alungarea iernii şi grăbirea venirii primăverii. Lângă foc, cei mai tineri, dar nu numai, lansau aşa-numitele „şaibe”, nişte discuri confecţionate din lemn şi lăsate să se încingă în foc. În momentul lansării şaibei, cel care făcea acest lucru pomenea şi numele fetei pe care dorea să o cucerească. În funcţie de cât de departe ajungea şaiba, lansatorul putea afla dacă are vreo şansă la fata dorită şi dacă relaţia va fi de scurtă sau de lungă durată.

  După focul cel mare, a fost aprinsă şi o cruce din paie, care semnifică alungarea spiritelor rele şi începutul unei noi vieţi spirituale. În timpul în care crucea de paie ardea, au fost rostite rugăciuni în limbile română, germană şi maghiară şi au fost interpretate cântece religioase.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE