More


  Ministrul Muncii i-a pus la masa negocierilor pe sindicaliștii și conducerea de la Electrolux

  - Advertisement -

  Ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a aflat ieri la Satu Mare unde a încercat să medieze conflictul de muncă de la Electrolux, unde greva și-a consumat ieri cea de-a 19-a zi. Astfel, ministrul Muncii a avut o primă întâlnire cu liderii de sindicat la Prefectură, acolo unde a fost chemat și șeful ITM, dar a avut o întâlnire și cu cei din conducerea fabricii Electrolux, dar și cu greviștii. După vizita sa la Satu Mare, ministrul Budăi a spus că a fost făcut un prim mare pas spre conciliere.

  Întâlnire la Prefectură
  Încă de dimineață, ministrul Muncii a avut o întrevedere la Prefectură, alături de prefectul Darius Filip, de liderii de sindicat Sorin Faur, Vasile Dârle și Radu Matica, dar și de șeful ITM.

  Primii care au ieșit de la această întâlnire au fost liderii de sindicat. ”Domnul ministru a spus că a venit ca să rezolve anumite cerințe ale angajaților de la Electrolux, că îi pare rău că oamenii stau în stradă de o lună. Încearcă să discute și cu cei de la Electrolux să aducă cele două părți la masa dialogului, să vadă care sunt celelalte probleme legate de ce se întâmplă în fabrică, dacă reclamațiile făcute la ITM sunt sau nu sunt valabile, dacă oamenii au dreptate să-și ia tichetele de masă”, a declarat liderul Sorin Faur.

  După câteva minute a ieșit și ministrul Marius Budăi, care a declarat că urmează să aibă o întrevedere și cu conducerea companiei, menționând că va solicita respect pentru muncitori. ”Am discutat cu reprezentanții angajaților, mă duc să discut și cu angajatorii și voi solicita clar, cu voce foarte tare, respect pentru muncitorul român. Întâi de toate, vreau să percep și ceea ce angajatorul spune. Trebuie să vedem de ce s-a ajuns la această situație, cum se poate remedia în termenul cel mai scurt. Eu voi sta în Satu Mare cât pot eu de mult să pot cumva să-i readuc la dialog”, a declarat ministrul Marius Budăi, după această primă întâlnire.

  Întrevedere cu cei din conducerea Electrolux
  În continuare, ministrul Muncii a avut o discuție cu conducerea Electrolux Satu Mare, în timp ce circa 300 de greviști îl așteptau afară. ”Mai avem două, trei zile de discutat. Aș prefera să-i las pe dumnealor să se înțeleagă, rolul meu ca și ministru a fost ca să-i pun la masă pentru că aici exista un anumit blocaj. În primul rând, noi, ca Guvern, trebuie să ne asigurăm că românii noștri sunt respectați, dar și că angajatorii sunt mulțumiți la noi în România. Am vizitat și fabrica, am văzut și condițiile de lucru, iar conducerea mi-a spus că va asigura românilor noștri respectul cuvenit. Haideți să profităm de pasul mare făcut azi”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, după întâlnirea cu cei din conducerea fabricii de la Satu Mare, precizând că există un anume optimism în ceea ce privește rezolvarea conflictului.


  În aceeași direcție au fost și precizările venite din partea directorului fabricii, Dietmar Blomer. ”Vom avea o întâlnire și cu sindicatul, vom încerca să găsim o soluție să ieșim din această situație destul de dificilă. Nu este în interesul niciuneia dintre părți să continuăm în situația în care suntem”, a precizat directorul Electrolux.

  În mijlocul protestatarilor
  După întâlnirea cu sindicaliștii și cu conducerea Electrolux, ministrul Muncii Marius Budăi s-a întâlnit, într-un final, și cu protestatarii. Peste 300 de greviști s-au adunat în fața fabricii pentru a discuta față în față cu ministrul venit la Satu Mare să stingă conflictul ce durează de aproape o lună de zile.

  Deși întâlnirea cu greviștii era programată pentru ora 12.30, ministrul a coborât în mijlocul protestatarilor după ora 15.00. La întâlnirea cu muncitorii a participat și prefectul Darius Filip.

  ”Acum voi merge cu ei să-i pun la masă, nu se va mai amâna până pe 18 aprilie sau mai târziu. În două, sau maxim trei zile, cu suportul specialiștilor din cadrul Ministerului Muncii vom găsi cea mai bună soluție legală pentru tichetele din februarie. Eu cred că faptul că în sfârșit stați la aceeași masă e un pas înainte”, a declarat ministrul Marius Budăi.

  De asemenea, ministrul a vorbit și despre procedura de control de la Inspectoratul Teritorial de Muncă: ,,Vrem să ne asigurăm că tot ceea ce ITM-ul trebuia să întreprindă, a făcut”.

  La finalul întâlnirii, ministrul Muncii a fost aplaudat de greviști, care așteaptă acum mai mult ca oricând finalizarea cu succes a conflictului. Totodată, ei și-au exprimat cât se poate de clar poziția în ceea ce privește conflictul de muncă de la fabrica sătmăreană: ”Nu cedăm”.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img