More


  O mare bucurie: Rudolf Fatyol la “Oameni şi fapte”!

  =

  Pentru noi, realizatorii emisiunii televizate “Oameni şi fapte” şi jurnaliştii “Gazetei de Nord-Vest”, este o mare plăcere să transmitem felicitări şi sentimente de aleasă preţuire şi sinceră admiraţie domnului manager general al Filarmonicii “Dinu Lipatti”, dl. Fatyol Rudolf. Felicitări cu ocazia împlinirii a 70 de ani de existenţă a renumitei instituţii şi a 28 de ani de când dl. Fatyol conduce prestigioasa Filarmonică “Dinu Lipatti” Satu Mare.

  Născut în cea mai bogată şi pitorească parte a pământului românesc, în mândra şi binecuvântata Transilvanie, “acolo unde dorul de moşie/ întotdeauna drept a stat / şi bătrâneasca vitejie / A-mpodobit orice bărbat” (I. Neniţescu), într-o familie de excepţie, prin talent, buni şi harnici, iubitori de cultură, domnul Fatyol Rudolf a devenit o personalitate desăvârşită în domeniul muzicii. S-a afirmat, de-a lungul anilor, cu mare succes în domeniul muzicii, realizând un impresionant palmares al concertelor din ţară şi pe întinsul imensului “rotund”, palmares pe care l-a sintetizat chiar domnia sa într-o emisiune la “Oameni şi fapte”.

  Toate reuşitele profesionale au o istorie interesantă, cu dovezi indiscutabile în urma sa, pentru care i-au fost acordate multe diplome şi distincţii, la care mulţi nici nu se pot gândi!

  A vorbit excelent cu patos şi cu mult drag despre bucuriile sale, despre reuşitele soţiei şi fiicei, dar a vorbit şi despre vieţile colegilor, despre dramele, supărările multor oameni corecţi, cinstiţi care respectă şi sunt mai puţin respectaţi! Şi felul de a fi al d-nului Fatyol i-a adus titlul onorant de “Cetăţean de Onoare” al municipiului Satu Mare şi al oraşului Carei. Ce cuvinte frumoase a rostit managerul Filarmonicii despre Festivalul Internaţional “Muzica în Castelul din Carei” care va avea loc în 25-28 august, cu prezenţa renumitei orchestre de cameră “Franz Liszt” din Budapesta. Spuneau străinii, care au concertat în Castel, că este o bijuterie care poate găzdui cele mai teribile orchestre şi realiza cele mai pretenţioase spectacole. Primarul Kovacs Eugen poate fi mândru de realizări… şi chiar e mândru şi merită felicitări!

  Sigur, activităţii d-lui Fatyol se adaugă într-o lungă serie Diplome de Merit, Diplome de Excelenţă, numeroase medalii şi distincţii din partea unor instituţii de prestigiu, una aparte fiind oferită de P.S. Iustin, episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Domnul Fatyol a mărturisit, şi noi am văzut, că şi-a făcut datoria de patriot, adept al omului luminat, echilibrat, iar adevărul transmis printr-un limbaj special, al muzicii, care n-are bariere, este cel al vieţii, al celui despre viaţă, specific tuturor intelectualilor de valoare născuţi pe acest teritoriu greu încercat de istorie. Prin muzică, prin vioara, care este “corp comun” cu domnul Fatyol, acesta dezvăluie un crez puternic înalţător, marea sa dragoste faţă de oameni, pe care-i respectă şi de care este respectat. Înzestrat cu un talent de excepţie în peisajul muzical românesc şi internaţional, nu întâmplător, spectatorii şi noi l-am aşezat pe locul celui mai apreciat violonist. Este însetat de cunoaştere şi de adevăr, poartă în caracter nobleţe, în suflet lumină, pace, justiţie şi este însoţit mereu de frumos, de sublim, de estetic, dorind să le introducă în viaţa noastră de toate zilele! Prin tot ce face, acest om doreşte să-i facă pe oameni mai buni, mai trainici şi mai umani! Şi reuşeşte, spunând că dacă fiecare om şi-ar face corect datoria la locul său de muncă, ţara ar prospera! Şi mare dreptate are!

  Domnul Fatyol s-a dăruit poporului său, oferindu-i mai mult decât şi-a păstrat lui. Multe au fost zilele în care publicul a aplaudat frenetic orchestra noastră, ca o fiică înţeleaptă a comunităţii noastre. Generaţia noastră a trăit momente de suişuri şi de coborâşuri, ca toate celelalte. Dar oamenii porniţi de jos şi crescuţi în spiritul cinstei şi adevărului, simţindu-se legaţi prin mii de fire de moşii şi strămoşii lor, cred în cuvântul de vrajă, în steaua lor pentru care s-au luptat cu mâinile curate. Acesta este Fatyol Rudolf, căruia îi mulţumesc pentru o contribuţie esenţială la dezvoltarea culturii româneşti şi… trebuie să ne închinăm cu respect şi consideraţie, scoatem şi pălăria în faţa unui mare intelectual şi mare patriot!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img