More


  “Poezia – trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos”

  - Advertisement -

  Ziua Mondială a Poeziei a împlinit ieri 20 de ani. Ideea sărbătoririi acestei zile, pe data de 21 martie, s-a născut “ …în urma unei decizii UNESCO, emisă la cea de-a 30-a sesiune, care a avut loc la Paris în perioada octombrie-noiembrie 1999 ”. Catedrala poeziei mondiale multiculturală este garnisită cu cele mai reușite creații, în care sunt surprinse trăirile cele mai intime și complexe ale măreției interioare a fiinţei umane. Poezia este un fel de „antidot” împotriva răutăţilor omeneşti cuprinse de tentaţiile lumii materiale. Semințele miraculoase ale poeziei reușesc să fertilizeze stările psihologice aride, temporare, ale trăirilor umane lipsite de iubire. Ele au puterea de a regenera personalitatea umană destabilizată de încercările nefaste ale vieții terestre. În această Catedrală a Poeziei Mondiale poate intra, fără sfială, orice om, care dorește să bea din „apa vie” a creației poeților de pretutindeni.

  Se spune despre adevărații poeți că ei sunt mesagerii lumii divine. Ei vin arareori printre noi din Lumea Neplânsului, care nu a cunoscut niciodată durerile fizice și sufletești ale pământenilor. Nu o dată am întâlnit semeni de-ai noștri care ne-au destăinuit faptul că, în momentele lecturării unei cărţi de poezie, fiinţa lor a fost cuprinsă de o liniște plină de un farmec irezistibil. Poeziile parcă sunt niște ființe nevăzute translucide, care ne călăuzesc pașii prin diversitatea lumilor imprevizibile în care trăiesc stările vieții umane specifice: iubirii, dorului, durerii, geloziei, contemplării, fericirii, disperării, invidiei, regretelor, declarațiilor de dragoste, protestelor, judecăților …Uneori cuvintele sunt prea sărace pentru a putea surprinde prin intermediul: metaforelor, comparaţiilor, epitetelor, personificării… portretul inefabil al Poeziei. Ea trăiește peste tot în spațiul terestru, dar și în trăirile interioare de mare finețe ale oamenilor. Starea de dragoste în care ne regăsim trăirile primei iubiri nevinovate o putem regăsi şi în versurile: „ A noastre inimi îşi jurau/ Credință pe toți vecii,/ Când pe cărări se scuturau/ De floare liliecii./ Putut-au oare-atâta dor/ În noapte să se stingă,/ Când valurile de izvor/ N-au încetat să plângă.”(Când amintirile – Mihai Eminescu). Starea profundă de contemplare o putem identifica şi în versurile: „ La steaua care-a răsărit/ E-o cale-atât de lungă,/ Că mii de ani i-au trebuit/ Luminii să ne-ajungă.” (La steaua – Mihai Eminescu).

  Stările înțelegerii poeziei sunt legate și de vârsta cititorilor. La o anumită vârstă fragedă este mai greu să înțeleagă tinerii, fără experiența unor trăiri ale vieții, anumite poezii contemporane, dar ei se vor regăsi cu siguranță în poeziile clasice de dragoste.

  Indiscutabil, trăirile umane au fost surprinse de-a lungul veacurilor în creațiile poeților autentici, iar Ziua Mondială a Poeziei are menirea de a menține mereu trează flacăra divină, care sălășluiește în „ globul cel de tină”. Dintre atâtea şi-atâtea definiţii ale poeziei, m-am oprit la definiţia celebră scrisă de poetul nostru naţional Mihai Eminescu:” Poezia – trandafirul ce creşte în potir de aur, sufletul frumos “.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img