More  Producătorii de băuturi tradiționale au ajuns în culmea disperării !

  Este de-a dreptul incredibil cât de mult au militat producătorii de băuturi alcoolice tradiționale românești pentru scoaterea băuturilor tradiționale din grupa spirtoaselor. Demersurile lor au fost însă zadarnice, dar în schimb au fost încununate cu diverse promisiuni, care au îmbătrânit prin sertarele decidenților. Țuica, pălinca, rachiurile din fructe, tescovina, turțul de Oaș, vinarsul, horinca de Maramureș etc. sunt atestate documentar, pe teritoriul celor trei Principate Române, încă din anul 1132. Aceste băuturi tradiționale românești sunt distilate exclusiv din fructe, sută la sută, fără niciun adaos artificial, cum ar fi: zaharurile, coloranții sintetici, aromele sau tot felul de ingrediente îndoielnice.

  În mod inexplicabil, unii decidenți români, iresponsabili și insensibili pentru aceste produse tradiționale românești, au emis în anul 2003, 10 aprilie, „odiosul” Ordin 268, care reglementa scoaterea distilatelor din fructe din grupa vinurilor și introducerea lor în grupa spirtoaselor. În urma acestui Ordin, îndreptat în mod tendențios împotriva producătorilor de băuturi tradiționale românești, au fost sigilate micile distilării sătești, ale moșilor și strămoșilor noștri, cu scopul de a fi transformate în antrepozite fiscale. Prin intermediul acestei decizii nedrepte, producătorii au fost obligați să plătească accize standard în sumă de 20-22 de lei/litru de pălincă. Pentru a contracara o astfel de măsură nedreaptă, ulterior s-a înființat Federația Producătorilor de Pălincă Naturală din Nord-Vestul României, care a întreprins nenumărate demersuri în vederea reintroducerii băuturilor alcoolice, obținute din fructe, în categoria băuturilor tradiționale.

  Reprezentanții producătorilor de băuturi tradiționale românești au remarcat faptul că în ceea ce privește acordul bilateral din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană cu România, românii aveau dreptul de a proteja anumite băuturi tradiționale. “ Din nefericire, negociatorii de atunci nu au citit cu atenție aquisul comunitar înainte ca acesta să fie semnat în 2007. Potrivit Tratatului de aderare, România a avut posibilitatea de renegociere, pe capitole și subcapitole în ceea ce privește politica agricolă comună, începând cu anul 2015, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până în prezent…”- după cum reiese dintr-un document al Federației Producătorilor de Pălincă Naturală.

  În prezent, reprezentanții producătorilor de pălincă au depus o serie de documente la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la Parlamentul României, prin care aceștia solicită în mod vehement,” în disperare de cauză”, reintroducerea băuturilor tradiționale românești în legea viei și vinului nr. 67/1997, actualmente Legea nr.244/29 aprilie 2002. De asemenea, au fost propuse o serie de amendamente, la art.353, privind alcoolul etilic, din Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, din care amintim: „ țuica, pălinca, rachiurile din fructe, drojdia de vin, vinars, tescovina, turț de Oaș, horinca de Maramureș, destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantități echivalente de cel mult 100 de litri de produs, pentru fiecare gospodărie individuală, pe an, cu o concentrație de 100 la sută în volum, se exceptează de la plata accizelor, cantitatea reprezentând 200 de litri de distilat de fructe, la 50 de grade; cazanele care produc țuica… nu vor fi transformate în antrepozite fiscale având în vedere faptul că ele nu desfășoară o activitate de producție, economică sau de comerț. Prin intermediul lor se desfășoară o activitate de prestări servicii pentru deținătorii de pomicultură…”

  Mesagerii producătorilor de băuturi alcoolice tradiționale românești, din județul Satu Mare, s-au întors de atâtea ori de la București cu tot felul de promisiuni. Poate că în această problemă a „pălincii” ar trebui să se implice și mai mult parlamentarii sătmăreni, dar și colegii acestora din alte județe ale țării. Dintotdeauna pălinca, horinca sau alte băuturi din fructe au fost simbolurile ospitalității, dar și un bun prilej de bucurie manifestat la diverse petreceri tradiționale românești.

  Dumitru Ţimerman

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE