More


  Salina Turda, unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice subterane din lume

  =

  Turiștii de pretutindeni au confirmat și confirmă în mod constant acest lucru: Salina Turda este unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice subterane din lume. Concepută în zilele noastre ca un muzeu neobișnuit și inedit de istorie a mineritului în sare, mina de sare aflată în zona Durgău – Valea Sărată din Turda datează încă din secolul XVII!

  Salina Turda este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj (MCPN, 2010). Îmbinarea armonioasă între mediul natural și sărat al minei cu elementele de design minimaliste și moderne creează o atmosferă unică.

  Numărul turiştilor care au vizitat Salina Turda în 2018 se aproprie de de populaţia judeţului Cluj, care depăşeşte 730.000 de persoane. Peste o treime sunt străini.


  În salină s-au investit nu mai puţin de şase milioane de euro pentru reamenajare, în perioada 2008-2010, fiind singurul obiectiv din România care a beneficiat de astfel de investiţii, din bani europeni. Aprecierile nu s-au lăsat aşteptate nici de peste hotare, menţionări pozitive despre acest loc minunat apărând în presa internatională, de la TheTelegraph, la The Huffington Post. De asemenea, CNN și Business Insider au așezat Salina Turda în topul locurilor care trebuie vizitate, atât pentru spectaculozitatea sa, cât și pentru beneficiile tratamentului cu sare.


  Salina Turda a primit o nouă recunoaștere internațională, fiind inclusă, recent, în Ghidul Verde Michelin, care cuprinde obiective turistice recomandate vizitatorilor din întreaga lume. Autorii ghidului au fost impresionați de Salină, pe care o consideră modernă și surprinzătoare motiv pentru care i-au acordat două stele Michelin.

  Cei aproximativ 1000 de turişti care ajung în fiecare zi la Salina Turda au la dispoziţie diverse modalităţi de a-şi petrece timpul, iar până atunci pot face şi tratament. Printre aceste posibilități se află şi închirierea unei bărci cu care se pot plimba 20 de minute pe lacul sărat din inima salinei, pentru doar 10 lei, cei care vor să vadă Salina Turda dintr-o altă perspectivă au la dispoziţie o roată panoramică, iar pentru doar cinci lei vor putea ajunge la 28 de metri înălţime, în timp ce pasionaţii de sport pot juca minigolf, tenis sau biliard.


  Salina Turda este printre puţinele din lume în care se pot oficia nunţi, pentru doar 300 de lei, puteţi povesti nepoţilor că v-aţi căsătorit sub pământ. Orele de încântare din salină pot fi completate cu relaxare la suprafaţă, într-unul dintre centrele balneare.

  Accesul în Salina Turda se face prin moderna clădire a Centrului Turistic Salina – Durgău, aflată pe Aleea Durgăului, nr. 7. În trecut, până în anul 2010, intrarea în salină se făcea prin galeria de acces Franz Josef, de pe str. Salinelor.


  Ca sarea-n bucate, Salina Turda nu poate lipsi din traseul turiștilor care ajung în zona Clujului sau a Transilvaniei. Câteva dintre atracțiile salinei pentru vizitatori:

  • Galeria Franz Josef

  • Mina Iosif – sala ecourilor

  • Sala Crivacului

  • Mina Rudolf

  • Mina Terezia

  • Activități balneare și de agrement: ștrand, SPA, bazin înot, roată, minigolf, bowling, plimbare cu bărcuțe pe lacul subteran, biliard, tenis, etc.

  Pentru cazare, turiştii au la dispoziţie atât hoteluri moderne, cât şi pensiuni rustice. Camerele de două persoane costă 120 – 135 de lei, trei persoane 175-200, în care este inclus micul dejun.

  Programul de intrare este de luni până duminică între orele 9-16.00. Tariful de intrare: 30 lei/persoană,; copii, elevi, studenţi 15 lei/persoană; pensionari 15 lei/ persoană.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img