More

    VIDEO/FOTO. Matematica și mediul, concurs organizat de Ziua Mondială a Apei. La CN Ioan Slavici

    Timp de trei zile, în județul Satu Mare s-a desfășurat concursul ”Matematica și Mediul”, organizat de Ziua Mondială a Apei la care au participat peste o sută de copii. Concursul s-a născut din ideea vicepreședintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, sătmăreanul Radu Roca, fiind organizat ca proiect-pilot în județul Satu Mare prin parteneriatul dintre Agenția Județeană pentru Protecția Mediului și Inspectoratul Școlar Județean.

    Carei, Negrești și Satu Mare

    Trei zile au fost dedicate acestui eveniment ecologic în cadrul Programului ”Matematica şi mediul” care a culminat vineri la Colegiul Național ”Ioan Slavici”, instituție inițiatoare a programului sub directa coordonare a inspectorului de matematică, Doina Muntean, și a profesoarei de matematic Ágota Lupou.

    În zilele precedente au avut loc acțiuni similare la Carei și Negrești-Oaș. Vineri a fost rândul Colegiului Național ”Ioan Slavici” să găzduiască acest concurs la care au participat elevii claselor de gimnaziu din toate școlile municipiului Satu Mare. În total, la acest concurs au participat peste o sută de elevi din tot județul.

    Evenimentul a coincis cu sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei, ocazie pentru specialiștii de la APM Satu Mare să prezinte materiale informative și să împartă elevilor chestionare pentru a obține un feed-back al acțiunii.

    Festivitatea de la CN ”Ioan Slavici”

    În deschiderea concursului de la Satu Mare, desfășurată în sala festivă a CN ”IOan Slavici”, peste 100 de elevi şi cadre didactice au urmărit cu interes expunerile directorului școlii gazdă, Simona Păcurar, dar și a invitaților, și anume Radu Roca-vicepreşedinte ANPM, Elisabeta Békéssy-director executiv APM, sau inspectorul de matematică, Doina Muntean.

    Fiecare, în parte, au punctat importanța apei în contextul devizei ”Apă pentru toți!”

    Încurajat de succesul concursului la nivel județean, Radu Roca și-a exprimat speranța că anul viitor acesta se va extinde cel puțin la nivel regional, prin implicarea în organizare a Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

    Elevii au fost puternic impresionați de prezentarea consilierului pe relații publice şi educație ecologică din cadrul APM, Adriana Culda, care, dedicat activității profesionale şi totodată un pedagog desăvârşit, în doar câteva minute, a cucerit auditoriul creând o atmosferă în care, dintr-odată, apa a devenit pentru fiecare dintre elevii preenți, esența vieții. Nu mai puțin captivant a fost pentru tineri testul grilă de evaluare a cunoştințelor acumulate, oferind posibilitatea transmiterii unor mesaje inedite la adresa comunității.

    Echipele câștigătoare, premiate

    Scopul întâlnirii a fost ca elevii participanți să acumuleze cât mai multe informații utile pe care să le valorifice în portofoliul necesar evaluării din concurs. Echipele câștigătoare vor fi premiate cu excursii în diferite zone ale județului Satu Mare, pentru a admira și studia comorile naturale ale regiunii.


    Activitățile vor continua luni 25 Martie la ora 13.00 la Odoreu în cadrul proiectului ROHU -62 Coridor verde fără frontiere. Programul zilei va consta in prezentarea proiectului, prelevari de probe de apa din Somes si analiza lor precum si identificarea de trasee eco-turistice dealungul raului Somes in Sit Natura 2000 si marcarea unor popasuri prin plantarea de mesteceni asigurati de Directia Silvică Satu Mare.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE