More  Bíró Lajos, zoologul de talie mondială născut la Tăşnad

  Bíró Lajos s -a născut în 28 august 1856 la Tăşnad. Primii 6 ani de şcoală îi face în oraşul natal, perioadă în care îl are ca învăţător pe Török Ferenc, care-i descoperă pasiunea pentru natură şi vieţuitoarele ei. Urmează gimnaziul şi anii de liceu la Zalău, susţinându-şi bacalaureatul în anul 1875.

  Se înscrie la Facultatea de Teologie din Debrecen, din motive financiare, dar pasiunea lui pentru insecte este tot mai vie, fiind tot mai preocupat de ştiinţele naturii. În anul 4 de studiu se mută la Facultatea de Teologie din Budapesta pentru a fi mai aproape de Muzeul Naţional, facultatea pe care nu va reuşi să o termine niciodată. Se va ocupa în continuare de studiul faunei din Carpaţi, cu accent pe insecte. Va ajunge în Făgăraş, Retezat, zona Munţilor Karst din Croaţia, peşterile din zona Crişului Repede, începe să studieze biospeologia fiind un pionier în acest domeniu.


  Îşi adună o bogată colecţie de insecte (peste 20.000). Reîntors la Pesta pentru a-şi termina studiile este foarte afectat de moartea tânărului biolog Fenichel Samuel, originar din Aiud şi hotărăşte să ducă mai departe munca începută de acesta. Începe să-şi pregătească marile călătorii. În 1895 ajunge la Tăşnad pentru a-şi lua rămas bun de la familia reunită. În acelaşi an ajunge în Singapore de unde porneşte spre Noua Guinee şi insulele Bismarck, călcând pe urmele lui Fenichel şi aprofundând studiile băştinaşilor şi a diferitelor vieţuitoare din această zonă. În aceşti ani pentru a se odihni se duce la Singapore, la Jakarta şi în Australia.


  În 21 decembrie 1901 se îmbarcă spre casă, băştinaşii conducându-l cu mare drag. În drum se opreşte la Sri Lanka, la Bombay şi în Peninsula Arabică. Ajuns la Budapesta în august 1902 este întâmpinat cu onoruri în gara Keleti. Dorul de familie şi locurile natale îl aduc spre casă, fiind aşteptat cu emoţie nu doar de familie ci şi de cei apropiaţi. Se întoarce la Budapesta însoţit de două dintre surori sale: Erzsi şi Ilona, iar prima dintre ele îl va însoţi în următoarele călătorii. În 1903 vizitează Malta şi Tunisia, în 1906 ajunge în Creta, Calcutta şi Burma.


  În perioada primului război mondial urmează ani grei din punct de vedere financiar, călătoriile fiind sistate. Ca angajat al Muzeului Naţional din Budapesta, în 1925 ajunge la Constantinopol şi în alte locuri din Turcia. În 1926 la Universitatea din Szeged primeşte titlul de doctor în ştiinţele naturii. În 1928 vizitează Bulgaria şi Balcanii.


  Se stinge din viaţă la 2 septembrie 1931 la Fiume.

  Nicolae Ghişan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE