More  Campaniei Naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!”, lansată și la Satu Mare

  Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a lansat ieri, și la Satu Mare, cea de-a doua ediție a Campaniei Naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!”, care își propune încurajarea informării prealabile a românilor înainte de a lua decizia de a pleca în afara granițelor țării, precum și stimularea procesului de reîntoarcere și reinserție socio-profesională pentru cei care hotărăsc să revină acasă. Evenimentul a avut loc în sala festivă a Colegiului Național Ioan Slavici.

  Oaspeți de onoare
  La acest eveniment au participat, printre alții, Secretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Lilla Debelka, deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, prefectul Darius Pop, directorul AJOFM Satu Mare, Simona Dreșidan, dar și câteva sute de copii care au umplut până la refuz sala colegiului gazdă.

  Prin campania aceasta, Guvernul României își propune să îi încurajeze pe cei care vor să plece din țară – indiferent de motivul plecării, la muncă, la studii, în vacanță sau în concediu – să se informeze în prealabil. Un om informat este un om mai puțin expus riscurilor, își cunoaște drepturile, află regulile din țările de destinație.

  Campanie de informare a celor care vor să plece
  Campania are ca obiectiv creșterea gradului de informare a românilor cu privire la riscurile la care se pot expune odată cu decizia de a căuta un loc de muncă, un program de studiu sau alte oportunități în afara granițelor României.

  ”Pentru unii, informația înseamnă putere, pentru alții – este materia primă a comunicării. Dar eu cred că cea mai potrivită definiție este cea care spune că informația ne face liberi. Liberi să alegem în deplină cunoștință de cauză ce vrem să facem. Ca să vă dau un exemplu aparent simplu din zona riscurilor, mă voi referi postările inofensive de pe Facebook sau Instagram atunci când suntem în vacanță. Acestea pot fi sursă de „inspirație” pentru răufăcători care ne pot „vizita” locuințele știind că nu e nimeni acasă. Alte exemple în care lipsa de informare este factor de risc se referă la traficul de persoane și la exploatarea prin muncă”, a declarat deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran.

  „Sătmărenii sunt pretutindeni în lume și dacă sunt bine informați vor fi în siguranță oriunde în Europa sau în lume, în calitate de turiști sau în căutarea de noi oportunități. Este un drept câștigat și merită toate eforturile să ne păstrăm dreptul de a călători și munci în libertate, oriunde în lume. Dar și onoarea de a păstra România casa românilor din toate colțurile lumii. Siguranța vine din cunoșterea legii și din respectarea regulilor. Nimeni nu poate să ne apere mai bine decât o facem fiecare dintre noi. Când apelăm la puterea legii, ca ultimă instanță, poate fi târziu sau o facem la costuri pe care nu ni le-am imaginat.” a subliniat prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip.

  Dedicată stimulării procesului de reîntoarcere acasă
  Această campanie de informare este dedicată și stimulării procesului de reîntoarcere acasă și informării cu privire la oportunitățile de reinserție socio-profesională a celor care se întorc. Indiferent de sensul în care privim lucrurile, este important ca românii să știe ce drepturi și ce responsabilități au și ce trebuie să facă atunci când drepturile lor sunt încălcate.

  Campania „Informare acasă! Siguranță în lume!” se va derula în toate cele 41 de județe ale țării și Municipiul București, în două etape, prima în aprilie-mai, urmând ca cea de a doua să aibă loc în perioada august-septembrie 2019. Campania va va fi extisnă și în Republica Moldova.

  ”Felicit Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și instituțiile partenere pentru acest proiect. Mă refer la ministerele Educației, Muncii și Justiției Sociale, Afacerilor Interne, Afacerilor Externe, Justiției, Fondurilor Europene, pentru Mediul de Afaceri, Tineretului și Sportului. De asemenea, printre parteneri se află și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane. Reprezentanții din teritoriu ai acestor instituții au participat la evenimentul nostru și le mulțumesc”, a mai spus Ioana Bran.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE