More


  CENTENARUL SĂTMARULUI! O SUTĂ de ani de când ARMATA ROMANĂ a ELIBERAT Sătmarul

  =

  La 19 aprilie 2019 se împlinesc 100 de ani de la eliberarea Sătmarului de către Armata Română şi instaurarea administraţiei româneşti. Ziua de 19 aprilie 1919 a reprezentat pentru aceste meleaguri un moment de o deosebită semnificaţie, deoarece, printr-un efort general al diferitelor unităţi ale Armatei Române, a fost eliberat întreg judeţul Satu Mare, ofensiva română continuând spre eliberarea Budapestei de sub ocupaţia comunistă condusă de Bela Kun, în vara anului 1919. În memoria acestei zile, pe tot cuprinsul județului Satu Mare au fost, sau urmează să fie organizate, o serie de manifestări reunite sub genericul ”Centenarul Sătmarului”. Aceste manifestări au debutat pe data de 16 aprilie, și vor dura până pe data de 19 aprilie când Armata Română va reintra, simbolic, în municipiul Satu Mare.

  Monument închinat eroilor, sfințit la Hodod

  La 100 de ani de la sacrificiul suprem făcut de cei 18 eroii căzuți în luptele purtate de Armata Română pentru eliberarea Sătmarului, monumentul ridicat în cinstea lor în localitatea Hodod a fost resfințit în cadrul unei ceremonii oficiale.

  Mausoleul a fost ridicat în anul 1931 la iniţiativa d-nei Elena Pop Hossu Longin şi a protopopului greco-catolic din Şimleul Silvaniei, Ilie Călăuz şi a fost reabilitat anul acesta de către Consiliul Judeţean şi Muzeul Judeţean Satu Mare prin proiectul „Reabilitarea mormintelor și a operelor comemorative de război din judeţul Satu Mare”, finanțat de Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Tot cu această ocazie, a fost amplasat un catarg cu tricolorul, în semn de cinstire adus eroilor căzuţi aici în urmă cu 100 de ani.

  Din programul evenimentului au făcut parte ceremonialul religios de sfințire a monumentului, a drapelului și parastasul în memoria eroilor, oficiate de un sobor de preoți conduși de către Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului alături de Florian Mocanu, protopop de Carei. De asemenea publicul a asistat la ridicarea drapelului pe catarg, alocuțiunile despre faptele istorice ce au avut loc în urmă cu 100 de ani, dar și ce a presupus proiectul de reabilitare, repredarea monumentului din custodia muzeului în cea a primăriei, depuneri de coroane și ceremonialul militar care a inclus și tragerea a trei salve cu muniție de manevră de către un pluton de militari.

  Instituția Consiliului Județean Satu Mare a fost reprezentată la acțiune de către vicepreședintele, Ioan Rus și directorul de cabinet, Ștefan Coșarca. După închierea ceremoniei oficiale, cei doi au vizitat și celelalte două monumente din Hodod, restaurate în cadrul aceluiași proiect.

  Concert omagial la Filarmonică

  În organizarea Muzeului Județean Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, Casei Corpului Didactic ”Dariu Pop”, Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare şi a Asociației Civice Tempora, marți , 16 aprilie, la ora 18:00, la Filarmonica „Dinu Lipatti” a avut loc un spectacol omagial susținut de Corului ”SOLEMNIS” și cvartetului ”4ever” cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la eliberarea Sătmarului și instalarea administrației românești.

  Cuvântul de salut al Consiliului Județean Satu Mare a fost rostit de vicepreședintele Ioan Rus care a subliniat importanța omagierii eroilor, indiferent de naționalitatea lor, pentru jerfa făcută.

  ”Particip astăzi la un eveniment de omagiere a vitejiei Armatei Române prin contribuția căreia în urmă cu 100 de ani se instaura în județul și orașul Satu Mare administrația românească. De altfel întreaga săptămână este dedicată acestor importante evenimente istorice. Noi, cetățenii români având obligația, dar și onoarea de a cinsti memoria înaintașilor noștri prin jerta cărora ne-am câștigat libertatea și ne-am reîntregit țara”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Rus.

  După cuvântul de salut al viceprimarului Municipiului Satu Mare, Adrian Albu, Dr. Daniela Bălu, director adjunct al Muzeului Județean Satu Mare a prezentat semnificația istorică a evenimentului, intrarea Armatei Române și instaurarea administrației românești în județul Satu Mare, după 19 aprilie 1919, iar profesorul Ioan Nistor a prezentat rolul inspectorului școlar Dariu Pop (eminent cărturar, compozitor), la organizarea învățământului sătmărean în limba română.

  Cvartetul 4ever al Filarmonicii ”Dinu Lipatti” și corul ”Solemnis” al Bisericii ”Nașterea Domnului”, din Carpați 2, dirijat de profesor Maria Chiș au oferit momente muzicale pline de încărcătură emoțională.

  Seara s-a încheiat cu oferirea medaliilor omagiale cu efigia dr. Ilie Carol Barbul, Corului ”Solemnis” al bisericii ”Nașterea Domnului”, dirijor prof. Maria Chiș, Prof. Ioan Nistor, Casei Corpului Didactic ”Dariu Pop”- director dr. Ioan Viman, Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare – prof. Călin Durla, inspector școlar general, Asociației Civice Tempora Satu Mare –col. (r) Voicu Șichet – redactor șef al revistei Eroii Neamului și Filarmonicii ”Dinu Lipatti” – director dr. Rudolf Fatyol.

  Demonstrații la Satu Mare

  Astăzi, 17 aprilie 2019, pe platoul din faţa Muzeului Judeţean Satu Mare, au avut loc o serie de demonstraţii pentru publicul prezent prin reconstituirea unei tabere militare realizate de reenactorii Detaşamentului Mateiaş şi ai Clubului de Istorie Militară, care au fost prezenţi în ţinute militare specifice Primului Război Mondial, cu tehnică şi echipament aferent perioadei istorice: gardă, ateliere interactive şi paradă militară, inclusiv materiale pirotehnice.

  Detașamentul Mateiaș reprezintă un grup de reconstituire istorică înființat prin parteneriatul și efortul comun al Muzeului Municipal Câmpulung și al Asociației Historia Renascita. Detașamentul Mateiaș își propune reconstituirea unui contingent de infanteriști români din cadrul Regimentului Infanterie 70 Muscel, regiment ce a activat cu eroism în anii 1916 – 1918, perioadă în care România a fost implicată în Primul Război Mondial. Pentru eroismul și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă, atât prin rezistența extraordinară din toamna lui 1916 în ,,bătălia trecătorilor” pe culoarul Rucăr – Bran, când a fost unul din pilonii Grupului Nămăești, cât și în marile bătălii de pe frontul din Moldova din vara anului următor, Regimentul 70 Muscel a fost distins cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a.

  Prin activitatea sa, Detașamentul Mateiaș aduce un omagiu atât eroilor din cadrul Regimentului 70 Muscel, căzuți în greii ani ai războiului pentru Reîntregire, cât și tuturor celor care s-au jertfit în cumplita conflagrație ce a zguduit lumea în urmă cu un secol.

  Constantin Paulian și Nedelcu Bosângeanu, omagiați la Păulian

  Colonelul Constantin Paulian (1874-1919) a fost comandantul Regimentului 72 Infanterie, un ofițer cu aleasă cultură și educație, cu o pregătire exemplară, decorat cu numeroase medalii ce și-a pierdut viața în urmă cu 100 de ani. De numele lui se leagă obeliscul din localitatea Păulian, monument ce astăzi, 17 aprilie 2019 a fost resfințit.

  Ceremonia oficială de astăzi, 17 aprilie, s-a desfășurat în prezența numerosului auditoriu venit a aduce un omagiu celor care au ales să facă cel mai mare sacrificiu pentru țara lor. Cei prezenți au avut parte de un ceremonial militar, un parastas pentru pomenirea martirilor – colonel Constantin Paulian și sergent Nedelcu Bosângeanu, prezentarea semnificației zilei și a evenimentelor petrecute în urmă cu 100 de ani, resfințirea obeliscului, sfințirea și ridicarea tricolorului pe catarg, depuneri de coroane, repredarea monumentului din custodia Muzeului Județean în cea a primăriei Doba.

  Cu această ocazie, elevii Școlii gimnaziale Doba conduși de director profesor Anca Potra, au pregătit câteva poezii și cântece patriotice aducând mulțumire eroilor care s-au jertfit pentru libertatea poporului român.

  Consiliul Județean Satu Mare a fost reprezentat de către vicepreședintele Ioan Rus și directorul de cabinet al președintelui Consiliului Județean, fiul satului Ștefan Coșarcă, care alături de directorul adjunct al Muzeului Județean Satu Mare, Radu Ardelean au dăruit comunității o placă de marmură in memoriam sergentului Nedelcu Bosângeanu, pe care primarul comunei Doba, Mihai Ghetina a promis că o va aseza la loc de cinste.

  Monumentul din Păulian a fost reabilitat în cadrul proiectului „Reabilitarea mormintelor și a operelor comemorative de război din judeţul Satu Mare” implementat de către Consiliul Județean Satu Mare și Muzeul Județean Satu Mare, finanţat de Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

  Program Centenarul Sătmarului

  18 Aprilie
  orele 10.00 – 14.00: Municipiul Satu Mare, Platoul din fața Muzeului Județean – vor avea loc demonstrații pentru publicul prezent realizate de reenactori care vor fi prezenți în ținute militare specifice Primului Război Mondial, cu tehnică și echipament aferent perioadei istorice: gardă, ateliere interactive și paradă militară.
  ora 11.00 Municipiul Satu Mare, Restaurantul Miorița, Salonul Alb – se va desfășura Colocviul ”Eliberarea orașului Satu Mare la 19 aprilie 2019”.

  19 Aprilie
  ora 9.00: Municipiul Satu Mare, Piața Libertății nr. 9 – ceremonial de dezvelire a plăcii comemorative în memoria delegaților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia 1918 din Cercul Electoral Orașul Liber Sătmar (Satu Mare): dr. Ilie Carol Barbul, dr. Mihai Pop, Iosif Șutai, Vasile Roca, Ioan Dobrean.
  orele 9.30: Municipiul Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare – Vernisajul expoziției “100 de ani de la instaurarea administrației românești la Satu Mare”.
  ora 11.00: Municipiul Satu Mare, Cimitirul Eroilor – Ceremonial militar urmat de paradă militară pe traseul Cimitirul Eroilor – Piața Libertății.
  ora 12.25: Municipiul Satu Mare, Piață Libertății – sosirea Paradei militare, și reconstituirea momentului întâmpinării Armatei Române de către oficialitățile sătmărene din anul 1919.
  ora: 12.35: Municipiul Satu Mare, Monumentul Eroului Necunoscut – Ceremonial militar urmat de paradă militară.


  ora 16.00: Municipiul Satu Mare, Teatrul de Nord – Simpozion “100 de ani de Libertate și Administrație Românească în Satu Mare” acțiune la care vor participa domnii dr. Ioan Bolovan și prof. univ. dr. Liviu Pop.

  TOȚI SĂTMĂRENII SUNT INVITAȚI SĂ PARTICIPE LA ACESTE MANIFESTĂRI, MAI ALES LA CELE DESFĂȘURATE VINERI ÎN CENTRUL VECHI. 

  AVEM OBLIGAȚIA MORALĂ DE A ÎNTÂMPINA CUM SE CUVINE ARMATA ROMÂNĂ!!!  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img