More


  DEZAMĂGIREA greviștilor de la Electrolux a căpătat forme DRAMATICE. Reacția acestora, DISPERATĂ

  =

  După 23 de zile de grevă, de incertitudini, de nebăgare în seamă, de batjocură, atât din partea unor autorități, cât și din partea conducerii fabricii, dezamăgirea greviștilor de la Electrolux Așa cum s-a putut constata și azi dimineață, reacția acestora a fost diferită: unii au plâns, în timp ce alții au devenit agresivi.

  Președintele Sindicatului Liber ”Samus” din Electrolux, Sorin Faur, a dat publicității un comunicat de presă prin care cere o întâlnire de urgență cu cei din conducerea fabricii din Satu Mare și încercarea de a fi găsite soluții pentru stingerea conflictului. Altfel, spune liderul de sindicat, probabil că în etapa următoare sindicatul va înceta să mai administreze și să-si asume responsabilitatea acestui conflict, lăsând patronatul să dialogheze cu greviștii.

  Redăm integral declarația făcută de Sorin Faur în contextul grav în care a ajuns conflictul de muncă de la Electrolux Satu Mare.

  ”Dupa 23 de zile în care patronatul firmei Electrolux Satu Mare și-a neglijat în totalitate obligația negocierii, declarând grevă dialogului social, ieri, 02.04.2019, au transmis un email prin care-i anunțau pe liderii sindicatului că doresc să aibă o întâlnire de negociere cu aceștia. Crezând că într-adevar se doreste dezghețarea dialogului, liderii au anunțat muncitorii iar la ora stabilită, respectiv 11, s-au prezentat la sediul societății cu speranța că vor reuși să pună capăt acestui conflict, pe care nici salariații și nici sindicatul nu și l-au dorit.

  Din păcate atitudinea conducerii societății nu a dat nici o șansă stingerii conflictului. Chemarea la negocieri a fost doar un exercițiu de imagine făcut cu speranța că sindicatul nu va participa, pentru ca astfel întreaga vină să revină acestuia. Trebuie spus că la acest simulacru de negociere nu a participat directorul societății, d-nul Bloemer, iar la solicitarea sindicatului de a se încheia un proces verbal al ședinței de negocieri, partea patronală a spus că nu este necesar deoarece ei sunt împuterniciți să facă doar aceeași ofertă pe care au făcut-o și la începutul negocierilor, deci… oferta care ne-a introdus în grevă!

  În plus, apreciau ironic că oricum oamenii nu vor mai rezista prea mult și vor înceta greva. În acest fel s-a încheiat această întâlnire, care ar fi trebuit, conform așteptărilor și speranțelor noastre, să pună capăt conflictului.

  În dimineața zilei de 03.04.2019, sindicatul a transmis salariaților rezultatul acestei discuții. Dezamăgirea oamenilor a căpătat forme dramatice, reacția acestora devenind una disperată. În funcție de starea de spirit pe care o aveau, unii au plâns iar alții au devenit mai agresivi, propunând radicalizarea protestelor.

  Atragem atenția celor din conducerea Electrolux, ca atitudinea lor este una nedemnă de imaginea democratiei din țara pe care o reprezintă. Negocierile sunt o caracteristică a lumii libere, iar România face parte din această lume. Atitudinea rigidă, zeflemistă chiar, și ignorarea dialogului, ca instrument de responsabilizare a partenerilor sociali, poate avea efecte regretabile pentru toată lumea.

  Disperarea oamenilor este foarte mare, nervii sunt întinși la maxim iar adoptarea aceluiași tip de atitudine ca până acum ar putea fi o greșeală de management greu de corectat.

  Propunem o noua întâlnire, în regim de urgență, la care să discutăm, cu deplină responsabilitate, soluțiile ieșirii din impasul în care se află atât societatea cât și oamenii. Suntem convinsi că aceste soluții există.

  Aplicându-le, putem încă stabili un climat de responsabilitate și întelegere care să fie atât în avantajul firmei cât și al salariaților.

  Dacă nu se va întâmpla acest lucru, probabil că în etapa următoare sindicatul va înceta să mai administreze și să-si asume responsabilitatea acestui conflict, lăsând patronatul fără partenerul de dialog pe care, prin tot ce a făcut până acum, a dovedit că nu-l respectă.

  Poate că cei din conducerea Electrolux vor reuși să administreze mai bine relația cu cei peste 400 de salariați disperați, nedreptățiți, înșelați în așteptările și speranțele lor.

  Sindicatul Samus nu dorește decât reluarea negocierilor și o dovadă de respect din partea conducerii societății, considerând că acesta-i singurul mod de rezolvare a conflictului pe care trebuie să-l avem în vedere. Nu ne rămâne decât să sperăm că acest lucru și-l dorească și cei din conducerea societatii Samus Electrolux.

  Cu deplina considerație fața de lege si pentru dialogul social, pe care-l consideram cel mai eficient instrument de responsabilizare a partenerilor sociali.

  Sindicatul liber SAMUS
  Lider Sorin Faur”  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img