More  FOTOGALERIE. TRADIȚIE. “Urcatu’ oilor la munte în Țara Oașului – Sâmbra oilor sau Alesul”, festival de tradiții pastorale dar și culinare

  Un adevărat festival de tradiții pastorale dar și culinare a avut loc astăzi la Negrești Oaș, pe strada Rozelor, pe dealul Abrăneşti. Este vorba despre ”Urcatu’ oilor la munte în Țara Oașului – Sâmbra oilor sau Alesul”.

  Evenimentul a constituit un adevărat festival de tradiții pastorale dar și culinare, participanții putând savura pe lângă tradiționalele bunătăți specifice Paștelui (miel, șuncă, pască și cozonaci) și produse specifice zonei (urdă, caș, sarmale – ”boace” și balmoș).

  Acest eveniment a fost iniţiat de crescătorul de ovine Berinde Ştefan, cunoscut în zonă sub numele de Ştefanu Bodii, şi este organizat de acesta, în colaborare cu Primăria şi Consiliul local Negreşti-Oaș prin Casa Orăşenească de Cultură.

  La sărbătoarea de la Negrești Oaș au fost prezenți, printre alții, ministrul Apărării, senatorul sătmărean Gabriel Leș, deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran,  secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Florin Iura, prefectul Darius Filip, singurul candidat sătmărean la europarlamentare, candidatul ALDE, Ovidiu Silaghi, primarul orașuluiu Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, președintele executiv al PSD Satu Mare, Mircea Govor, consilierii județeni Gheorghe Ciocan, Nicolae Avorniciții ;i Gheorghe Marincas, precum și oamenii de afacerii Vasile Lucut, Gică Cârciu, Crișan Mihai, Silaghi Marius, Berinde Florin, Mihoc Gheorghe alți invitați.

  “Urcatu’ oilor la munte în Țara Oașului – Sâmbra oilor sau Alesul” este o importantă sărbătoare pastorală în Țara Oașului care are loc primăvara, odată cu renașterea naturii, în preajma Sângeorzului și se referă la urcarea oilor la deal și la munte, la pășunat și care e începutul unei vieţi trăite în peregrinare şi însingurare. Altfel bacii ştiu să cânte munţilor, alungând nimbul de dor, prin frumoase doine ciobănești, însoțindu-și glasul cu tânguirile fluierelor, trăind sub semnul anotimpurilor, acestea fiind singurul calendar care le guvernează viața.

   

  Pe lângă ritualul specific acestui moment, sărbătoarea a oferit celor prezenți un regal al măiestriei oierilor și „găzdoaielor”, în prepararea unor produse tradiționale din Țara Oașului.

  Astfel, după prezentarea activităților și a succesiunii momentelor în cadrul ritualului specific care cuprinde mulsul oilor și măsuratul laptelui, a urmat un ceremonial religios, urmat de deschiderea oficială a manifestării.

  ”A fost o sărbătoare sacră, la care ne-am bucurat să-i avem oaspeți și pe maramureșenii care de 1 Decembrie 2018 au pornit împrenă cu negreștenii și oșenii noștri spre Alba Iulia pentru a duce un mesaj de unitate și de pace, dar și pe moții care i-au întâmpinat atunci în Cetatea Marii Uniri. Azi, pe Dealul Abrănești, moroșenii și moții din Alba au fost alături de negreșteni și de oșeni pentru a demonstra la Centenarul nostru că România e una! Că România este unită când noi suntem uniți, cât ne respectăm trecutul și unii pe alții!

  Îi mulțumesc și cu această ocazie lui Ștefan Berinde – Ștefanu` Bodii și familiei sale pentru inițiativa la care ne-am alăturat și noi, pentru că avem obligația de a păstra vii tradițiile noastre oșenești și meșteșugul născut pe meleagurile noastre, de a le duce mai departe și de a le insufla generațiilor viitoare dragostea de frumos, de autentic și dragostea de neam și de țară!”, a declarat primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca.

  ”Alesul” reprezintă momentul în care începe viaţa păstorească, urcă oile la munte pentru pășunat, se fac strungile şi colibele pentru anul în curs și se organizează sâmbrele. Peste tot în Ţara Oaşului, acum este momentul în care se angajează păcurarii la oi, se stabilesc drepturile şi obligaţiile, se fixează simbria. Oșenii, îmbrăcați în frumoasele lor costume populare, și-au dat azi din nou examenul ospitalității și al perseverenței cu care își păstrează nealterate tradițiile, demonstrând numeroșilor invitați că știu să fie gazde perfecte”, a spus și deputatul sătmărean Ioana Bran.

  Totodată, a fost organizată și expoziţie gastronomică cu produse locale şi tradiţionale, precum și o expoziţie meşteşugărească.

   

  Nu a lipsit nici voia bună. Artișii Oașului, Maria Tripon, ceteraşii, Ansamblurile folclorice Oaşul şi Sânzienele și alte grupuri reprezentative din Țara Oașului, au oferit un regal focloric dedicat acestei frumoase sărbători.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE