More  Investiții de peste 200 milioane lei în județ

  Ministrul Apelor şi Pãdurilor, Ioan Deneş, s-a aflat ieri, 4 aprilie 2019 într-o vizită de lucru în judeţul Satu Mare, însoţit de Gheorghe Mihãilescu, director general al Regiei Naţionale a Pãdurilor Romsilva şi Victor Sandu, director general al Administraţiei Naţionale ‘‘ Apele Române‘‘. Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, alãturi de conducătorii structurilor regionale şi judeţene ale ministerului au insoţit delegaţia guvernamentală la obiective de investiţii în domeniul forestier şi al apelor din judeţ. Cu această ocazie, ministrul Deneș a prezentat principalele investiții pe care ministerul, prin instituțiile subordonate, le va derula în județul Satu Mare.

  Plantare de puieți
  Prima activitate a ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, pe raza județului Satu Mare a fost plantarea puieților în pădurea Mujdeni din județul Satu Mare, participând la acțiunea Regiei Naționale a Pădurilor, Romsilva, care are programate în acest an regenerări pe 100 de hectare în județul Satu Mare, în valoare de 2,4 milioane lei. ”Dăm acest semnal, să spunem cetăţenilor şi generaţiilor următoare că iubim pădurea din ţara noastră, avem grijă de ea, avem grijă să nu diminuăm fondul forestier, ci să creştem suprafaţa. Este foarte important să lăsăm generaţiilor următoare un mediu sănătos cu o pădure sănătoasă şi curată”, a declarant ministrul Ioan Deneş.


  Ministrul este însoțit de directorul general al Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR), Victor Sandu și directorul general al RNP Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, iar la acțiune au mai participat președintele PSD Satu Mare Aurelia Fedorca, președintele executiv Mircea Govor, deputatul Ioana Bran, prefectul Darius Filip, primarul din Medieșu Aurit, Marian Torok, alături de consilieri județeni și o mulțime de tineri.

  Investiții de sute de milioane
  În continuarea vizitei de ieri, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a prezentat, în cadrul unei ședințe care a avut loc la sediul Primăriei orașului Negrești-Oaș, proiectele de investiții pe care ministerul, prin instituțiile subordonate, le va derula în acest an în județul Satu Mare. La ședință au participat primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, prefectul Darius Filip, deputatul Ioana Bran, preşedintele executiv al PSD Satu Mare, Mircea Govor consilieri județeni și primari din zonă, alături de alți invitați.

  Potrivit ministrului Ioan Deneș, în acest an, pentru județul Satu Mare a fost alocată suma de 21,40 milioane lei pentru investiții.


  Pe lângă valoarea alocată pentru anul 2019, Ministerul a asigurat credite de angajament în valoare de 202,75 milioane lei, în vederea realizării procedurilor de achiziție publică pentru obiectivele amenajare Vale Lechincioara și amenajare Vale Bârloagele, dar și pentru proiectul ”Creșterea capacității de atenuare a acumulării Călinești și de tranzitare a debitelor de viitura până la frontiera cu Ungaria”.

  Principalele investiții
  Ministrul a prezentat obiectivele de investiții care se vor finaliza în acest an:

  – ”Punere în siguranță a liniei continue de apărare râu Crasna în zona localităților Giorocuta și Supuru de Jos” – valoare 6,5 milioane lei, lucrare începută în 2017 care urmează să fie finalizată în 2019.

  – ”Amenajarea râului Someș pe sectorul Ulmeni – Apateu” – Valoare alocată pentru 2019 – 3,2 milioane de lei ( valoarea totală a proiectului 55,23 milioane lei). Din valoarea alocată pentru acest an se va finaliza și reception obiectivul ”Valea Vinului” + 207 metri consolidare mal și se va începe obiectivul Corod 86 metri consolidare mal.

  – ”Amenajare Vale Lechincioara și Vale Bârloagele” – valoare proiect 14,88 milioane lei, din care 8,3 milioane lei alocați pentru 2019, urmând ca în acest an să fie finalizată investiția.

  – ”Amenajare Valea Rea” – 13,55 milioane de lei, lucrări începute în 2017 care vor fi finalizate în acest an printr-o investiție de 1,94 milioane lei.

  Obiective vizitate
  Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a inspectat ieri după-amiază Acumularea Călinești Oaș și stadiul lucrărilor care se derulează în cadrul proiectului de investiții „Amenajare Valea Lechincioara și Valea Bârloagele”. La Călinești-Oaș, ministrul a fost primit cu pâine și pălincă, după care a fost prezentat proiectul inițiat de Ministerul Apelor privind punerea în siguranță a barajului de la Călinești-Oaș – intitulat “Creșterea capacității de atenuare a acumulării Călinești-Oaș și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu Republica Ungară”, un proiect major finanțat cu circa 50 de milioane de euro prin POIM.

  Conform proiectului, principalele lucrări ce vor fi executate vizează reabilitarea și punerea în siguranță a barajului de la Călinești-Oaș, realizarea unei acumulări nepermanente de tip polder în zona Dimoșag, supraînălțarea digurilor existente, consolidări ale malurilor, precum și alte lucrări de apărare prevăzute de-a lungul râului Tur și a afluenților Talna și Turț.


  De asemenea, ministrul Ioan Deneș s-a deplasat apoi în Cămârzana, unde a inspectat lucrările de amenajare de pe văile Lechincioara și Bârloagele, unde în acest an vor fi investiți 8,3 milioane lei pentru finalizarea lucrărilor, în cadrul unui proiect total în sumă de 14,88 milioane lei.

  Totodată, ministrul a inspectat dimineață lucrările realizate în cadrul obiectivului de investiții „Amenajare Valea Rea”.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE