More  Județul Satu Mare s-a înfrățit cu județul Ostalbkreis din Germania

  Județul Satu Mare a mai scris o filă importantă de istorie a celor 50 de ani de la înființare. Sâmbătă, la Aalen, a fost semnat protocolul de înfrățire cu județul Ostalbkreis din Germania. O ceremonie asemănătoare a avut loc în data de 24 iunie și la Satu Mare.

  Delegația română
  Din delegația română care a ajuns la Aalen pentru semnarea protocolului de înfrățire fac parte Joszef Szepessy, artizanul acestei înfrățiri, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen, primarul orașului Negrești Oaș, Aurelia Fedorca, primarul orașului Tășnad, Grieb Csaba, primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, primarul orașului Livada, Piricsi Artur, consilierii județeni Oliviu Buzgău, Cosmin Bota și Beniamin Urs.

  În preambulul semnării acestui document, delegația sătmăreană a luat parte la o ședință de lucru condusă de prefectul și președintele județului Ostalbkreis, Klaus Pavel, respectiv Henry Forster și Stefan Weber.

  Importanța acestei înfrățiri
  Cu această ocazie, prefectul județului Ostalbkreis, Klaus Pavel, a evidențiat importanța semnării acestui act, atât pentru județul Satu Mare, cât și pe germani.

  ”Mă bucur că astăzi urmează să semnăm contractul pentru parteneriatul oficial al județului Satu Mare cu Ostalb-kreis. Anul trecut, județul Satu Mare a sărbătorit cea de a 50-a aniversare, fiind invitată și o delegație din Ostalbkreis. În cadrul acestor festivități a fost semnat pentru prima dată acordul de parteneriat județean în Satu Mare la data de 24 iunie. Astăzi urmează semnarea aici, în Ostalbkreis.
  Foarte multe familii de șvabi sătmăreni trăiesc astăzi în Germania. Unul dintre ei este Joszef Szepessy, care a însoțit de la început apropierea dintre Ostalb-kreis și Satu Mare. Până în prezent, el este motorul acestui parteneriat. El se implică ca nimeni altul pentru cauza Europei. Prin urmare, domnule Szepessy, doresc să vă mulțumesc din inimă.

  Prin parteneriatul dintre județul Satu Mare și Ostalbkreis dorim să umplem prima strofă a imnului Europei cu viață. Căci nu trebuie să aibă loc doar schimbul de păreri între instituții, ci în centru trebuie să stea întâlnirea dintre oameni”, a spus Klaus Pavel.

  Semnarea protocolului
  În continuarea festivității, a avut loc semnarea protocolului de înfrățire dintre cele două județe. Actele au fost semnate de către președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, și prefectul județului Os-talbkreis, Klaus Pavel.

  Odată cu semnarea acestui protocol și în Germania, s-a parafat, practic, înfrățirea dintre cele două județe.

  Protocol semnat și la Satu Mare
  O festivitate asemănătoare de semnare a acestui protocol de înfrățire a avut loc și la Satu Mare în data de 24 iunie 2018.

  “Mă bucur că suntem împreună astăzi la un eveniment istoric pentru județul Satu Mare și permiteți-mi să vă adresez bun venit! Suntem în cea de-a treia zi de când delegația din Ostalbkreis este în județul Satu Mare. Au fost două zile pline de evenimente cu discuții constructive, dovadă a unei colaborări fructuoase. Anul acesta sărbătorim Centenarul Marii Uniri , 50 de ani de existență a județului Satu Mare în forma actuală, astăzi este Ziua Internațională a Iei, a portului tradițional românesc. Totodată, ziua de 24 iunie este una foarte importantă fiind sărbătorit protectorul județului, Sfântul Ioan Botezătorul. Ce alt moment ar fi fost mai potrivit pentru a semna înțelegerea de cooperare dintre județele noastre?!” a spus, la acea dată, Pataky Csaba.

  Florin Dura

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE