More  LA MULTI ANI! tuturor românilor și sătmărenilor care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe!

  Potrivit rânduielilor bisericești și a deciziei Bisericii ortodoxe Române, în data de 29 aprilie îl prăznuim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință. Astfel, aproape un milion de români, care poartă acest frumos nume, își serbează azi ziua onomastică, printre care 10 de mii de sătmăreni. 

  Sfântul Mare Mucenic Gheorghe/George s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină de origine greacă, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistând niciun document al epocii, care să conțină date despre viața sa. Ceea ce se știe despre el a fost scris ulterior.

  Sfântul Gheorghe în conștiința românească

  În conștiința populară românească, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Există numeroase orașe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă și pe steagul Moldovei medievaletrimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografude la Muntele Athos.

  Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Forțelor Terestre ale Armatei Române.

  Legenda potrivit căreia sfântul ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioară este o legendă târzie, medievală. Adesea însă, iconografia recentă îl prezintă pe sfânt călare, doborând cu sulița un balaur, poate simbolic. Unii comentatori sunt însă de părere că este vorba doar de o preluare târzie a mitului grec despre Perseu și Andromeda.

  Una dintre cele mai importante sărbători religioase de peste an, ziua de Sfântul Gheorghe, celebrată în mod normal pe 23 aprilie, a fost mutată pe 29 aprilie, din cauza Săptămânii Patimilor. Nu este pentru prima dată când sărbătoarea este mutată. Sfântul Sinod a decis mutarea acesteia pe 29 aprilie, a doua zi după Înviere.

  „Sfântul Gheorghe a fost unul dintre marii credincioși ai omenirii, iar cinstirea lui este motive de sărbătoare și bucurie. Anul acesta 23 aprilie pică în perioada în care creștinii ortodocși se află în Săptămâna Patimilor. În consecință, s-a decis ca toți purtătorii numelui acestui sfânt să își celebreze onomastica pe 29 aprilie, după ieșirea din Postul Paștelui. Astfel de situații au mai existat în trecut și este o decizie cât se poate de normală a bisericii”, a explicat BOR.

  Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe

  În calendarul popular, Sfântul Gheorghe sau Sân-George este considerat zeu al vegetației, protector al naturii înverzite, al vitelor și al oilor. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este, alături de Sfântul Dumitru – Sâmedru -, al doilea stâlp calendaristic, iar între cele două divinități există o înțelegere cosmică. Se spune că atunci când se aud primele broaște cântând, Sfântul Gheorghe ia cheile de la Sfântul Dumitru pentru a deschide drumul naturii spre viață, el fiind considerat cel care înverzește întreaga natură și care închide anotimpul friguros.

  Din bătrâni se spune că ziua Sfântului Gheorghe marchează începutul anului pastoral. De aceea, marea sărbătoare este strâns legată de o serie de tradiții și obiceiuri.În ziua Sfântului Gheorghe, creştinii pun la porţile caselor crenguţe de fag, dar și brazde cu iarbă verde sau smocuri de iarbă în stâlpii de susţinere ai porţilor.

  Crenguțe de leuștean sunt puse la intrarea în grajduri pentru ca animalele să fie ferite de farmece, vrăjitorii și boli. La ţară, se credea că prin acest ritual oamenii, vitele şi semănăturile erau protejate de spirite rele, care ar cutreiera pământul la începutul anului pastoral.

  Sfântul mare mucenic Gheorghe sărbătorit și la Satu Mare

  Conform statisticilor, peste 900.000 de români, dintre care cam 700.000 de bărbaţi şi aproape 200.000 de femei, îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Gheorghe. Din totalul româncelor, peste 135 de mii poartă numele de Georgeta, alte 34 de mii – Gheorghiţa, Ghiorghiţa şi peste 14 mii – Geta.

  De asemenea, în județul Satu Mare sunt circa 10.000 de oameni care poartă acest nume sau nume derivate. Cu această ocazie, le dorim tuturor celor care poartă numele marelui mucenic un sincer și călduros „LA MULȚI ANI!”

  Printre personalitățile județului care își sărbătoresc azi ziua de nume , le amintim pe oamenii de afaceri Gică Cârciu, George Moiș, consilierii județeni Gheorghe Ciocan, Gigi Marincaș, Gigi Sava, Georgeta Pop, președinta CJAS Satu Mare, și le transmitem tuturor gândurile noastre bune și un sincer si călduros ”LA MULȚI ANI!”

   

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE