More

    Preşedintele Academiei – la Beiuş!

    Sunt evenimente deosebite în viaţa unui oraş, care reuşesc să umple sufletele de lumină şi bucurie locuitorilor de acolo, evenimente care rămân, pentru mult timp, în conştiinţa lor!

    Ziua de 5 aprilie va rămâne un moment de referinţă în viaţa oraşului Beiuş, oraş ce-şi va sărbători ziua doar în 19 aprilie, însă, prin activităţile premergătoare acesteia, omul care gândeşte şi se gândeşte la istoria oraşului Beiuş rămâne dl. Ioan Degău, care la 81 de ani activează ca director de bancă, este energic şi dornic să dea adevărată faţă Beiuşului, de la origini şi până în prezent. Nu întâmplător Ioan Degău este autor şi coordonator a 40 de cărţi, recenta fiind cea lansată exact în 5 aprilie, cu ocazia înaltei vizite făcute de preşedintele Academiei din România, prof. univ. dr. Ioan Pop Aurel, academicianul care conduce şi destinele cunoscutei universităţi clujene.

    Cartea semnată de Ioan Degău şi Ioan Laza “Martirii bihoreni ai Marii Uniri” a fost prezentată în faţa a peste 750 de cetăţeni ai depresiunii Beiuşului, veniţi să-l asculte pe Ioan Pop Aurel şi pe Ioan Bolovan, prorectorul Universităţii “Babeş-Bolyai”.

    Sigur, numele autorilor de materiale ale cărţii sunt cunoscute, ele fiind apogeul culturii şi ştiinţei istorice din ţară, începând cu Ioan Pop Aurel, Ioan Bolovan, Ioan Degău, Viorel Faur, Blaga Mihoc, Vasile Todinca, Ioan Laza, Iudita Căluşer, Augustin Ţărău, Diana Iancu, Ligia Antonia Mirişan, Ioan Sorin Cuc, Cristian Remus Ţoţa, Ioana Mariana Gherman, Rada Sanda Muntean, Dionisie Pop. Din mulţimea de materiale întinse pe 346 de pagini, autorii pecetluiesc, cu siguranţa documentelor, data istorică a neamului nostru, 1 Decembrie 1918, când românii şi-au trăit ora lor astrală – Ora Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, când s-a proclamat făurirea României Mari. Momentul acela de “praznic naţional” a reverberat în 5 aprilie în frumosul oraş în care stă mărturie a ştiinţei şi credinţei Colegiul Naţional de azi “Samuil Vulcan” care a împlinit 190 de ani de existenţă.

    Interesant că, organizatorul întâlnirii unice în Beiuş, dl. ec. Ioan Degău, s-a gândit s-o realizeze altfel, începând cu Cimitirul din Deal, unde înalţii invitaţi au depus coroane de flori la mormintele, adevărate monumente refăcute de dl. Ioan Degău, ale martirilor dr. Ciordaş Ioan şi dr. Boldaş Nicolae şi apoi la mormântul celor doi însemnaţi oameni ai Beiuşului, Ilarie Crişan şi Gheorghe Crişan. Un moment aparte s-a petrecut la monumentul din centrul oraşului, unde mulţimea a admirat elevii în frumoase costume naţionale, care, alături de oficialităţi (primari din Beiuş, Vaşcău, Lunca, Câmpani, Ştei), directori de instituţii, profesori şi elevi, au fost martori la cinstirea eroilor.

    Un moment aparte l-a constituit vizitarea Colegiului Naţional “Samuil Vulcan”, unde directoarea Mihaela Ilieş şi directorul Gavra i-au primit pe oaspeţi cu o prezentare a renumitei şcoli cu muzeul, unic în ţară, cu realizări de excepţie, cu un profesor de latină, Teodor Rif, care a spus aproape tot ce era de prezentat, oferind şi Cartea de Onoare în care a semnat preşedintele Academiei Române. Ce a urmat? A fost cu totul de vis. Am ascultat un discurs, un adevărat curs universitar transmis din adâncul sufletului, cu o simţire românească, transmisă de unul dintre marii oameni de cultură şi de vibrantă trăire din spaţiul românesc, o lecţie de viaţă oferită de acad. prof. dr. Ioan Pop Aurel. Exact în 5 aprilie s-a împlinit un an de la alegerea sa în înalta funcţie de preşedinte al Academiei.

    Am verificat din nou că Ioan Pop Aurel este înzestrat de Dumnezeu cu o minte ageră şi pătrunzătoare, cu orizonturi largi, cu o sete neobosită de cunoaştere, stăpân pe o cultură temeinică. Spre astfel de oameni trebuie să ne îndreptăm atenţia, oameni ce se gândesc la binele celor mulţi, iubitori de ţară, de neam, de dreptate şi adevăr, de limbă şi credinţă! Mulţumim domnule Ioan Degău!

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE