More  Rămas bun, prietene drag, Nicolae Bura!

  În drumurile pe care le-am parcurs în ultimele zile, m-am întâlnit cu nenumărați prieteni și personalități ale Sătmarului, care mi-au spus, cu durere în glas, despre trecerea neașteptată „în lumea celor drepți și buni” a fostului primar din Negrești Oaș – Nicolae Bura. Invariabil, toți au vorbit numai de bine despre cel care a fost prietenul lor drag sau politicianul Nicu Bura. Expresii de genul: „ A fost un om bun”; “ A fost un politician de nota zece ”; “ Nu-mi vine să cred că a murit acest om minunat!”; ”Cum? A murit Nicolae Bura ? Nu pot să cred !…”, au împânzit ȚARA OAȘULUI, dar și alte comunități din județul și municipiul Satu Mare. Impactul „adormirii întru Domnul” a lui Nicolae Bura, acest „om de aleasă ținută morală și intelectuală”, a creat în mințile sătmărenilor un fel de magie nepământeană, un fel de solidaritate mirifică a regretelor sincere și profund emoționante.

  Nicolae Bura a fost și va rămâne „un sistem de referință în politică”, dar și un maestru al mediatizării unor conflicte interumane și-al artei consilierii înțelepte a situațiilor de criză specifice comunităților sau comportamentului uman spontan, prin intermediul unor soluții viabile pașnice. În preajma acestui om deosebit exista un fel de siguranță aparte, liniște, protecție nevăzută pe care știa să le insufle petiționarilor sau colegilor de partid cu o dezinvoltură necondiționată. Probabil, mulți oșeni și sătmăreni se întreabă care a fost formula aplicată de Nicolae Bura potrivit căreia a reușit să-i convingă pe negreșteni să-l aleagă de patru ori primar al orașului Negrești Oaș ? Politicianul Nicolae Bura a fost în primul rând un om al locurilor străbune . El cunoștea felul de a fi al oșenilor, al dacilor liberi, dar mai cu seamă avea o capacitate excepțională de a evalua prioritățile comunității din care făcea parte cu mintea și trupul. Abia apoi, după o analiză atentă, bine cumpătată, propunea soluții argumentate consilierilor locali, care făceau parte din comisiile de specialitate, încă înainte de fundamentarea unor decizii, care urmau să se materializeze în hotărâri ale Consiliului Local. Dincolo de spectrul răutăcios, conflictual și invidios al politicii, Nicolae Bura a reușit să creeze „un mediu de lucru” dedicat cu preponderență nevoilor umane, bazat pe dezbaterea în echipă a marilor provocări ale comunității.

  Oricine i-a trecut pragul biroului, indiferent care a fost acesta, fie la Primăria din Negrești Oaș sau la Consilul Județean Satu Mare, Nicolae Bura a știut să primească pe oricine cu un zâmbet ospitalier debordant și deschizător de conversații profesionale. Oricine mergea la Nicole Bura cu o problemă sau alta… el știa să asculte, să evalueze situația prezentată de petiționar sau de prieten, să pună întrebări suplimentare, să ceară dovezi palpabile și abia după aceea emitea o concluzie obiectivă cu soluțiile viabile aferente.

  Politicianul Nicolae Bura știa să ofere diferite formule strategice eficiente, iar în anumite situații „de răscruce”, de indecizie, dăruia colegilor cele mai bune variante pentru a preîntâmpina degenerarea unor discuții sterile în diverse conflicte fratricide. Avea această dorință a păcii în suflet și a bunei gestionări a relațiilor dintre oameni. Nu era un adept al incitării la ceartă, al subestimării aproapelui, oricare ar fi fost acesta, oricare ar fi fost partidul din care acesta făcea parte. Nu dorea sub nicio formă ca omul să meargă supărat sau dezamăgit din biroul lui sau de la o ședință a Consiliului Local din Negrești Oaș, sau din nicio altă ședință la care Nicolae Bura a participat cu gândirea mereu vigilentă și dorința în suflet de a oferi membrilor comunității noastre cele mai bune idei constructive, productive, pentru soluționarea unor probleme complexe. De aceea, acum, în aceste zile, sătmărenii îi conferă lui Nicolae Bura atâta prețuire, atâta iubire sinceră plină de calde regrete și rememorări sclipitoare. În aceste zile de doliu, dedicate politicianului și omului de omenie Nicolae Bura, n-am auzit niciun „cuvânt de scădere”, de reproș, din partea nimănui. Nicolae Bura va rămâne peste vreme un exemplu mereu viu, de OM. Un OM, care a știut să ne arate cum trebuie să trăim în această viață scurtă, mereu deschiși spre Lumină, spre menținerea păcii între semeni, indiferent de limba vorbită. Nicolae Bura ne-a făcut să înțelegem că mai presus de orice este știința folosirii în mod înțelept a inteligenței pozitive, pentru buna trăire și conviețuire a oamenilor în comunitățile lor. Rămas bun, prietene Nicolae Bura… Rămas bun, dar noi nu te vom uita niciodată, pentru că ai trăit ca un adevărat voievod al Țării Oașului ! Ai trăit ca un adevărat deschizător de drumuri spre o nouă reconfigurare a calității de a fi OM, demnă de mileniul trei! Această FORMULĂ de Renaștere a condiției de a fi OM, inițiată de tine, va fărâma încet-încet lanțurile prostiei, egoismului și inculturii, prietene NICOLAE BURA…

  Dumitru Ţimerman

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE