More


  Talentata sătmăreancă Stier Alexa-Dorottya visează să studieze în America

  =

  Stier Alexa-Dorottya, născută în Satu Mare in 1997, a studiat pianul de la vârsta de 5 ani, fiind eleva Liceului de Artă ‘’Aurel Popp’’ Satu Mare sub îndrumarea prof. Annamaria Manfredi. Momentan este studentă bursieră, în anul IV al Conservatorului Regal din Scoția, Glasgow, la secţia de pian, în clasa profesorului Fali Pavri. Din clasa a I-a, a participat anual la concursuri de pian din ţară şi străinătate, de la care s-a întors cu numeroase premii.

  În perioada 2013-2015 a beneficiat de Bursa Silvestri acordată de şcoala Erskine Stewart’s Melville School din Edinburgh, Scoția. Cariera concertistică şi-a început-o încă din clasa a V-a cu Orchestra Filarmonicii ‘Dinu Lipatti’, urmând alte concerte cu Erskine Stewart’s Melville Community Orchestra din Edinburgh şi cu Kelvin Ensemble, Glasgow.

  A interpretat concerte pentru pian şi orchestră de Mozart, Haydn, Beethoven, Saint Saens si Ravel. Alexa participă la o serie de cursuri de măiestrie cu profesori renumiţi, cum ar fi Olga Kern, Steven Osborne, William Fong, Christopher Elton şi alţii. În 2016 câştigă Premiul I a Concursului Bach La Royal Conservatoire of Scotland, (Glasgow); Premiul III la Concursul Internaţional de Pian ‘Merci, Maestro!’, la Bruxelles, Belgia ; Premiul Special ‘Mozart’ la Concursul Internaţional de Pian din Newcastle, Marea Britanie; la Concursul International de Pian din Enschede, Olanda, a fost selectată ca finalistă după trei etape preliminare. Alexa sustine deseori recitaluri , dintre care amintim cele de la Brunton Theatre în cadrul festivalului cultural Edinburgh Fringe Festival (2016-2017), Glasgow City Hall (2017) şi Vaidilos Teatras în Vilnius (2018).

  În 2018 Alexa a beneficiat de bursa ‘Erasmus’ în cadrul Academiei de Muzică ‘Franz Liszt’, Budapesta, unde a studiat cu prof. Jenő Jandó. În urma concursului Concerto Competition al conservatorului din Glasgow, Alexa a câştigat marele premiu având oportunitatea de a cânta cu Royal Scottish National Symphony Orchestra în luna iunie, Concertul pentru Pian şi Orchestră nr.3 de Béla Bartók.

  Cel mai mare vis al pianistei, este acela de a reuși să studieze în America, să facă masterul, însă de cele mai multe ori când te apropii de visul tău cel mai mare, banii sunt o piedică. Bursa costă 70 de mii de dolari,jumătate din sumă fiind acoperită de școala din New York, însă cealaltă jumătate de 35 de mii de dolari, lipsește. Mama Alexei apelează acum la diferiți sponsori, poate, poate până în toamnă reușește să strângă banii necesari pentu ca Alexa să studieze în America. Firma de la Medieș, Alu Menziken S.R.L. o susține pe sătmăreancă și o încurajează sa-și urmeze visul. Ieri, 11 Aprilie Stier Alexa-Dorottya, a concertat la Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare.

  Raluca Jofi  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img