More  VIDEO/FOTO. Peste 200 de mii de puieți, PLANTAȚI în județ în LUNA PĂDURII

  Luna Pădurii – este un eveniment ecologic marcat în fiecare an în perioada 15 martie – 15 aprilie, fiind unul dintre cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, deoarece reprezintă o modalitate de sensibilizare a tinerilor şi a factorilor decizionali, cu privire la importanţa pădurilor. În cadrul acestui program, în județul Satu Mare vor fi regenerate sau plantate integral peste o sută de hectare de teren, unde vor fi folosite peste 200 de mii de puieți. Un astfel de eveniment de plantare de puieți, a avut loc joi și vineri, la Pădurea Săcășeni, la inițiativa Direcției Suilvice Satu Mare în colaborare cu Ocolului Silvic „Codrii Sătmarului”. , s-a organizat joi, 04.04.2019, la Pădurea Săcășeni, proprietatea comunei Săcășeni, o acțiune de plantare în contextul evenimentului din calendarul ecologic dedicat pădurii.

  Peste 150 de copii la plantat de puieți

  Prima acțiune de plantare a avut loc joi. Invitată la această acțiune de plantare, APM Satu Mare a participat alături de un grup de 165 de elevi ai Liceului Teoretic Carei, îndrumați de cadrele didactice și directorul unității de învățământ, Zsido Sandor. Astfel, urmând instrucțiunile de plantare și sub atenta îndrumare a silvicilor prezenți la acțiune s-au plantat 1.000 de puieți din specia gorun.

  Elevilor li s-a prezentat tehnica corectă de plantare și care au fost acțiunile pregătitoare pentru realizarea gropilor, care s-au săpat cu burghiul (au existat și momente demonstrative în acest sens când, din dorința elevilor de a mai planta puieți, au fost necesare realizarea de gropi suplimentare, astfel că s-a pus în funcțiune burghiul, dar și săpatul manual de către elevi și silvici) și așa elevii s-au familiarizat cu practica corectă de plantare a unui copac, fiind esențial a se planta în mod coerespunzător pentru ca puietul să prindă rădăcini viguroase.

  Vineri, o nouă sesiune de plantare la Săcășeni

  Vineri, în aceeași pădure de la Săcășeni, a avut loc o nouă sesiune de plantare de puieți. De această dată, la eveniment au participat directorul Direcției Silvice, Mircea Forțiu, care nu doar că a prezentat programul de împăduriri din acest a Direcției Silvice, dar a și pus mâna pe hârleț pentru a planta puieți.

   

  De asemenea, la această acțiune au mai luat parte reprezentanți ai Jandarmilor, ISU, APM, Garda Forestieră și, bineînțeles, a Direcției Silvice Satu Mare și ocoalelor silvice subordonate.

  Demn de remarcat că la acțiunea de plantare de la Săcășeni au mai fost prezenți și fostul senator de Satu Mare, fost director al Direcției Silvice, Sever Șter, dar și președintele executiv al PSD Satu Mare, managerul GNV și NVTV, Mircea Govor, sau chiar primarul comunei Valea Vinului, Radu Cristea.

   

  Programul pentru 2019 a Lunii Pădurii

  În acest an Direcția Silvică Satu Mare prin cele cinci ocoale silvice din subordinea să numești Livada Negrești Oaș Satu Mare și Tășnad are un program de regenerare la păduri de stat de 106,0 5 hectare din care 85,69 hectare regenerarea naturală și 20,36 hectare împăduriri integrale, la care se adaugă 10,48 hectare completări curente și 1,10 hectare refaceri din calamități.

   

  La pădurile private administrate de către Direcția Silvică Satu Mare sau programat în acest an regenerări pe 23,95 de hectare din care 5,47 hectare regenerări naturale 8,48 hectare împăduriri noi și completări curente de 0,09 hectare.

  Pentru toate împăduririle din acest an, păduri de stat și păduri private administrare de Romsilva, se vor folosi 202 mii puieți din care 121 mii (60%) din producție proprie și 81 de mii (40%) puieții se duce prin transfer din alte județe. Se vor planta în principal puieți de molid, de gorun, stejar, paltin, frasin, plop dar și alte specii.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE