More  Dialog televizat, util – cu şeful Poliţiei Judeţene, Sorin Stan!

  În urma reușitului dialog cu comandantul Poliției județului Satu Mare, comisar şef de poliţie Sorin Stan, am tras o concluzie certă, pe care nimeni nu mi-o poate schimba. Și anume: pentru mine domnul Sorin Stan este omul care și-a ales deliberat un destin și nu destinul l-a ales pe el. Nu ne-am cunoscut, dar în ajunul emisiunii “Oameni și fapte”, mi-a dat girul pentru a face parte din cei ce se interesează, prin televiziune și ziar, demersul ascendent al activității unei instituții atât de importante, pe care o conduce cu mult succes! Interesant mi se pare faptul că opiniile mele jurnalistice au coincis aproape în totalitate cu cele ale domnului Sorin Stan.

  L-am văzut pe micul ecran, la montajul emisiunii și-i văd și acum, cu plăcere, pasiunea cu care a vorbit despre munca echipei sale, a multor colegi din diversele sectoare de activitate. Un om, care, în fața camerelor de luat vederi, s-a comportat dezinvolt, modest, curat și cinstit, așa cum este sufletul său! Trăsătura de caracter care îl domină rămâne bunul simț, trăsătură care îl însoțește în tot ceea ce face. Aceasta însoțită de omenie, bunătate, respect față de cei din jur, acuratețe în gândire și, mai ales, prestanță și loialitate. Dacă toți polițiștii ar fi așa, societatea noastră ar simți mai ușor prosperitatea spre care tindem. Acest lucru îl dorește din toată ființa sa domnul Sorin Stan și face pași spre împlinire. Dumnezeu să-l ajute și să-l ocrotească! Multe întrebări surpriză i-am adresat în ora afectată emisiunii. Nu s-a așteptat la întrebarea: ”Ce înseamnă să fii comandantul Poliției județene?”. Sigur, pe umerii dânsului apasă și gradele, dar și marea responsabilitate pe care o are! Interesant mi s-a părut răspunsul la întrebarea: ”Ce stă în spatele unui eveniment până ce acesta se soluționează?”. Nu mi-am închipuit câte faze are o soluționare, chiar pentru micile evenimente! Este bine, stimați telespectatori și cititori, să urmăriți emisiunea, pentru că, absolut toți, avem de învățat și… devenim mai buni, mai atenți, mai cugetători în tot ceea ce facem!


  M-am convins că domnul Sorin Stan reprezintă întotdeauna o ecuație a unui colectiv al creativității omenești, fără confruntări aglomerate, fără orgolii și vanități. De aici apare omul îmbrăcat în haina care-l deosebește de restul lumii. Și trebuie să-l deosebească! Unul este în fiecare județ, unul singur și factor de echilibru, rămânând o voce, un reper lucid al echilibrului şi cumpătării. Și-a ales ca profesiune de credință și refugiu în fața tentațiilor lupta pentru dreptate și adevăr, un păzitor al democrației, fiind și un iubitor de neam românesc, apărător al ființei naționale și a grăirii noastre! Într-un cuvânt, omul de pe baricada adevărului! Cu o emoție vie, nesimulată, a vorbit Sorin Stan despre multitudinea de activități de prevenire, despre proiectele avute și cele în derulare în acest sens. Mă întreb, pe drept cuvânt, câți mai sunt oare cei care, în confruntarea cu societatea, pot alege și își pot asuma atât de ferm și inechivoc drumul destinului lor? Știm că polițiștii sunt criticați, persiflați sau înjurați, dar mai rar sunt apreciați, elogiaţi și aplaudați, deşi de multe ori merită, dar… așa-s oamenii, uitători și greoi la aprecierile celor valoroși de lângă noi. Iată că domnul Sorin Stan a găsit cuvinte de apreciere la faptele ieşite din comun săvârșite de doi polițiști care, prin ce au făcut, au contribuit enorm la îmbogățirea patrimoniului cultural al județului. Este vorba de Sorin Avram, de la Craidorolț, cu un muzeu de peste 4000 de obiecte, muzeu ce poate intra oricând în traseul muzeistic al țării, și Sorin Copciac, care este la al 4-lea volum de versuri, ultimele două scoase la valoroasa editură clujeană “Ecou Transilvan”, urmând ca la finele lunii mai, conducerea Poliției și polițiștii să fie părtași la lansarea volumului ultim, alături de conducerea editurii, de poeți și scriitori, de iubitori de cultură! Ce frumos! Să afle țara că, la Satu Mare, Poliția iubește cultura, esteticul, frumosul, sublimul și, ce-i mai important, știe să aprecieze valorile! Felicitări, domnule comandant! Nu întâmplător Sorin Stan are activități tangente atribuțiilor sale, fiind președinte ales al “Asociației profesionale a polițiștilor”, fiind, în acest sens, un lider al domeniului, omul de încredere, care continuă să rămână același cum îl știm dintotdeauna, extrem de vivace, plin de vervă și energie creativă. Nu l-am auzit vorbind doar despre sine, mai mult s-a bazat pe echipă, pe cei din sectoarele de activitate, atât de diverse din Poliție!


  Chiar regretă că nu mai sunt “sectoriștii” care lipsesc populației din oraș. Erau utili și prezenți printre locuitori, știau totul și interveneau oricând era cazul! Așa suntem noi, când este ceva bun, intervin unii și-l demolează! Am discutat despre multele proiecte, printre ele aflându-se cel al Poliției “canine”, foarte important prin utilitate! Oricum, am aflat că “Ziua Poliției” trebuie trăită de toată populația județului, că această instituție merită! Merită și pentru meritata colaborare a ei cu toate instituțiile din județ!


  În lungul șir de ani în slujba țării, pe Sorin Stan l-a marcat pozitiv familia, căreia îi mulțumește pentru înțelegere și sprijin! Îmi place să cred că și noi îl influențăm, nu neapărat în egală măsură cu familia dragă, dar îi oferim ceva din existența noastră. Cert este că Sorin Stan, de acolo, din vârful piramidei, nu uită de pașii făcuți de-a lungul carierei și se gândește mereu la colegii de muncă. Mi s-a părut ciudat, considerându-i pe toți polițiștii “colegi”! Ce frumos! Este Sorin Stan Daniel un om foarte ordonat. Am văzut la viața mea cărți de onoare multe, chiar foarte multe, dar atât de reprezentativă n-am întâlnit. Aceasta este la fel ca și cei care au ajuns să semneze în ea! Din nou felicitări! Cu ajutorul doamnei purtătoare de cuvânt am văzut multe lucruri ce nu le întâlnești la alte instituții: plachete unice, la nivel de țară, cupe de tot felul, medalii și medalioane – toate fac distincție în felul de a munci, aici în acest județ, în care infracționalitatea este în scădere. Îmi permit, ca rezervist, să-l salut, în numele NVTV și GNV și al sătmărenilor cu “Să trăiți!”.


  P.S. Urmăriți emisiunea televizată sâmbătă, 4 mai, ora 21, marți ora 16 și vineri ora 22.

  Teodor Curpaş

  rptnboz

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE