More


  Europarlamentarele și agricultura românească

  =

  A trebuit să treacă multă apă pe Dunăre și pe Dâmbovița până să-i auzim pe unii din candidații noștri, pentru alegerile europarlamentare, că vorbesc cu maximă seriozitate despre agricultura românească și de politica agricolă comună. Asistăm la dezbateri aprinse pe tema subvențiilor agricole acordate producătorilor români în comparație cu cele ale producătorilor agricoli din alte țări membre ale U.E. Se spune că din cauza unor decidenți politici iresponsabili, conectați la “sânul dulce” al Străinătății, ar fi semnat anumite documente în urma cărora fermierii români primesc subvenții cu aproximativ 50 la sută mai puțin decât alți fermieri europeni. În dezbaterile din campania europarlamentarelor, candidații “dau vina unul pe altul”, discută de echitate și inechitate, dar niciunul nu întrevede anumite soluții pentru rezolvarea acestei probleme vitale pentru o parte din fermierii români. Această “problemă”, a subvențiilor diminuate, o cunoșteau până și cei mai mici fermieri din piețele românești, în urmă cu mai bine de 10 ani, dar, cum-necum, aceasta se pare că abia acum a ajuns la “urechile deschise cât pâlnia” ale unor candidați la alegerile europarlamentare. În ultimii ani, o parte din acești candidați asistau “încântați” la tot felul de mitinguri de stradă, cică îndreptate împotriva stârpirii Corupției din România. N-aveau ei vreme de problemele țării, ale fermierilor, cu subvențiile lor cu tot, sau ale altor categorii sociale.

  Interesant și paradoxal rămâne faptul că au fost acordate fonduri bănești importante fermierilor întreprinzători prin intermediul proiectelor europene. De exemplu, investițiile în domeniul creșterii vacilor de rasă pentru lapte s-au dovedit a fi zadarnice, deoarece lipsea “veriga” atât de necesară a valorificării laptelui indigen. Pe de altă parte crescătorii de animale din zootehnie n-au fost protejați în niciun fel de afacerile neloiale prin intermediul cărora intrau în țară din străinătate cantități însemnate de lapte, produse din lapte și alte derivate subvenționate, la prețuri de dumping și de o calitate îndoielnică. Abia acum s-au “înăsprit” controalele la granițe, dar în loc să fie apreciată ideea și permanentizată, unii candidați o transformă în idee electorală, mai precis, o “minimalizează”. Au fost oare afectați “prietenii” lor din străinătate, care aduceau în țară produse lactate cu nemiluita ?! Chiar dacă această idee a fost inițiată în această perioadă electorală, ea este binevenită și, probabil, ar trebui să găsească și “cârcotașii politici” astfel de “idei strălucitoare” menite să le confere fermierilor români posibilitatea să-și valorifice producția indigenă în condiții economice loiale.

  Multe fabrici de procesare a laptelui s-au desființat, iar crescătorii de animale au fost nevoiți să-și vândă vacile deoarece nu mai aveau unde să valorifice laptele pentru procesare. A luat cineva o atitudine legislativă fermă despre această stare de fapt, care s-a petrecut în ultimii ani, pentru ca subvențiile să fie aliniate cu cele ale altor fermieri europeni ? Unde este flexibilitatea unei gândiri europene echitabile ? Unii fermieri au accesat fonduri europene, cu o cofinanțare substanțială, și-au construit fabrici de procesare a laptelui. Din nefericire, costurile de producție românești erau foarte ridicate, iar prețul de vânzare a produselor din lapte “nu a făcut față” provocărilor subvenționate ale produselor lactate aduse din străinătate. Din cauza acestei discrepanțe, până la urmă, multe din acestea au dat faliment ! Se spune că unii fermieri profund dezamăgiți, de aceste anomalii economice nespecifice unei economii de piață loiale, au încercat să-și ia viața, mai ales cei care au luat credite pentru cofinanțare ! În alte țări, prin intermediul mijloacelor intervenționiste bănești eficiente, statul a sprijinit și sprijină fermierii, care se bucură de o prosperitate ascendentă. Nici măcar în mediul sătesc, la micii producători, n-au mai rămas multe vite pentru a obține lapte în vederea consumului familial. E bine, totuși, că măcar acum în campania electorală destinată alegerilor europarlamentare, candidații abordează în discuțiile lor și marile probleme ale fermierilor legate de subvenționarea agriculturii și valorificarea producției. Poate-poate se va împlini încet-încet îndemnul înțelept al unui vechi proverb românesc și vom “renaște din propria noastră cenușă” în cel de-al 12-lea ceas:”Dă-i Doamne românului mintea de pe urmă “!

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img