More


  Premierul Viorica Dăncilă confirmă că vine la Sâmbra Oilor

  =

  Este deja oficial. Primul-ministru Viorica Dăncilă va fi prezentă la Sâmbra Oilor. Premierul va fi însoțit la sărbătoarea Țării oașului de mai mulți miniștri și secretari de stat din cadrul cabinetului pe care îl conduce.

  Confirmare oficială
  Premierul Viorica Dăncilă a confirmat ceea ce practic se știa neoficial de mai mult timp: anume că va fi prezentă la cea de a 63-a ediție a Sărbătorii Câmpenești ”Sâmbra Oilor” de pe dealul de la Huta Certeze.
  Primul ministru nu va fi singurul reprezentant al Guvernului ce va fi prezent la această sărbătoarea. Va fi însoțită de ministru Finanțelor, Eugen Teodorovici, ministrul Agriculturii, Petre Daea, ministrul Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi și, desigur, de ministrul Apărării Naționale, sătmăreanul Gabriel Leș.

  De asemenea, vor mai fi prezenți și câțiva secretari de stat printre care Sorin Tomoioagă de la Turism.

  Desigur, de la marea sărbătoare câmpenească din Țara oașului nu vor lipsi reprezentanți ai partidelor politice sau candidați la europarlamentare, dar și autorități județene și locale.

  Sâmbra Oilor, la a 63-a ediție
  Reamintim faptul că Instituţia Prefectului, Judeţul Satu Mare şi Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Primăria şi Consiliul Local Certeze, Primăria şi Consiliul Local Negreşti Oaş, Casa de Cultură Negreşti Oaş, organizează duminică 12 mai 2019, de la ora 12:00, cea de-a LXIII-a ediție a festivalului folcloric „Sâmbra Oilor” pe dealul de la Huta Certeze şi Moişeni.

  Pentru prima dată în județul nostru, în avanpremiera festivalului, respectiv în 11 mai 2019, va avea loc ședința Asociației Naționale de Folclor din România, la care vor fi prezenți conducerea Asociației, precum și cei mai importanți specialiști din domeniul folclorului din România, iar în data de 12 mai aceștia vor participa la Sâmbra Oilor.

  Sunt zone în care localnicii îi spun „Ruptul Sterpelor” sau „Sâmbra Oilor”, însă, în esenţă, obiceiul e acelaşi: ciobanii îşi urcă oile la munte, unde, după primul muls, se cântăreşte cantitatea de lapte dată şi se împarte la numărul de proprietari, astfel încât se va şti cât caş, câtă brânză şi câtă urdă i se cuvine fiecărui gospodar pe parcursul întregii perioade de pășunat. Cea mai cunoscută dintre toate aceste ”sâmbre” este, fără îndoială, „Sâmbra Oilor” de pe dealul Huta Certeze și Moișeni, ce se desfăşoară an de an, la începutul lunii mai, şi care reuneşte mii de locuitori din județul Satu Mare şi nu numai.

  „Sâmbra Oilor” este cel mai cunoscut și îndrăgit ritual străvechi din Ţara Oaşului. Autorităţile comuniste nu au reuşit să cooperativizeze proprietăţile oşenilor, astfel încât aceştia au continuat să-și lucreze pământurile lor, păstrându-și cu sfințenie tradiţiile.

  Sâmbra Oilor este sărbătorită prin muzică şi dansuri în port popular, într-un cadru sărbătoresc.

  Pentru a retrăi unul dintre cele mai vechi ritualuri pastorale, sătmărenii sunt invitați cu toții să ia parte la această splendidă sărbătoare.

  Programul oficial

  Deschiderea oficială: – Momentul de Sâmbră, sfințirea turmelor de oi și măsurișul laptelui

  Irina Man și Grupul din Bixad

  Ansamblurile Folclorice „Oașul”, ,,Sânzâienele”din Negrești-Oaș și Maria Tripon

  Maria Petca Poptean și Măgura din Târșolț

  Maria și Mihai Nemeș

  Petre și Petrică Zele

  Ansamblul Folcloric al Județului ,,DORURI SĂTMĂRENE’’

  Ansamblul Folcloric ,,Mugurelul” din Biserica Albă – Ucraina

  Ansamblul Folcloric „Florile Tărnii”

  Ansamblul Folcloric „Cununița Năzdrăvană” – Leontina Dorca și Maria Carmen Sas

  Mihai Zele și Ansamblul ,,Țara Oașului”

  Ansamblul Folcloric ,,Florile Turțului”

  Țâpuritoarele din Batarci și Maria Hosu

  Grupul de țâpuritoare din Racșa.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img