More  România, întoarce-te acasă!

  Una din marile teme electorale ale candidaților la europarlamentare ar trebui să fie aceea legată de reîntoarcerea acasă a românilor. Avem o țară bogată, frumoasă, cu oameni minunați, ancorați cu sufletul în Grădina Raiului. Mă rog, se spune că încă lasă de dorit sistemul nostru financiar hodorogit, profund coercitiv și birocratic. De ce să trăiască români de-ai noștri printre străini, cu lacrimile dorului de-acasă strivite de pleoapele obosite ale depărtărilor ? Care sunt cauzele reale, care au determinat acest exod al românilor ? Să fie de vină numai banii ? Sau mai sunt și alte cauze profunde confecționate de actori necunoscuți, care au dorit și doresc dezbinarea românilor. Europarlamentarii ar trebui să militeze pentru stabilirea la nivel european a unui salariu minim garantat, abia apoi, în funcție de complexitatea muncii prestate, angajatorii să acorde bani în plus salariaților. Există investitori străini, care și-au „plantat” fabricile în țările mai puțin dezvoltate și în mod discriminatoriu plătesc muncitorii cu salarii de subzistență, de aproximativ 500 de euro. Există un fel de „discriminare” din acest punct de vedere la nivel european pe considerentul că „piața este liberă”. Hai să fim serioși ! Nu există niciun fel de negocieri salariale. Patronii străini îți „dictează” salariul, iar dacă nu-ți convine poți să pleci în altă parte la muncă. În unele țări, muncitorii sau angajații, cum doriți dv. să le spuneți, prestează munci similare, dar salariile sunt de două-trei mii de euro.

  Cine sunt principalii și adevărații vinovați care au contribuit la dezmembrarea acestei țări ? Ne-am înstrăinat unii față de alții ! Casele părintești au rămas de izbeliște, iar multe dintre ele s-au degradat din cauza intemperiilor și-a vremurilor tulburi, de maximă indolență, în care se zbate de mai multă vreme patria noastră România. În urmă cu mai bine de 10 ani se vorbea de fondurile de coeziune atât de necesare pentru reducerea disparităților la nivelul țărilor din Est. Unii politicieni au promis în campaniile electorale că vor elabora proiecte reale pentru reindustrializarea țării, pentru stimularea potențialilor investitori români din țară și străinătate. Poate că toți candidații pentru alegerile europarlamentare ar trebui să demareze, fiecare în mod separat, o serie de analize de cercetare foarte serioase printre românii plecați din țară. În urma unei documentări dezinvolte, viitorii europarlamentari români ar putea afla multe informații noi, în baza cărora ar putea pleda în Parlamentul european pentru relansarea reală a economiei României, și a altor țări, prin reîntoarcerea acasă a unei mari părți din forța de muncă. În acest sens, parlamentarii europeni din alte țări s-ar putea implica în mod constructiv pentru găsirea unor soluții eficiente și stimulative pentru emigranții europeni împreună cu guvernele din țările respective. Migrația masivă a forței de muncă spre unele țări dezvoltate creează disfuncționalități pe piața muncii europene, care s-au soldat de multe ori, după cum se știe, cu proteste vehemente inițiate de băștinașii din țările respective. Reîntoarcerea acasă a unei părți însemnate a românilor ar însemna o relaxare benefică și pentru țările europene în ceea ce privește locurile de muncă și o anumită echitate în acordarea salariilor.

  Viitorii europarlamentari români ar trebui să intensifice comunicarea cu parlamentarii din țara noastră, dar mai cu seamă să le ofere acestora soluții viabile, palpabile, desprinse din experiența altor țări, care au reușit să stopeze migrația forței de muncă, care au reușit prin măsuri economice stimulative să readucă acasă o mare parte din cetățenii țărilor respective. Avem nevoie de europarlamentari pragmatici, inteligenți și dinamici, care să fie ancorați în permanență la marile probleme ale României existente în contextul european. Am întâlnit români, care au revenit acasă din străinătate, cu bani, care au reușit să dezvolte o afacere în județul Satu Mare. Acești tineri întreprinzători au căpătat experiență în anumite domenii de activitate datorită faptului că au lucrat în țări europene dezvoltate.

  Viitorii europarlamentari ar trebui să poarte discuții mai susținute cu colegi din Parlamentul european pe această temă a reîntoarcerii acasă a cetățenilor care lucrează în diferite țări europene, și nu numai, pentru a afla informații referitoare la modul cum au procedat și alte țări. Alegătorii români vor să știe acum, în campania electorală, în ce fel îi vor reprezenta europarlamentarii aleși în Parlamentul european. Electoratul trebuie convins să meargă la vot, dar candidații au și această misiune de a-i determina, prin ofertele lor electorale, să-și exprime acest drept constituțional.

  Dumitru Ţimerman

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE